Υφασμάτινη πάνα VS Πάνα μιας χρήσης

Υφασμάτινη πάνα VS Πάνα μιας χρήσης

Ποια είναι τα συν και τα πλην από τη χρήση της υφασμάτινης πάνας

Για τους παλιότερους – κυρίως για τις γιαγιάδες των μικρών σας – οι υφασμάτινες πάνες υπήρξαν μια καθημερινή συνήθεια στην φροντίδα του μωρού. Ωστόσο η αυτοματοποίηση των πάντων είχε ως αποτέλεσμα και τις πάνες μιας χρήσης, οι οποίες αφού «έλυναν» τα χέρια της μητέρας, κυριάρχησαν στην αγορά και έγιναν ο βασικός σύμμαχος των νέων γονιών, εκτοπίζοντας τις υφασμάτινες πάνες στη σφαίρα των «εναλλακτικών» πρακτικών, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έντονη συζήτηση γύρω από τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τόσο της υφασμάτινης πάνας όσο και της πάνας μιας χρήσης, καθώς η στροφή προς το ύφασμα, ειδικά στο εξωτερικό, έχει αποκτήσει ένθερμους οπαδούς. Τα βασικότερα επιχειρήματα υπέρ της υφασμάτινης πάνας αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην οικονομία, ενώ η τα επιχειρήματα υπέρ της πάνας μιας χρήσης σχετίζονται με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής: «αφού δεν υπάρχει χρόνος να πλένετε και να ξαναπλένετε, απλά αλλάζετε, σκουπίζετε και πετάτε!». Εξαρτάται πάντα τι είναι αυτό που αναζητά ο καθένας αλλά και τι προτεραιότητες θέτει. Παρακάτω σας παραθέτουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της υφασμάτινης πάνας, ωστόσο η δοκιμή στο μικρό σας θα είναι καθοριστική για το τι τελικά θα επιλέξετε.   

Υφασμάτινη πάνα:

Πλεονεκτήματα

Τρία είναι τα βασικά πλεονεκτήματα από τη χρήση της υφασμάτινης πάνας. Καταρχάς ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος που έχουν, το ότι είναι πιο οικονομικές από τις πάνες μιας χρήσης αλλά και ότι βοηθούν το μικρό σας να εξασκηθεί στη χρήση του γιογιό.

Οικονομία. Οι υφασμάτινες πάνες βοηθούν στην εξοικονόμηση χρημάτων. Σκεφτείτε πόσες πάνες μιας χρήσης θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για τα 2, 5 χρόνια που θα χρειαστεί να αλλάζετε το μωρό σας. Προφανώς χιλλιάδες. Αντίθετα οι υφασμάτινες πάνες μπορεί να είναι πιο ακριβές ανά τεμάχιο σε σχέση με εκείνες μιας χρήσης αλλά χρησιμοποιούνται πολλές φορές με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί να πληρώσετε να είναι πολύ λιγότερο. Οι ίδιες υφασμάτινες πάνες μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για το δεύτερο ή ακόμα και για το τρίτο σας μωρό.

Περιβάλλον. Τόσο τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις πάνες μιας χρήσης (κυρίως πλαστικό) όσο και το γεγονός ότι καταλήγουν στα απορρίμματα μετά από λίγες ώρες χρήσης, επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον. Το πλαστικό χρειάζεται εκατοντάδες χρόνια να αποσυντεθεί ενώ ξοδεύονται πολύτιμοι φυσικοί πόροι της γης για την κατασκευή τους. Αντίθετα οι υφασμάτινες πάνες, χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά, χωρίς να δημιουργούν απορρίμματα. Κάποιοι υποστηρικτές της πάνας μιας χρήσης υποστηρίζουν πως και οι υφασμάτινες επιβαρύνουν το περιβάλλον καθώς απαιτείται η κατανάλωση επιπλέον νερού και ενέργειας για το πλύσιμο. Ωστόσο οι τόνοι απορριμμάτων πλαστικού που δημιουργούνται με τη χρήση της πάνας μιας χρήσης, είναι πολύ σοβαρότερο πρόβλημα από τη δαπάνη νερού, ειδικά εάν διαθέτετε πλυντήριο νέας τεχνολογίας για εξοικονόμηση νερού και ρεύματος.

Εξάσκηση στη χρήση γιογιό. Καθώς το μικρό σας νιώθει διαφορά στην υφασμάτινη πάνα όταν κάνει τσίσα του ή κακά του αρχίζει σιγά – σιγά να συνειδητοποιεί τις λειτουργίες του σώματός του και να έχει επίγνωση του τι κάνει κάθε στιγμή. Αυτό είναι ιδιαίτερα βοηθητικό τους τελευταίους μήνες λίγο πριν αποχαιρετήσει την πάνα και αρχίσει να χρησιμοποιεί το γιογιό ή την τουαλέτα καθώς μαθαίνει πολύ πιο γρήγορα να εξασκείται στη χρήση τους.

