Μαμά, όταν με φροντίζεις κλείσε το τηλέφωνο

Μαμά, όταν με φροντίζεις κλείσε το τηλέφωνο

Γιατί όταν φροντίζουμε τα παιδιά μας δεν πρέπει να ασχολούμαστε παράλληλα με άλλες δραστηριότητες, όπως να τσεκάρουμε το κινητό, να σερφάρουμε στο διαδίκτυο ή να βλέπουμε τηλεόραση;

Η ανατροφή ενός παιδιού είναι μια ζόρικη δουλειά, χωρίς διαλείμματα και ωράρια. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρώσουμε όλες μας τις υποχρεώσεις με την τελειότητα που πραγματικά θα επιθυμούσαμε. Την όλη διαδικασία έρχεται να κάνει ακόμα πιο δύσκολη μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Η συγκεκριμένη μελέτη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, μιας και τα αποτελέσματά της έχουν προς το παρόν επιβεβαιωθεί μόνο σε ποντίκια (η έρευνα σε ανθρώπους ακόμη εξελίσσεται). Σύμφωνα με αυτήν, όμως, όταν οι μητέρες δεν αφοσιώνονται απερίσπαστα στην φροντίδα των παιδιών τους, την ώρα που εκείνα την αποζητούν, υπονομεύουν ακούσια την νοητική τους ανάπτυξη και θέτουν τις βάσεις για διάφορες συναισθηματικές διαταραχές στην πορεία της ζωής τους.

Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση των ποντικιών, όταν η προσοχή της μητέρας ήταν διαλειμματική, τα  ποντίκια-παιδιά συχνά παρουσίαζαν ανηδονία, ανικανότητα δηλαδή να αντλήσουν ευχαρίστηση από πράγματα που κανονικά θα έπρεπε (π.χ. δεν έπαιζαν, δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον για γλυκά κοκ.). Η ανηδονία, που αποτελεί σημάδι κατάθλιψης, στους ανθρώπους μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη, αφού πολλές φορές τα άτομα αναζητούν την ευτυχία με ακραίους τρόπους (κατάχρηση ουσιών, επικίνδυνη οδήγηση κοκ.).

Το παραπάνω συμπέρασμα είναι αρκετά λογικό εάν σκεφτεί κανείς πως ο εγκέφαλος βρεφών και νηπίων δεν είναι αρκετά ώριμος. Έτσι, όταν τα μικρά παιδιά δεν αντλούν την φροντίδα την οποία αποζητούν, οι υποδοχείς της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο (οι οποίοι σχετίζονται με την ευχαρίστηση) το αντιλαμβάνονται. Για τον λόγο αυτό, είναι καλό οι μητέρες να τροφοδοτούν αυτά τα ιδιαιτέρως ευαίσθητα εγκεφαλικά δίκτυα με συνεχή ροή πληροφοριών για να εξασφαλίσουν την ομαλή τους ανάπτυξη.

Θα ήταν, λοιπόν, καλό:

  • Όταν το μωρό χρειάζεται την προσοχή σας (φαγητό, καθαριότητα, παιχνίδι) να μην έχετε ασχολείστε παράλληλα με άλλα πράγματα, όπως να μιλάτε στο κινητό, να σερφάρετε στο internet, να βλέπετε τηλεόραση κοκ.
  • Όταν το μωρό είναι ικανοποιημένο και κοιμάται, μπορείτε να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας.
  • Όταν το μωρό αυτοαπασχολείται (π.χ. παίζει στο πάρκο) μπορείτε να κάνετε τις δουλειές σας και παράλληλα να του μιλάτε, να τραγουδάτε ή να απαγγέλετε ποιηματάκια.
  • Τέλος, όταν οι δουλειές σας «πνίγουν» και δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στα καλέσματά του, αναθέστε την φροντίδα του σε ένα κοντινό-αγαπημένο πρόσωπο.