Πώς θα καθαρίσετε, θα ενυδατώσετε και θα απομακρύνετε ερεθισμούς και δερματοπάθειες από το δέρμα του μωρού σας
Το δερματάκι του νεογέννητου είναι ευαίσθητο και απαιτεί φροντίδα γεμάτη απαλότητα και αγάπη. Ειδικά προϊόντα για μωρά και προϊόντα που έχετε φτιάξει στο σπίτι - για να αποφύγετε τα βλαβερά συστατικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο - θα σας βοηθήσουν να απαλύνετε κάθε ερεθισμό ή δερματοπάθεια που διαταράσσει την τελειότητα του δέρματος του νεογνού. Ας δούμε τι μπορεί να εμφανίσει το δερματάκι του μωρού σας και πώς να το αντιμετωπίσετε.
Καθαρισμός. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να πλένετε το μωρό σας συχνά. Σε αντίθεση με τους ενήλικες τα μωράκια και δη τα νεογέννητα δεν χρειάζονται καθημερινό μπάνιο. Καθώς το δέρμα τους ξηραίνεται εύκολα φροντίστε να το πλένετε ανά κάποιες ημέρες και με προσοχή καθώς δεν πρέπει να πέσει νερό στο κολόβωμα. Φροντίστε ακόμα να καθαρίζετε καλά την περιοχή γύρω από την πάνα με ένα βρεγμένο πανάκι ή με μαντηλάκια καθαρισμού κάθε φορά που το αλλάζετε.
Ενυδάτωση. Μετά το μπάνιο του εφαρμόστε μια λοσιόν ή κρέμα ειδική για μωρά για να ενυδατώσετε το δέρμα του και για να του κάνετε μασάζ. Ελέγξτε τα προϊόντα που αγοράζετε για να αποφύγετε τους ερεθισμούς. Επιλέξτε σαπούνια, αφρόλουτρα και κρέμες που είναι υπο-αλλεργικά, χωρίς αρώματα, ειδικά για μωρά, και μην χρησιμοποιείτε σαπούνια για ενήλικες που είναι «σκληρά» για το ευαίσθητο δερματάκι του. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιείτε ειδικά, υπο-αλλεργικά απορρυπαντικά για να πλένετε τα ρούχα του. Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Ενυδάτωση με τη βοήθεια της φύσης».
Ερεθισμοί και εξανθήματα. Η εμφάνιση εξανθημάτων δεν είναι σπάνια στα βρέφη. Μια από τις αιτίες είναι η θερμότητα ή η επαφή με τα ρούχα, η οποία προκαλεί εξανθήματα στο λαιμό, το στήθος και το πίσω μέρος του κρανίου. Αποφύγετε τα εξανθήματα ντύνοντας το μωρό σας με πιο φαρδιά ρούχα ή φορώντας του δύο μπλουζάκια ώστε να αφαιρέσετε το ένα αν ζεσταίνεται – κυρίως τους πιο κρύους μήνες. Το μπάνιο σε δροσερό νερό βοηθάει αν και τα εξανθήματα λόγω ζέστης δεν ενοχλούν τόσο πολύ το μωράκι σας.
Τα επιφανειακά εξανθήματα δεν είναι σοβαρά, ωστόσο αν παρατηρήσετε να συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, λήθαργο, αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες ή βήχα επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Επίσης αν το εξάνθημα είναι φολιδοειδές και προκαλεί φαγούρα, θα χρειαστεί να επισκεφθείτε τον παιδίατρο για να διαπιστώσει αν πρόκειται για έκζεμα. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί θεραπεία με ειδική αλοιφή.
Δώστε προσοχή στα εξανθήματα και τους ερεθισμούς που προκαλούνται από την πάνα. Φροντίστε να καθαρίζετε καλά και να διατηρείτε στεγνή την περιοχή, ενώ μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε την ειδική κρέμα για να αποφύγετε τους ερεθισμούς. Ενώ το αλλάζετε αφήστε το μωρό σας γυμνό για κάποια λεπτά, καθώς η επαφή με τον αέρα λειτουργεί βοηθητικά. Αν ο ερεθισμός δεν υποχωρεί ή σας φαίνεται ότι είναι διαφορετικός από ένα φυσιολογικό ερεθισμό της περιοχής συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Extra tip: Αν βάζετε στο μωρό σας ταλκ σας έχουμε συνταγή για σπιτική βρεφική πούδρα στο άρθρο «Φτιάξτε την δική σας βρεφική πούδρα».
Προστασία από τον ήλιο. Μην βάζετε ποτέ αντηλιακό για ενήλικες στο μωρό σας, αλλά φροντίστε να είστε προσεκτικοί και με τα αντηλιακά προϊόντα πουπροορίζονται για μωρά. Πλέον ο κανόνας «όχι αντηλιακό σε μωρά κάτω των 6 μηνών» έχει ξεπεραστεί, αλλά οι παιδίατροι συνιστούν περιορισμένη χρήση αντηλιακού όπως και ενδελεχή καθαρισμό του βρέφους μετά την έκθεση στον ήλιο. Φυσικά λίγο αντηλιακό είναι πολύ καλύτερο από ένα έγκαυμα, αν και η καλύτερη προστασία είναι να αποφεύγετε τελείως τον ήλιο. Μην ξεχνάτε να προφυλάσσετε το μωρό σας ακόμα και τις ημέρες που έχει συννεφιά ή τις ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα. Για τη σωστή επιλογή αντηλιακού διαβάστε το άρθρο μας «Αντηλιακό: Μπορεί να γίνει από φίλος εχθρός;».
Βρεφική ακμή και σημάδια εκ γενετής. Μην ξαφνιαστείτε αν στο δερματάκι του μωρού σας κάνουν την εμφάνισή τους σπιθουράκια σαν ακμή. Αντισταθείτε να τα σπάσετε γιατί εκτός από πόνο προκαλούν και ουλές. Ίσως ακόμα παρατηρήσετε μικρά άσπρα εξογκώματα στο προσωπάκι του ή μικρά κόκκινα σημάδια στο λαιμό και στα βλέφαρα. Όλα αυτά τη σημάδια είναι προσωρινά και θα φύγουν από μόνα τους λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Νινίδα. Δημιουργείται όταν οι σμηγματογόνοι αδένες του κεφαλιού εκκρίνουν υπερβολικά πολύ λίπος, το οποίο στη συνέχεια ξεραίνεται, κάνει κρούστα και αποκολλάται μοιάζοντας με πιτυρίδα, κιτρινωπά λέπια ή κρούστα.Για να θεραπεύσετε τη νινίδα βάλτε λάδι στο κεφαλάκι του, καλύψτε το με σκουφάκι και μετά από λίγη ώρα βουρτσίστε το με τρίχινη βούρτσα. Για πιο λεπτομερείς πληροφορίες στην καταπολέμηση της νινίδας συμβουλευτείτε το άρθρο μας «Νινίδα».
Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Το δέρμα του νεογνού!»