Πώς να ντύσω το μωρό τον χειμώνα;

Πώς να ντύσω το μωρό τον χειμώνα;

Winter is coming! Δείτε πως πρέπει να ντύνετε το μωρό σε διάφορες συνθήκες κατά την διάρκεια των κρύων μηνών.

Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε το κρύο βορειότερων χωρών, αλλά οι θερμοκρασίες δεν παύουν να είναι χαμηλές για το ανθρώπινο –πόσο μάλλον για το βρεφικό- σώμα. Κι επειδή το να μένουμε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημά μας, πάμε να δούμε πως πρέπει να ντύνουμε τα μπομπιράκια μας τον χειμώνα.

Ο γενικός κανόνας λέει να φοράμε στα μωρά μία στρώση ρούχων παραπάνω από αυτά που φοράμε εμείς, οπότε σίγουρα θα χρειαστείτε εσωτερικό φορμάκι, μπλουζάκι, παντελονάκι, ζακετάκι, μπουφανάκι, σκουφάκι και γάντια. Έπειτα θα πρέπει να βρείτε έναν κατάλληλο τρόπο να το σκεπάζετε ανάλογα με το μέσω μεταφοράς του.

Στο καρεκλάκι αυτοκινήτου

Τα ογκώδη ρούχα, όπως είναι οι ολόσωμες φόρμες για σκι και τα φουσκωτά μπουφάν δεν είναι κατάλληλα για το καρεκλάκι του αυτοκινήτου γιατί δεν επιτρέπουν να δέσετε το μωρό τόσο σφιχτά όσο πρέπει. Αφήστε, λοιπόν, το μωρό με το φορμάκι και το σκουφάκι και σκεπάστε το από πάνω με κουβέρτα, προσέχοντας να μην καλύψετε το πρόσωπο. Μπορείτε ακόμη, αντί για κουβέρτα, να του φορέσετε το μπουφανάκι του ανάποδα, με την πλάτη του μπουφάν στο στέρνο του μωρού και τα χεράκια του μέσα στα μανίκια. Και πάλι, όμως, αυτό θα πρέπει να γίνει αφού δέσετε το μωρό ασφαλώς στο καρεκλάκι του.

Στην βόλτα

Τα μωρά επωφελούνται από τον φρέσκο αέρα ακόμα και κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών του έτους. Εφόσον είναι τελειόμηνο, έχει κλείσει 3 εβδομάδες ζωής και η εξωτερική θερμοκρασία ξεπερνά τους 3◦C, μπορείτε να βγείτε για έναν περίπατο 15-30 λεπτών. Εάν είναι πρόωρο ή πάσχει από κάποια ασθένεια, τότε καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να φοράει μία στρώση ρούχων περισσότερη από αυτήν που εσείς νιώθετε άνετα, καθώς και σκουφάκι, γαντάκια και ζεστά παπουτσάκια-καλτσάκια. Φυσικά, αφού το δέσετε στο καρότσι θα πρέπει να το σκεπάσετε με κουβερτούλα, ενώ για τις μέρες με παγωνιά ένας υπνόσακος που μπορεί να τοποθετηθεί στο καρότσι είναι ό,τι πρέπει.

ypnosakos-karotsi

SOS: Επαγρυπνάτε για σημάδια πως το μωράκι σας κρυώνει! Εάν τα μάτια του τρέχουν, είναι ανήσυχο ή κλαίει, μάλλον δεν ευχαριστιέται την βόλτα του. Εάν τα χείλη του μελανιάσουν, τουρτουρίζει και τα αυτιά και η μύτη του είναι ωχρά, τότε παρουσιάζει σημάδια υποθερμίας, οπότε και πρέπει γρήγορα να μπείτε σε έναν χώρο με θέρμανση για να ζεσταθεί άμεσα.

forma-xioni-mwroΣτο χιόνι

Εάν ετοιμάζετε μια εξόρμηση σε χιονισμένα βουνά, τότε ο μικρός εξερευνητής σας μπορεί να θελήσει να παίξει με το χιόνι (εάν φυσικά είναι πάνω από 6 μηνών). Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να προσέξετε να παραμείνει στεγνό, φορώντας του φόρμες και ρούχα ειδικά για χιόνι. Δείτε μια μεγάλη συλλογή τέτοιων ρούχων εδώ>.

Στο σπίτι

Μπορεί να μπαίνετε στον πειρασμό να ανάψετε την θέρμανση στο full, ωστόσο η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 20-22◦C. Εφαρμόστε και εδώ τον κανόνα της επιπλέον στρώσης ρούχων και τσεκάρετε την πλατούλα του μωρού για σημάδια πως ζεσταίνεται υπερβολικά (η πλάτη πρέπει να είναι ζεστή αλλά όχι ιδρωμένη). Στον ύπνο η λύση του υπνόσακου είναι η πλέον ενδεδειγμένη (δείτε περισσότερα εδώ>).