Άλλα πλεονεκτήματα της υφασμάτινης πάνας είναι τα εξής:

  • Είναι άνετες στη χρήση, χωρίς παραμάνες, και φτιαγμένες έτσι ώστε να αποτρέπουν τη διαρροή. Θα βρείτε με αδιάβροχα τμήματα γύρω από τα πόδια και τη μέση αλλά και με αδιάβροχα καλύμματα, τα οποία διατίθενται ξεχωριστά και φοριούνται έξω από την πάνα. Τα τελευταία αν λερωθούν πλένονται Υφασμάτινη πάναγρήγορα και εύκολα στο χέρι και στεγνώνουν στον ήλιο ή κοντά στο καλοριφέρ (και όχι πάνω).
  • Έχουν πιο απαλή υφή, προσφέροντας καλύτερα αίσθηση κατά την επαφή.
  • Βγαίνουν σε διάφορα χρώματα και σχέδια και φορώντας τις το μωρακι σας διαθέτει περισσότερο στυλ!

Μειονεκτήματα

  • Θα χρειαστεί να αφιερώσετε λίγο περισσότερες ώρες στο πλύσιμο, μιας και είναι απαραίτητο να βάζετε στο πλυντήριο τις χρησιμοποιημένες πάνες κάθε 2 με 3 ημέρες.
  • Θα πρέπει να είστε αποφασισμένοι ότι θα έρχεστε καθημερινά σε στενή επαφή με τα κακά του μωρού σας, αφού θα τα πετάτε στην λεκάνη και, πιθανόν, μερικές φορές να ξεπλένετε κάποια υπολείμματα για να φύγουν οι πιο βαριοί λεκέδες.
  • Δεν είναι τόσο βολική η χρήση τους σε ταξίδι, καθώς θα πρέπει να πλένετε τις χρησιμοποιημένες πάνες συχνά αλλά και να έχετε μαζί σας μια τσάντα που κλείνει πολύ καλά όπου θα τις φυλάτε για να αποφύγετε να διαρρεύσει η μυρωδιά.

Ποιες είναι πιθανότερο να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα;

Όσον αφορά στον ερεθισμό από τη χρήση της μιας ή της άλλης πάνας, οι απόψεις διίστανται. Οι υπέρμαχοι της υφασμάτινης πάνας θεωρούν ότι η χρήση της μειώνει τις πιθανότητες ερεθισμών καθώς είναι απαλλαγμένη από τα χημικά και τα αρώματα της πάνας μιας χρήσης. Σύμφωνα με άλλη άποψη, οι πάνες μιας χρήσης είναι αυτές που μειώνουν τις πιθανότητες ερεθισμού καθώς το δέρμα παραμένει στεγνό γιατί δεν έρχεται σε επαφή με τα ούρα ή τα κακά, αφού αυτή η πάνα είναι πιο απορροφητική από την υφασμάτινη. 

 

Ωστόσο, ο ερεθισμός στο δέρμα μπορεί να μην έχει να κάνει με το είδος της πάνας, αφού σχετίζεται με διάφορους λόγους, όπως η ευαισθησία, η συχνότητα της αλλαγής κτλ. Υπάρχουν περιστατικά που προκλήθηκε ερεθισμός στο δέρμα με τη χρήση είτε της μιας ή της άλλης πάνας. Πιθανόν να χρειαστούν περισσότερες δοκιμές σε διαφορετικές μάρκες από τον ίδιο τύπο πάνας για να διαπιστώσετε κάθε φορά ποια είναι η κατάλληλη για το δέρμα του μωρού σας.    

 

Συνδυασμός και των δύο

 

Πολλές μητέρες βρίσκουν πολύ πιο αποτελεσματικό τον συνδυασμό και των δύο τύπων πάνας. Έτσι χρησιμοποιούν υφασμάτινες πάνες κατά τη διάρκεια της ημέρας και πάνες μιας χρήσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενός ταξιδιού ή όταν λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι.

 

Χρήση της υφασμάτινης πάνας και σωστό πλύσιμο

 

  • Αν έχετε αποφασίσει να δοκιμάσετε τη χρήση της υφασμάτινης πάνας, ξεκινήστε αγοράζοντας 18 με 20 τεμάχια μαζί με 3-4 αδιάβροχα καλύμματα, συμπληρώνοντας κάποια τεμάχια ακόμα όταν το μωρό σας μεγαλώσει.
  • Φυλάξτε τις πάνες σε ειδικό κάδο έχοντας πρώτα απομακρύνει τα κακά του μωρού σας, ρίχνοντας τα στη λεκάνη ή σκουπίζοντάς τα με χαρτί αν δεν είναι τόσο στερεά. Ωστόσο μην αφήνετε τις πάνες στον κάδο για πάνω από 2 με 3 ημέρες γιατί μετά δεν θα καθαρίζουν εύκολα.
  • Ξεπλύνετέ τις, αρχικά, με κρύο νερό χωρίς απορρυπαντικό και κατόπιν τοποθετήστε τις στο πλυντήριο ρούχων.
  • Στη συνέχεια προχωρήστε σε κανονική πλύση, στους 60 βαθμούς. Ελέγξτε τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιείτε, ώστε να μην περιλαμβάνουν αρώματα και μαλακτικά, καθώς τα τελευταία μειώνουν την απορροφητικότητα της υφασμάτινης πάνας και αφήνουν λεκέδες. Επίσης, καλό είναι να αποφύγετε τη χλωρίνη και τα λευκαντικά.
  • Αποφεύγετε να βάζετε πλυντήριο το βράδυ και να αφήνετε τις πάνες στον κάδο του πλυντηρίου μέχρι το επόμενο πρωί γιατί η υγρασία σε συνδυασμό με τη ζέστη δημιουργούν δυσάρεστες οσμές.