Πώς θα καθαρίσετε το ρουχαλάκι του από κόκκινη σάλτσα, αίμα , μαρκαδόρο και άλλους συνήθεις επίμονους λεκέδες;
Το μικρό σας εξερευνά, παίζει, πειραματίζεται με το φαγητό, λερώνεται. Όλα αυτά είναι, μεταξύ άλλων, αναγκαία βήματα για να κατακτήσει διάφορα αναπτυξιακά σκαλοπάτια, συνεπώς από αυτή την άποψη οι λεκέδες στα ρούχα γίνονται για καλό! Επομένως το ζήτημα δεν είναι να μην το αφήνετε να λερωθεί, αλλά να βρείτε τρόπους για να αφαιρείτε τους λεκέδες αποτελεσματικά.
Στο εμπόριο θα βρείτε απορρυπαντικά με ένζυμα, ειδικά για να αφαιρούν δύσκολους λεκέδες. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό τέτοιου είδους, ξεπλένετε ξανά σε τρεχούμενο νερό για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα. Φροντίστε ακόμα να βάζετε τα ρούχα του μωρού σας στο πλυντήριο και να έχετε αρκετές αλλαξιές για να μην χρειαστεί να πλένετε σχεδόν κάθε μέρα. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα πώς μπορείτε να απομακρύνετε δύσκολους λεκέδες από τα ρουχαλάκια του.
Αυγό. Μουσκέψτε το ρούχο σε κρύο νερό για περίπου μία ώρα πριν το πλύνετε με τον συνηθισμένο τρόπο. Σε βαμβακερά υφάσματα δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε οξυζενέ πριν το πλύνετε.
Κόκκινη σάλτσα. Ταμπονάρισε το λεκέ όσο είναι φρέσκος με απορροφητικό χαρτί (μην τον τρίψετε γιατί θα απλωθεί). Μετά βάλτε το ρούχο κάτω από τη βρύση σε τρεχούμενο νερό και εν συνεχεία απλώστε στο συγκεκριμένο σημείο απορρυπαντικό (σκόνη ή υγρό) και τρίψτε τοπικά. Έπειτα, πλύνετε κανονικά το ρούχο στο πλυντήριο.
Φρούτα. Ανακατέψτε νερό με σόδα και τρίψτε τον λεκέ μέχρι να εξαφανιστεί η κηλίδα και στη συνέχεια πλύνετέ το με το απορρυπαντικό που συνήθως χρησιμοποιείτε.
Αίμα. Ρίξτε στο σημείο αλάτι για να απορροφηθεί όσο γίνεται ο λεκές και στην συνέχεια βυθίστε το ρούχο για μισή ώρα σε κρύο νερό. Αν και αυτό αποτύχει δοκιμάστε να βάλετε πάνω στον λεκέ μερικές σταγόνες αμμωνία. Ιδιαίτερα αποτελεσματικά είναι επίσης το ούζο και η τσικουδιά.
Κραγιόν. Ταμπονάρετε το λεκέ με ένα μαλακό, άσπρο πανί που έχετε βουτήξει σε οινόπνευμα και στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο κανονικά. Εναλλακτικά, δοκιμάστε οδοντόκρεμα.
Γρασίδι. Για να εξαφανίσετε τον λεκέ από γρασίδι, τρίψτε το ύφασμα με μία λεμονόκουπα και στη συνέχεια ξεπλύνετέ τον με λίγο κρύο νερό. Επαναλάβετε τη διαδικασία 2-3 φορές μέχρι να αφαιρέσετε τελείως τυχόν υπολείμματά του.
Τσίχλα. Τοποθετήστε το ρούχο στην κατάψυξη για να παγώσει και να σκληρύνει η τσίχλα. Στη συνέχεια ξύστε την για να την απομακρύνετε.
Μαρκαδόρος. Ένας τρόπος για να αφαιρέσετε το ανεξίτηλο μελάνι από τα ρούχα είναι να ανακατέψετε 3/4 φλ. μαγειρική σόδα σε 1 λίτρο νερού. Βάλτε τα ρούχα μέσα σε μία σακούλα και ρίξτε και το διάλυμα. Δέστε τη σακούλα και αφήστε την σε μία άκρη για 24 ώρες. Αφού περάσουν οι 24 ώρες, βγάλτε τα ρούχα από τη σακούλα και πλύντε τα κανονικά στο πλυντήριο. Εάν δεν θέλετε να περιμένετε τόσο πολύ και έχετε όρεξη για λίγο παραπάνω τρίψιμο, μπορείτε να δοκιμάσετε να αφαιρέσετε τον λεκέ με λευκό ξύδι ή οινόπνευμα.
Λάσπη. Περιμένετε μέχρι να στεγνώσει τελείως ο λεκές και όταν ξεραθεί η επιφάνειά του, ρίξτε λίγο απορρυπαντικό σε σκόνη και τρίψτε καλά με μία βούρτσα. Στη συνέχεια, φτιάξτε ένα διάλυμα ανακατεύοντας ένα μέρος νερό και ένα μέρος λευκό ξίδι (ή μαγειρική σόδα) και περάστε με αυτό την περιοχή που έχει λερωθεί. Τέλος, βάλτε το ρούχο στο πλυντήριο και πλύνετέ το στην υψηλότερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία.
Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Λερωθείτε, κάνει καλό!».