Τα οφέλη του Baby wearing

Σλινγκ

Μην το κοιτάς με δισταγμό, φόρεσε το μωρό σου!

Όλοι ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες υγείας συμφωνούν πως το άγγιγμα ωφελεί τα μωρά σωματικά, αναπτυξιακά, νοητικά και συναισθηματικά. Το να «φοράτε», λοιπόν, το μωρό σας δεν είναι μόνο ένας τρόπος για να έχετε τα χέρια σας ελεύθερα ώστε να ανταποκρίνεστε γρήγορα και εύκολα στις ανάγκες του παιδιού και της καθημερινότητάς σας.

Πάμε να δούμε τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του baby-wearing:

Ευτυχισμένα μωρά.Ναι, είναι αλήθεια! Τα μωρά που βρίσκονται σε άμεση σωματική επαφή με τους γονείς τους κλαίνε λιγότερο. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics αναφέρει πως 3 ώρες babywearing μειώνουν το κλάμα γενικά κατά 43% και 54% τις βραδινές ώρες.

Υγιή μωρά. Τα πρόωρα μωρά και τα μωρά με ειδικές ανάγκες συνήθως έρχονται στον κόσμο με ανεπαρκώς ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα. Όταν, όμως, μεταφέρονται σε sling ή μάρσιπο και βρίσκονται σε επαφή με την μητέρα ή τον πατέρα τους, συγχρονίζονται με τον ρυθμό της αναπνοής τους, τον ήχο της καρδιάς τους και τις κινήσεις τους. Αυτή η διέγερση τα βοηθά να ελέγξουν τις δικές τους αντιδράσεις. Από μελέτες, μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως τα πρόωρα γεννημένα μωρά που περνούν αρκετό χρόνο στην αγκαλιά των γονιών τους βάζουν ταχύτερα βάρος και είναι πιο υγιή από τα μωρά που δεν απολαμβάνουν ανάλογη φυσική επαφή.

Φιλικά μωρά. Το babywearing είναι ένα χρήσιμο «εργαλείο» για το δέσιμο του μωρού με άλλα άτομα του στενού περιβάλλοντός του. Ο μάρσιπος και το σλινγκ μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον μπαμπά, την γιαγιά, τον παππού, ένα μεγάλο σε ηλικία παιδί, τους νονούς, τους θείους και, γενικά, όποιον θέλετε να φέρετε πιο κοντά με το παιδί σας. Μια βόλτα θα βοηθήσει το μωρό να γνωρίσει από πολύ κοντά τον ενήλικα που έχει απέναντί του: θα ακούσει τον ήχο της baby wearingφωνής του, θα δει τις εκφράσεις του προσώπου του,  θα ακούσει τον χτύπο της καρδιάς του και θα «χορέψει»  στις κινήσεις του σώματος του.

Γονείς με αυτοπεποίθηση. Ένα μεγάλο μέρος του να νιώθεις αυτοπεποίθηση σαν γονιός είναι να έχεις την ικανότητα να διαβάζεις σωστά τα σήματα που στέλνει το μωρό. Η μεταφορά του με μάρσιπο ή σλινγκ βοηθά τους γονείς να εναρμονιστούν πλήρως με τις κινήσεις, τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του παιδιού, ώστε να γνωρίζουν τις ανάγκες του. Έτσι κάθε φορά που το μωρό θα κατορθώνει, χωρίς κλάμα, να επικοινωνεί την πείνα, την βαρεμάρα ή την δυσφορία του από μια βρεγμένη-λερωμένη πάνα, η εμπιστοσύνη του σε εσάς θα αυξάνει και η αυτοπεποίθησή σας θα ενισχύεται. Αυτός ο κύκλος θετικής αλληλεπίδρασης θα εμβαθύνει το δέσιμο γονιού-παιδιού, ενώ είναι εξαιρετικά ευεργετικός για μητέρες που πάσχουν από επιλόχειο κατάθλιψη.

Βολή και άνεσή.  Με την βοήθεια του σωστού σλινγκ/μάρσιπου ο γονιός μπορεί να αλληλεπιδρά και με μεγαλύτερα παιδιά, να κάνει τις δουλειές του σπιτιού χωρίς τις συνήθεις διακοπές, να δουλεύει κτλ. Επίσης, με το babywearing ο θηλασμός διευκολύνεται, ενώ η ζωή γίνεται λιγότερο περίπλοκη απ’ ό,τι με ένα καροτσάκι. Μπορείτε να ανεβείτε σκάλες, να πάτε βόλτα στο δάσος ή στο βουνό, να χρησιμοποιήσετε χωρίς προβλήματα χώρου τα μέσα μεταφοράς και να βρείτε τον δρόμο σας διασχίζοντας με άνεση και ταχύτητα ένα εμπορικό κέντρο ή ένα αεροδρόμιο με πολύ κόσμο.  

Extra Tip:

Εάν οι μάρσιποι στα καταστήματα σας φαίνονται πανάκριβοι, σας προτείνουμε να περάσετε μια βόλτα από το Agora.net.gr . Εκεί θα βρείτε επώνυμα προϊόντα σε σαφώς καλύτερες τιμές από αυτές των καταστημάτων. Επιπλέον πλεονεκτήματα; Οι παραγγελίες μπορούν να γίνουν χωρίς εγγραφή, ακόμα και τηλεφωνικά, η αντικαταβολή δεν χρεώνεται, ενώ εντός Αττικής οι παραγγελίες που γίνονται μέχρι τις 12:00μ.μ. παραδίδονται αυθημερόν! Δείτε τους μάρσιπους εδώ.