Μελέτη: Να πως θα αγαπήσει τα λαχανικά!

Μελέτη: Να πως θα αγαπήσει τα λαχανικά!

Νέα έρευνα δείχνει τον τρόπο να γίνουν τα λαχανικά, όχι μόνο συνήθεια, αλλά αγάπη!

Θέλετε το μικρό σας να απολαμβάνει τα λαχανικά σε κάθε γεύμα χωρίς ίχνος διαμαρτυρίας; Συμπεριλάβετέ τα στο μενού του πριν τα δύο έτη και σερβίρετέ τα όσο πιο συχνά μπορείτε. Τουλάχιστον αυτό επισημαίνει μια νέα έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Leeds στη Μ. Βρετανία, τα μωρά δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να φάνε λαχανικά αν αυτά συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή τους σε μικρή ηλικία και αν σερβίρονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης η προσθήκη ζάχαρης στα λαχανικά για να γίνουν πιο ελκυστικά δεν φαίνεται να κάνει εμφανή τη διαφορά στους γευστικούς τους κάλυκες.

Οι ερευνητές σέρβιραν πουρέ αγκινάρας σε 3 παραλλαγές (σκέτο, με την προσθήκη ζάχαρης, με λάδι) σε 332 παιδιά ηλικίας 4 έως 38 μηνών από τη Γαλλιά, τη Βρετανία και τη Δανία, προσφέροντας κάθε παραλλαγή του πιάτου 5 με 10 φορές σε κάθε παιδί. Κατά τη διάρκεια του πειράματος εντόπισαν τέσσερις διαφορετικούς τρόπους που τα παιδιά έτρωγαν το φαγητό τους, χωρίζοντας τα σε 4 κατηγορίες.

Υπήρχαν τα παιδιά (το 40%) που μάθαιναν να τρώνε περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, τα παιδιά που έτρωγαν περισσότερο από το 75% του περιεχομένου του πιάτου τους (21% των παιδιών), εκείνα (το 10%) που έτρωγαν λιγότερο από 10 grτης κρέμας από την 5η φορά που τους τη σέρβιραν και τα παιδιά που δεν ακολουθούσαν συγκεκριμένο πλαίσιο στον τρόπο που έτρωγαν (το 23% των παιδιών). Σε γενικές γραμμές τα μικρότερα σε ηλικία μωρά ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην πρώτη ή στη δεύτερη κατηγορία (δηλαδή σε εκείνα που μάθαιναν να τρώνε περισσότερο με την πάροδο του χρόνου ή σε εκείνα που σχεδόν άδειαζαν το πιάτο τους) σε σύγκριση με τα νήπια που ήταν πιο πιθανό να είναι περισσότερο εκλεκτικά με το φαγητό.  

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως τα νήπια είναι «χαμένη υπόθεση» σε ότι αφορά την αποδοχή νέων γεύσεων. Σχεδόν τα μισά παιδιά που έλαβαν μέρος στο πείραμα κατέληξαν να τρώνε το μεγαλύτερο ποσοστό του περιεχόμενου του πιάτου τους όσο συνήθιζαν τη γεύση του πουρέ, δηλαδή όσο περισσότερο τους πρόσφεραν το ίδιο φαγητό. Ακόμα καλύτερα; Τα μικρά έτρωγαν με την ίδια όρεξη και τα τρία είδη πουρέ και μάλιστα πιο ευχάριστα τον σκέτο πουρέ από εκείνον που περιείχε λάδι.  

Πώς μεταφράζονται τα παραπάνω συμπεράσματα στην πράξη; Φροντίστε να σερβίρετε λαχανικά (ακόμα και εκείνα που θεωρείτε ότι έχουν περίεργη γεύση όπως είναι οι αγκινάρες ή τα λαχανάκια Βρυξελλών) πριν από τα δεύτερα γενέθλια του μικρού σας και αποφύγετε να προσθέτετε ζάχαρη για να κάνετε πιο ελκυστική τη γεύση μιας και το μωρό σας δεν είναι απαραίτητο ότι θα προτιμήσει αυτή την εκδοχή σε σχέση με τον απλό πουρέ λαχανικών. Σε περίπτωση δε που διαμαρτύρεται, επιμένετε να του σερβίρετε το φαγητό ξανά και ξανά γιατί υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να συνηθίσει τη γεύση και τελικά να μάθει να το τρώει.