Ντύνοντας το μωρό σας

Ντύστε εύκολα το μωρό σας

Μικρές συμβουλές για να ντύνετε εύκολα το μωρό σας

Ίσως πριν έρθει το νέο μέλος της οικογένειάς σας στο σπίτι, δεν σας απασχόλησε αν θα είναι εύκολο να ντύνετε το νεογέννητο μωρό σας ή πόσα ρούχα θα του φοράτε. Αν δυσκολευτήκατε την πρώτη φορά ή αν απλά προετοιμάζεστε διαβάστε μερικά tipsπου θα σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε με επιτυχία!

 Γενικές οδηγίες ντυσίματος

Τις πρώτες φορές μπορεί να δυσκολευτείτε καθώς το μωρό σας θα διαμαρτύρεται επειδή δεν του αρέσει να του πιέζουν τα χεράκια και τα ποδαράκια του και να το «στριμώχνουν» σε ρούχα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας για να του βάλετε το ρουχαλάκι στο πάνω μέρος του σώματος και στη συνέχεια να το ξαπλώσετε στο κρεβάτι για να το ντύσετε και από κάτω. Αν του φοράτε κορμάκι αρχίστε από τα πόδια και στη συνέχεια βάλτε τα χεράκια του στα μανίκια. Συνηθίστε να το ρωτάτε «πού είναι το χεράκι του μωρού;». Καθώς θα μεγαλώνει η διαδικασία του ντυσίματος θα μοιάζει με παιχνίδι και είναι πολύ πιθανό να σας απλώνει το χεράκι του για να σας ακούσει να λέτε «να το χεράκι!».

  • Όταν κάνει ζέστη (από 23 βαθμούς και πάνω) φορέστε του μόνο ένα ρουχαλάκι. Ένας βοηθητικός κανόνας είναι να φοράτε στο μωρό σας ένα επιπλέον ρούχο από αυτά που φοράτε εσείς για να νιώθετε καλά στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
  • Αν δεν κάνει ζέστη το νεογέννητο μωρό σας χρειάζεται διάφορα ρουχαλάκια για να παραμείνει ζεστό. Γενικά είναι καλύτερο να του φοράτε ένα φανελάκι και από πάνω πιτζαμάκια ή κορμάκι και στη συνέχεια να το τυλίξετε με μια κουβερτούλα.
  • Αν το μικρό σας έχει γεννηθεί πρόωρα, τότε είναι καλύτερο να του βάλετε ακόμα ένα ρουχαλάκι μέχρι να αποκτήσει κανονικό βάρος ώστε το σώμα του να μπορεί καλύτερα να προσαρμόζεται στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Πώς να το ντύσετε και να το γδύσετε

  • Όταν ντύνετε το μωρό σας, κρατήστε το στην ποδιά σας, τεντώστε το μπλουζάκι και περάστε το προσεκτικά στο κεφαλάκι του. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας ώστε να μην μπλεχτεί στο προσωπάκι ή στα αυτάκια του.

Ντύνοντας το μωρό

  • Μην προσπαθήσετε να πιέσετε το χεράκι του μωρού σας για να βάλετε τα μανίκια. Αντιθέτως πιάστε το μανίκι από την έξω πλευρά βάλτε το χέρι σας μέσα και μετά πιάστε το χεράκι του ώστε να του περάσετε το μανίκι.
  • Όταν το γδύνετε βγάλτε ένα ένα τα μανίκια ενώ στηρίζετε την πλατούλα και το κεφαλάκι του. Στη συνέχεια τεντώστε το λαιμό της μπλούζας για να μην πιέζει το πιγούνι του και μαλακά περάστε το από το κεφαλάκι του.

Τι να προσέξετε στα ρουχαλάκια του

Επιλέξτε ρούχα που θα σας βοηθήσουν να το ντύνετε πιο εύκολα. Έτσι διαλέξτε ένα ρουχαλάκι που:

  • Να έχει κουμπιά σε όλο το μήκος μπροστά αντί για πίσω.
  • Να ξεκουμπώνει στο σημείο που είναι τα ποδαράκια του ώστε να μπορείτε εύκολα να του αλλάζετε την πάνα.
  • Να έχει χαλαρά μανίκια ώστε βάζοντας το χέρι σας μέσα να μπορείτε να πιάσετε το χεράκι του μωρού σας για να τα φορέσετε.
  • Να μην έχει κορδέλες ή κορδόνια που να δένουν στο λαιμό.
  • Να είναι από ελαστικό ύφασμα και να αποφύγετε να είναι στενά στα χέρια, τα πόδια και τον λαιμό.

Extratip: Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων θα χρειαστεί να φασκιώσετε το μωρό σας για να κοιμηθεί. Μάθετε πώς να το φασκιώνετε με ευκολία πατώντας εδώ.