Τι να κάνετε όταν το μωρό ή το νήπιο τρομάζει μπροστά στη θέα της μπανιέρας
Αν το μπάνιο μοιάζει για το μικρό σας αληθινός εφιάλτης και αντιστέκεται σθεναρά να πλατσουρίσει στην μπανιέρα σας, δεν έχετε παρά να το πάρετε στα σοβαρά. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, υπάρχουν πολλοί λόγοι, αρκετά σοβαροί για ένα μωρό ή ένα νήπιο, οι οποίοι ξυπνούν το αίσθημα του φόβου κάθε φορά που αντικρίζει τη μπανιέρα γεμάτη νερό! Για να του αλλάξετε γνώμη ακολουθήστε απλές τεχνικές που θα το βοηθήσουν να δει τη διαδικασία πιο θετικά και τελικά να την απολαύσει.
Τι το τρομάζει;
Καταρχάς για να αντιμετωπίσετε τον φόβο του, καλό είναι να διαπιστώσετε τι είναι αυτό που τον γεννά. Ένα μωρό λόγου χάρη μπορεί να νιώθει ότι δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης, πιθανόν να μην του αρέσει η αλλαγή της θερμοκρασίας ή να νιώθει άβολα με την αίσθηση ότι «επιπλέει» μέσα στο νερό. Από την άλλη ένα νήπιο μπορεί να τρομάζει από τον ήχο που κάνει το νερό καθώς αδειάζει η μπανιέρα όταν απομακρύνετε το πώμα, μπορεί να φοβάται ότι θα γλιστρήσει, να μην του αρέσει καθόλου η αίσθηση των βρεγμένων μαλλιών ή να το ενοχλεί το νερό και το σαπούνι που πέφτει στα ματάκια του. Με βάση τα παραπάνω δοκιμάστε διάφορους τρόπους για να κάνετε τη διαδικασία λιγότερη ανώδυνη.
Μωρό
Για να κάνετε το μπάνιο μια πιο ευχάριστη εμπειρία για το μωρό σας ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.
- Χρησιμοποιήστε μια μικρή βρεφική μπανιέρα, ώστε να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια.
- Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι στην κατάλληλη θερμοκρασία, δηλαδή τη θερμοκρασία του σώματος (36ο C). Δοκιμάζοντάς το με τον αγκώνα σας ή το εσωτερικό του καρπού, δεν θα πρέπει να το νιώθετε καυτό.
- Γδύστε το μωρό σας αφού έχετε ετοιμάσει τη μπανιέρα του. Στηρίξτε με το ένα σας χέρι το κεφαλάκι και τους ώμους του και με το άλλο το υπόλοιπο σώμα και απαλά βάλτε το στο νερό.
- Με βαμβάκι που θα έχετε βρέξει καθαρίστε τα ματάκια του. Χρησιμοποιήστε διαφορετικό βαμβάκι για κάθε μάτι.
- Το νεογέννητο μωρό σας δεν χρειάζεται συχνό λούσιμο παρά μόνο μια με 2 φορές την εβδομάδα. Απλά ρίξτε λίγο νερό με τη χούφτα σας, χωρίς να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν.
- Ειδικά για το νεογέννητο μωρό σας χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανάκι για να καθαρίσετε απαλά το προσωπάκι του, το λαιμό και το υπόλοιπο σώμα αφήνοντας για το τέλος την περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Νήπιο
Έχει φτάσει η στιγμή που το μικρό σας θα εγκαταλείψει τη βρεφική μπανιέρα για να κάνει μπάνιο στην κανονική μπανιέρα. Αν αντιστέκεται ή η ιδέα δεν του αρέσει καθόλου, ακολουθήστε τις παρακάτω τακτικές.
- Προσπαθήστε σταδιακά να το κάνετε να νιώσει άνετα. Βάλτε το στη μπανιέρα χωρίς νερό και δώστε του ένα σφουγγάρι ή ένα παιχνίδι για να απασχοληθεί. Στη συνέχεια ρίξτε λίγο νερό στη μπανιέρα, χωρίς να τη γεμίσετε.
- Τοποθετήστε την βρεφική μπανιέρα μέσα στη μπανιέρα σας μέχρι το μικρό σας να συνηθίσει στην ιδέα.
- Κάντε μαζί μπάνιο. Μπορείτε να το κρατάτε στην αγκαλιά σας ή να το βάλετε ανάμεσα στα πόδια σας για να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια.
- Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό καθισματάκι για την μπανιέρα, αλλά φροντίστε να το επιβλέπετε στενά.
- Τοποθετήστε αντιολισθητική βάση στη μπανιέρα ώστε να το καθησυχάσετε αν ανησυχεί ότι θα γλιστρήσει.
- Βγάλτε το μικρό σας από την μπανιέρα πριν ανασηκώσετε το πώμα. Ο ήχος που κάνει το νερό καθώς απομακρύνεται ενδέχεται να το τρομάζει.
- Αν το μικρό σας φοβάται ότι θα τσούξουν τα μάτια του εξαιτίας της σαπουνάδας, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό καπέλο για το μπάνιο, που εμποδίζει το νερό και τη σαπουνάδα να κυλήσουν προς το πρόσωπό του ή προτείνετέ του να φορέσει γυαλιά κολύμβησης! Παράλληλα φροντίστε να αγοράσετε ένα σαμπουάν ειδικό για παιδιά που δεν προκαλεί ερεθισμό στα μάτια.
- Σε περίπτωση που τα παραπάνω δεν το κάνουν να βλέπει θετικά το μπάνιο, δοκιμάστε το ντους. Κρατήστε το όρθιο ή βάλτε το να καθίσει στη μπανιέρα και αφήστε το νερό να κυλήσει στο σώμα του, προσέχοντας η πίεση να μην είναι μεγάλη.