Αρνείται την στερεά τροφή

Μωρό που αντιστέκεται στην στερεά τροφή;

Tips για να βοηθήσετε το μωρό που αντιστέκεται.

* Με την συνεργασία του Αναπτυξιακού Εργοθεραπευτή, Στέλιου Μαντούδη.

Κάποτε πιστεύατε πως το να ξεκινήσει το παιδάκι σας την στερεά τροφή θα ήταν παιχνιδάκι, αφού ποιος δεν θέλει να δοκιμάσει μια νέα γεύση. Μάλλον εκείνο, αφού δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον, δεν προσπαθεί να βουτήξει τα δημητριακά από το πιάτο σας και συνεχώς γυρίζει το κεφάλι σε κάθε προσπάθεια να του δώσετε τον πεντανόστιμο πουρέ λαχανικών. Βέβαια, ακόμα και τις μέρες που δέχεται να βάλλει κάτι στο στόμα του είτε το ξαναβγάζει έξω με την γλώσσα του είτε δεν θέλει ούτε μία μπουκιά παραπάνω.

Πρέπει να ανησυχώ;

Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας! Ακόμα και η διεθνής παιδιατρική κοινότητα διαφωνεί για το πότε πρέπει να εισάγονται οι στερεές τροφές στο διαιτολόγιο του παιδιού. Άλλοι λένε πως τα μωρά θα πρέπει για 6 μήνες να θηλάζουν αποκλειστικά, άλλοι ισχυρίζονται πως εάν δείχνουν ενδιαφέρον για την δική σας τροφή μπορούν να ξεκινήσουν και λίγο νωρίτερα (όχι πριν τους 4 μήνες). Τέλος, πολλοί είναι οι παιδίατροι που παραδέχονται πως εάν το παιδί δεν είναι έτοιμο οι γονείς καλό είναι να περιμένουν 1-2 εβδομάδες κι έπειτα να ξαναπροσπαθήσουν.

Βέβαια, είναι γεγονός πως η εισαγωγή τροφών είναι σημαντικό να μην καθυστερήσει πάρα πολύ, αφού τα μωρά μετά τους 6 μήνες δεν καλύπτουν πλήρως τις θρεπτικές τους ανάγκες από το γάλα της μητέρας τους. Επομένως, υπάρχει η πιθανότητα να παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα ανάπτυξης ή αναιμίας.

Τί είναι αυτή η προτοκαλί αηδεία; Εγώ θέλω γάλα!

Να θυμάστε πως εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο και παρόλαυτά αρνείται να φάει, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε το πρόβλημα αυτό με τον παιδίατρο του. Πολλά μωρά που έχουν αναπτύξει κάποια αλλεργία αρνούνται την στερεά τροφή, ενώ κάποια άλλα μπορεί να παρουσιάζουν κάποιο νευρολογικό ή αναπτυξιακό πρόβλημα και να μην μπορούν να συνδυάσουν τις κινήσεις της γλώσσας και της κατάποσης.

Τι να κάνω;

  • Έχετε πάντα το μωρό κοντά σας κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ώστε να σας παρακολουθεί να τρώτε. Ακόμα, εάν υπάρχει κάποιο φιλικό ζευγάρι με μωρό που ήδη τρώει στερεά τροφή, καλό θα ήταν να του κάνετε το τραπέζι, για να έχει το μικρούλι σας την ευκαιρία να δει ένα άλλο μωρό να γευματίζει.
  • Δοκιμάστε διαφορετικές υφές. Τα περισσότερα μωρά προτιμούν τα φαγητό τους σε μορφή κρέμας και γι’ αυτό συνήθως οι πρώτες τροφές είναι κρέμες με βάση το ρυζάλευρο. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια άλλα που προτιμούν εκείνο που έχει λιωθεί με ένα πιρούνι, ενώ κάποια αρέσκονται να δοκιμάζουν μικρούτσικες μπουκιές μαλακού φαγητού που μπορούν να σηκώσουν μόνα τους (π.χ. μουλιασμένα σε γάλα δημητριακά).
  • Προτείνετε ποικιλία γεύσεων. Με την συμβουλή αυτή δεν εννοούμε, φυσικά, να ανακατέψετε πολλές γεύσεις μαζί, γιατί σε περίπτωση αλλεργίας δεν θα μπορείτε να προσδιορίσετε ποια τροφή ευθύνεται. Αντίθετα, εννοούμε να μην επιμένετε, για παράδειγμα, στην κρεμούλα του, αλλά να δοκιμάζετε ποια γεύση μπορεί να τραβήξει την προσοχή του παιδιού σας. Μια λιωμένη μπανάνα, λόγου χάρη, είναι μια ασφαλής επιλογή και μια δοκιμασμένη λύση, αφού η γλυκιά της γεύσης είναι πολύ κοντά σε αυτή του μητρικού γάλακτος.
  • Προσφέρατε το φαγητό με διαφορετικούς τρόπους. Κάποια μωρά προτιμούν να το γλείφουν από τα δάχτυλα του γονιού τους ή τα δικά τους, ενώ άλλα, λιγότερο ακατάστατα, θέλουν εσείς να τα ταΐζετε με το κουταλάκι.
  • Τέλος, σκεφτείτε το ενδεχόμενο το μικρούλι σας να αρνείται την τροφή επειδή είναι χορτάτο με το γάλα σας. Δοκιμάστε να δώσετε πρώτα στερεά τροφή και μετά να θηλάσετε (όχι ωστόσο στο πρωινό γεύμα) ή να σταματήσετε για λίγο τον θηλασμό και να προσπαθήσετε να δώσετε και μια- δυο κουταλιές στερεάς τροφής.