Εναλλακτικοί τρόποι για να ηρεμεί το μωρό σας όταν είναι μόνο του στην κούνια!
Ανάμεσα στις δεξιότητες που καλό θα ήταν να αναπτύξει το μωρό σας περιλαμβάνεται και η ικανότητα να καθησυχάζει μόνο του τον εαυτό του. Φυσικά δεν εννοούμε να το αγνοείτε όταν σας έχει ανάγκη ή να ακολουθήσετε μια αυστηρή στρατηγική για να «μάθει» μόνο του. Το ζητούμενο είναι να του διδάξετε με ποιους άλλους τρόπους μπορεί να ηρεμήσει ή να ευχαριστήσει τον εαυτό του, φροντίζοντας ταυτόχρονα να είστε παρούσα, περισσότερο ή λιγότερο διακριτικά.
Ικανοποιήστε τις ανάγκες του.Αν το μωρό σας αισθάνεται την ασφάλεια ότι εσείς θα το φροντίσετε όποτε έχει ανάγκη, θα νιώθει πολύ πιο άνετα να κάθεται ή να παίζει μόνο του. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ανταποκρίνεστε άμεσα στις ανάγκες του (π.χ. για τροφή ή αλλαγή πάνας) και να μην το αγνοείτε. Το να μάθει να καθησυχάζει τον εαυτό του απαιτεί ισορροπία. Από τη μια να μην τρέχετε με τον παραμικρό ήχο και από την άλλη να μην είστε απούσα αφήνοντάς το να κλαίει σπαρακτικά.
Δώστε του ακόμα μια ευκαιρία. Αντισταθείτε στον πειρασμό να τρέξετε κοντά του με την πρώτη υποψία ήχου που θα ακούσετε. Πολλές φορές τα μωρά απλά μπλαμπλαδίζουν ή γκρινιάζουν ελαφρά χωρίς λόγο. Αν, λοιπόν, με το πρώτο άκουσμα γκρίνιας σπεύσετε να το πάρετε στην αγκαλιά σας θα αργήσει πολύ να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί και μόνο του να καθησυχάζει τον εαυτό του. Περιμένετε λίγο να δείτε πως θα εξελιχθεί και εάν συνεχίζει να δυσφορεί δείξετε ότι βρίσκεστε κάπου εκεί κοντά, μιλώντας του από το διπλανό δωμάτιο ή πλησιάζοντας στο σημείο που βρίσκεται ώστε να έχει οπτική επαφή μαζί σας.
Φτιάξτε του τη διάθεση και μετά απομακρυνθείτε από το δωμάτιο. Καθίστε δίπλα στο μωρό σας και παίξτε μαζί του, χωρίς να το πάρετε στην αγκαλιά σας, μέχρι να το ηρεμήσετε και να του φτιάξετε τη διάθεση. Στη συνέχεια απομακρυνθείτε διατηρώντας την χαρούμενη έκφρασή σας. Αν διαμαρτυρηθεί ή φαίνεται να δυσφορεί όταν φεύγετε μην επιστρέψετε αμέσως. Απομακρυνθείτε από τον χώρο και περιμένετε να δείτε τι θα συμβεί.
Και άλλοι τρόποι διασκέδασης.Εκτός από τους ανθρώπους υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούν να ηρεμήσουν ένα μωρό, όπως ένα mobilο, μια φωτογραφία του προσώπου σας κρεμασμένη στο οπτικό του πεδίο, μια φορεμένη μπλούζα σας κάτω από το στρώμα του για να υπάρχει στον αέρα η μυρωδιά σας, ακόμα και μια απαλή μελωδία ή μια συσκευή λευκών θορύβων. Δοκιμάστε τα παραπάνω και δείτε τι είναι αυτό που λειτουργεί για το παιδί σας όταν πρέπει να παραμείνει στην κούνια του χωρίς την παρουσία άλλου ανθρώπου στο δωμάτιο.
Καθησυχάστε το! Η τεχνική ελεγχόμενου κλάματος ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία και την συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Τα μωρά έχουν ανάγκη οικεία πρόσωπα για να νιώθουν ασφάλεια. Συνεπώς, όταν κλαίει πρέπει να βρεθείτε κοντά του και να το πάρετε αγκαλιά. Μην το αφήνετε να κλαίει για να μάθει!
Διαβάστε οπωσδήποτε: «Ελεγχόμενο κλάμα: Κριτική και Κίνδυνοι!»
Να δώσω πιπίλα;
Η προσφορά πιπίλας εξαρτάται από το στυλ ανατροφής που έχετε επιλέξει αλλά και από την ιδιοσυγκρασία του μωρού σας, μιας και για πολλά μωράκια η πιπίλα είναι ένας εγγυημένος τρόπος για να ηρεμήσουν. Επειδή όμως η χρήση πιπίλας ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην οδοντοστοιχία, ενώ όσο το παιδί σας μεγαλώνει θα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να την αποχωριστεί, επιλέξτε να διακόψετε τη χρήση της νωρίς, ιδανικά πριν τα πρώτα του γενέθλια.
Διαβάστε ακόμα: «Πιπίλα ή δάχτυλο;»