Οδηγίες και extra tips για να διατηρείτε τις υφασμάτινες πάνες του μωρού σας πεντακάθαρες
Επιλέξατε να δοκιμάσετε τις υφασμάτινες πάνες και είστε περήφανες που κάνατε την επιλογή αυτή για την τσέπη σας και το περιβάλλον. Επειδή, όμως, μπορεί να αγχώνεστε για την δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσετε στο καθάρισμά τους, πάμε να δούμε όσα χρειάζεται να κάνετε για να μοσχοβολούν καθαριότητα. Θα διαπιστώσετε πως είναι πολύ απλά και εύκολα!
- Κατά την αλλαγή της λερωμένης πάνας, αδειάστε το περιεχόμενό της στην λεκάνη της τουαλέτας. Αυτό, άλλωστε είναι που οφείλετε να κάνετε και με τις πάνες μια χρήσης.
- Στην συνέχεια, έχετε δύο επιλογές. Είτε βάζετε την πάνα σε ειδικό αεροστεγή κάδο που θα εγκλωβίσει τις οσμές είτε την τοποθετείτε σε κάδο με νερό και σόδα. Η υγρή φύλαξη θα αποδυναμώσει τους λεκέδες, θα εξαλείψει τις οσμές και θα προστατέψει τις ίνες του υφάσματος από την φθορά που μπορεί να προκαλέσει η αμμωνία των ούρων. Εμείς προτείνουμε τη πρώτη μέθοδο, αφού στην δεύτερη θα πρέπει να στραγγίζετε καλά τις πάνες από το βρώμικο νερό και δεν θα πρέπει να τις αφήνετε στο υγρό για περισσότερο από μία ημέρα. Ακόμα, πριν την υγρή φύλαξη θα πρέπει να έχετε διαβάσει τις οδηγίες της εταιρείας από όπου προμηθευτήκατε την πάνα, γιατί ορισμένες υφασμάτινες πάνες χρειάζεται να παραμείνουν στεγνές πριν το πλύσιμο.
3.Εάν ακολουθήσετε την στεγνή φύλαξη μπορείτε να πλένετε τις υφασμάτινες πάνες κάθε 2 με 3 ημέρες. Αν τις αφήσετε παραπάνω θα είναι πολύ δύσκολο να τις καθαρίσετε, ενώ μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια.
4.Πριν τις τοποθετήσετε στο πλυντήριο, κάνετε ένα ξέβγαλμα με κρύο νερό. Στην συνέχεια πλύντε τις κανονικά στους 60◦C.Ένα σποραδικό πλύσιμο στους 90◦C φρεσκάρει τις πάνες. Μην το παρακάνετε όμως γιατί φθείρετε τα υφάσματα, ιδιαίτερα στα αδιάβροχα καλύμματα, και σπαταλάτε ενέργεια!
5.Απλώστε τις πάνες έξω για να στεγνώσουν, ιδανικά στον ήλιο. Αυτός θα εξαλείψει του λεκέδες!
Extra tips:
- Προτιμήστε να πλένετε μαζί λιγότερες πάνες ώστε να καθαρίζουν πιο εύκολα.
- Μην το παρακάνετε με το απορρυπαντικό, καθώς η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει άσχημη μυρωδιά αλλά και να ερεθίσει το ευαίσθητο βρεφικό δερματάκι.
- Προτιμήστε το απορρυπαντικό σε μορφή σκόνης αντί του υγρού. Επίσης, αποφύγετε τα απορρυπαντικά που περιέχουν φυσικό σαπούνι σε μεγάλο ποσοστό.Τα υπολείμματα σαπουνιού αλλά και διάφορα άλλα πρόσθετα που υπάρχουν κυρίως στα συμβατικά απορρυπαντικά, είναι αυτά που μειώνουν την απορροφητικότητά στις υφασμάτινες πάνες και μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα διαρροές και δυσοσμία.
- Μην χρησιμοποιείτε μαλακτικά. Δημιουργούν στρώμα στο ύφασμα, μειώνοντας την απορροφητικότητά του και εγκλωβίζοντας τις μυρωδιές.
- Στο εμπόριο κυκλοφορούν επενδύσεις μιας χρήσης για το εσωτερικό της πάνας, ώστε να διατηρείτε όσο το δυνατόν πιο καθαρή.
- Να εμπιστεύεστε πάντα την μύτη σας για να διαπιστώσετε εάν η πάνα είναι καθαρή. Ακόμα κι αν υπάρχει κάποιος επίμονος λεκές, εάν η πάνα μυρίζει καθαριότητα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί!
Διαβάστε ακόμα: «Υφασμάτινη πάνα VS Πάνα μιας χρήσης»