Τι μπορεί να μας μάθει το attachment parenting

Τι μπορεί να μας μάθει το attachment parenting

Ανεξάρτητα από το αν εφαρμόζετε ή όχι το attachment parenting, δείτε από τι μπορείτε να παραδειγματιστείτε

Το attachment parenting έχει να μας διδάξει πράγματα για την ανατροφή των παιδιών μας. Ακόμα και αν δεν συμφωνείτε με την εν λόγω θεωρία κάποιες από τις αρχές της ενδέχεται να σας εμπνεύσουν στον τρόπο που μεγαλώνετε ή σχετίζεστε με το μικρό σας.

Η θεωρία του attachment parenting βασίζεται στη θεωρία δεσμού (attachment theory) της εξελικτικής ψυχολογίας σύμφωνα με την οποία ο δεσμός ή η σχέση που αναπτύσσει ένα παιδί με τους γονείς ή με τον άνθρωπο που το φροντίζει επηρεάζει την ανάπτυξή του και επιδρά σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Στόχος είναι οι γονείς να αντιδρούν με ευαισθησία απέναντι στις ανάγκες του παιδιού τους και να τα μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας.

Οι πρακτικές του attachment parenting αφορούν στο φυσιολογικό τοκετό, την άμεση επαφή της μητέρας με το νεογέννητο από την πρώτη ημέρα, τον θηλασμό, τον ύπνο σε κοινό κρεβάτι, τη συνεχή μεταφορά του σε μάρσιπο ή σλινγκ, την άμεση ανταπόκριση στο κλάμα και την πειθαρχία με καθοδηγητικό και θετικό τρόπο, η οποία αποκλείει όχι μόνο την τιμωρία αλλά ακόμα και πρακτικές, όπως αυτή του time-out.

 

Διαβάστε 8 βασικές πρακτικές του attchment parenting στο άρθρο μας "Βασικές Πρακτικές του Attachment Parenting".

 

 Πρόκειται για μια φιλοσοφία, την οποία οι γονείς μπορούν εξ ολοκλήρου να εφαρμόσουν για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, ή να παραδειγματιστούν από κάποιες πρακτικές, έχοντας όμως κατά νου και την κριτική που έχει ασκηθεί κατά καιρούς, (π.χ. δυσκολία σε θέματα ανεξαρτησίας ακόμα και στον ύπνο, κίνδυνοι όπως ο ύπνος σε κοινό κρεβάτι, δυσκολία να ακολουθήσει μια μητέρα που δουλεύει το παραπάνω μοντέλο καθώς θα χρειαστεί οπωσδήποτε ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης).

Ωστόσο ακόμα και αν η εν λόγω φιλοσοφία δεν ταιριάζει στο στυλ ανατροφής που θέλετε να δώσετε στο παιδί σας, υπάρχουν κάποια πράγματα που αξίζει να μάθει κανείς από τη θεωρία του attachment parenting. Ποια είναι αυτά; Δείτε στην συνέχεια.

  • Χρειάζεστε σχέδιο. Κάποιοι γονείς μπορεί να ακολουθούν το ισχυρό τους ένστικτο και να καταφέρνουν να ανταπεξέρχονται με αποτελεσματικότητα στις προκλήσεις της μητρότητας ή της πατρότητας. Κάποιοι άλλοι, όμως, μπορεί να δυσκολεύονται και να χρειάζονται μια σταθερή γραμμή πλεύσης για να αντλούν βοήθεια. Με άλλα λόγια, χρειάζονται σχέδιο! Το attachment parenting παρέχει ένα σταθερό και απλό πρόγραμμα, το οποίο μπορείτε να προσαρμόσετε στη δική σας φιλοσοφία ορίζοντας ένα πλάνο.
  • Χρειάζεστε ιδέες που να σας εμπνεύσουν. Για κάποιους γονείς το attachment parenting είναι ένας φυσικός και ευγενικός τρόπος για να μεγαλώνουν το παιδί τους με πρακτικές που λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης για την ενδυνάμωση του δεσμού τους με αυτό. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως μόνο μέσω αυτών των πρακτικών ένας γονιός δείχνει την αγάπη του στο παιδί του. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες και στυλ διαπαιδαγώγησης ή ανατροφής. Στόχος είναι να επιλέξετε και να εφαρμόσετε μια θεωρία που να σας ταιριάζει, να την απολαμβάνετε και να σας εμπνέει.
  • Καλό είναι να είστε ευέλικτοι και να εξελίσσεστε.Η θεωρία του attachment parenting προτείνει κάποιες πρακτικές ωστόσο δεν υποχρεώνει κάποιον γονιό να παραμείνει προσκολλημένος σε αυτές. Παίρνοντας αυτό ως παράδειγμα είναι σημαντικό κανείς να παραμένει ευέλικτος και να εξελίσσετε. Άλλωστε κάθε παιδί έχει μοναδική προσωπικότητα και μεγαλώνοντας αλλάζει. Συνεπώς το ζητούμενο είναι να έχετε ανοιχτούς ορίζοντες αλλά και να ακούτε διαφορετικές απόψεις που μπορεί εντέλει να σας ωφελήσουν όποιο κι αν είναι το στυλ ανατροφής που ακολουθείτε.