Γιατί μυρίζει τόσο όμορφα;

Γιατί μυρίζει τόσο όμορφα;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως η μυρωδιά των μωρών είναι εθιστική για τι νέες μητέρες.

Η μυρωδιά των μωρών έχει κάτι… εθιστικό και πολλές μαμάδες παραδέχονται ότι περνούν ώρες μυρίζοντας το μωρό τους. Και δικαίως, καθώς αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μέσα σε μία-δύο μέρες από τον τοκετό, οι γυναίκες μπορούν να αναγνωρίσουν το μωρό τους με κλειστά μάτια μόνο και μόνο από την μυρωδιά του. 

Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ φαίνεται να ανακάλυψαν γιατί η μυρωδιά ενός νεογέννητου εγείρει τέτοια θέρμη, ειδικότερα στις μητέρες. Πιο συγκεκριμένα, διατείνονται πως η μυρωδιά των νεογνών ενεργοποιεί το «κύκλωμα ανταμοιβής» στο νευρολογικό σύστημα της μητέρας.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν δύο ομάδες των 15 γυναικών. Η μία ομάδα είχε γεννήσει πρόσφατα, ενώ η άλλη όχι. Σ την ομάδα των νέων μητέρων οι δοκιμές έδειξαν μεγαλύτερη δραστικότητα στο «ντοπαμινεργικό σύστημα του κερκοφόρου πυρήνα». Αυτό αποτελεί μια δομή στο κέντρο του εγκεφάλου, που χάρη στη χημική ντοπαμίνη, μας κάνει να αισθανόμαστε ευχαρίστηση ως απόκριση σε ορισμένες συμπεριφορές, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτές τις συμπεριφορές.

Οι ερευνητές παραδέχονται πως τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι η μυρωδιά ενός νεογέννητου μπορεί να προκαλέσει το μητρικό ένστικτο της φροντίδας, όπως και τον θηλασμό. Αυτό, όμως, που ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει είναι εάν είναι η πραγματική πράξη της γέννας ή ότι από την πρώτη στιγμή έχουν την εμπειρία της μυρωδιάς του νεογέννητου, αυτό που κάνει το μυαλό των μαμάδων κυρίως (δεδομένου ότι σε παλαιότερη έρευνα για τις αγαπημένες μυρωδιές, οι μπαμπάδες έριξαν την μυρωδιά του μωρού τους στην 12η θέση, ύστερα από αυτήν του μπέικον) να αντιδρά έτσι κάθε φορά, που οσφραίνονται τη μυρωδιά του μωρού τους.