Συστατικά προς αποφυγή σε βρεφικά προϊόντα

Συστατικά προς αποφυγή σε βρεφικά προϊόντα

Ποια συστατικά βρεφικών προϊόντων περιποίησης είναι ύποπτα για ερεθισμούς

Η πολύχρωμη συσκευασία σας προδιαθέτει θετικά, αφήνοντας την αίσθηση ότι τα συστατικά του αφρόλουτρου, του βρεφικού σαμπουάν ή της κρέμας είναι τα πιο αγνά που υπάρχουν, αφού προορίζονται για το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού σας. Μια προσεκτικότερη ματιά όμως στα συστατικά των προϊόντων βρεφικής περιποίησης μπορεί να σας κάνει να αλλάξετε γνώμη για την καταλληλότητά τους. Πάμε να δούμε ποια συστατικά καλό θα ήταν να αποφεύγετε.  

  1. Γλυκόλη προπυλενίου ή προπυλενογλυκόλη (propyleneglycol).Τα προϊόντα που περιέχουν συνθετικό άρωμα, κατά πάσα πιθανότητα περιέχουν και γλυκόλη προπυλενίου. Το εν λόγω συστατικό όμως μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και παρόλο που η περιεκτικότητά του σε κάποιο προϊόν βρεφικής περιποίησης είναι μικρή, η πιθανότητα να προκαλέσει ερεθισμό στο ευαίσθητο δέρμα του είναι αρκετή για να το αποκλείσετε. Περιέχεται συνήθως σε βρεφικά πανάκια καθαρισμού, αλλά και σε ορισμένα βρεφικά σαμπουάν.
  2. Ορυκτέλαια (mineral oil), όπως η βαζελίνη και η παραφίνη.Χρησιμοποιούνται κυρίως σε προϊόντα ενυδάτωσης και σε προϊόντα με λιπαντική και χαλαρωτική δράση. Κλείνουν τους πόρους εμποδίζοντας την φυσική διαδικασία αναπνοής του δέρματος και δεν επιτρέπουν την απορρόφηση άλλων ευεργετικών συστατικών που μπορεί να περιλαμβάνει το προϊόν. Θα τα συναντήσετε συνήθως σε κρέμες για το σύγκαμα, σε μαντιλάκια καθαρισμού και βρεφικές λοσιόν. Σημαντικό είναι επίσης να μην χρησιμοποιείτε εσείς προϊόντα με αυτό το συστατικό μιας και η παραφίνη συσσωρεύεται στους λιπώδεις ιστούς και στο μητρικό γάλα.
  3. Τριαιθανολαμίνη (ΤΕΑ). Χρησιμοποιείται στα καλλυντικά για την εξισορρόπηση του pH. Είναι καρκινογόνο, ύποπτο για αλλεργικές αντιδράσεις, για ερεθισμό στο δέρμα και πιθανόν στα μάτια ενώ είναι τοξικό αν χρησιμοποιείται για μεγάλη χρονική περίοδο. Αυτό και οι συγγενικές του – επίσης βλαβερές – ουσίες DEAκαι MEAπεριέχονται σε διάφορες βρεφικές κρέμες και λοσιόν.
  4. Parabens και άλλα συντηρητικά. Ο λόγος ύπαρξης των parabensστα καλλυντικά και τα προϊόντα περιποίησης είναι η αποφυγή εμφάνισης μικροβίων.Πρόκειται για τα συστατικά ethylparaben, butylparaben, methylparaben,propylparaben, και όσα έχουν την κατάληξη –paraben. Τα εν λόγω συστατικά είναι ύποπτα για την διαταραχή της ορμονικής λειτουργίας, που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του στήθους. Από τη στιγμή που το ενδοκρινολογικό σύστημα ενός μωρού δεν είναι πλήρως αναπτυγμένο, ταparabens μπορούν να βλάψουν την ανάπτυξή του. 
  5. Συνθετικό άρωμα. Για να δημιουργηθεί αυτό το απαλό ή γλυκό συνθετικό άρωμα σε ένα προϊόν περιποίησης μπορεί να απαιτούνται εκατοντάδες συστατικά αγνώστου …ποιότητας. Αντί για συνθετικό άρωμα, προσθέστε στο προϊόν βρεφικής περιποίησης κάποιο αιθέριο έλαιο, αφού πρώτα έχετε εφαρμόσει μια μικρή σταγόνα στον καρπό του για να ελέγξετε τη αντίδραση του οργανισμού του στο αιθέριο έλαιο.
  6. Συνθετικά χρώματα. Κατασκευάζονται από πετροχημικά και χρησιμοποιούνται για να κάνουν ένα προϊόν πιο ελκυστικό εξαιτίας του χρώματος. Ωστόσο, είναι υπεύθυνα για ερεθισμούς στο δέρμα και δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος χρήσης τους. 
  7. Σκόνη τάλκης (talc). Δείτε αναλυτικά τους λόγους εδώ.
  8. Triclosan. Οτιδήποτε αναγράφει την λέξη "αντιβακτηριακό" πιθανότατα περιέχει τρικλοζάνη, μια συνθετική ουσία που ανακαλύφθηκε την δεκαετία του '70 και πλέον ανιχνεύεται στα ούρα περίπου του 75% των ανθρώπων. Η ουσία αυτή, όμως, είναι αποδεδειγμένα βλαβερή για το περιβάλλον ενώ μελέτες σε ζώα φανερώνουν ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και ηπατοπάθεια. Ακόμα όμως και αν δεν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω φόβοι, καλό είναι να την αποφεύγετε γιατί τα αντιβακτηριακά προϊόντα καταστρέφουν και τα ωφέλιμα βακτήρια, ενώ αναγκάζουν τα παθογόνα να εξελιχθούν και να γίνουν πιο ανθεκτικά.