Ανατροφή μωρού: συμβουλές να αγνοήσετε

Ανατροφή μωρού: συμβουλές να αγνοήσετε

Ποιες από τις συμβουλές που θα ακούσετε για τη φροντίδα και την ανατροφή του μωρού σας μπορείτε να αγνοήσετε χωρίς ενοχές;

Πριν πελαγώσετε όταν αρχίσετε να σας βομβαρδίζουν με δεκάδες συμβουλές για το πώς είναι καλύτερα να μεγαλώσετε το μωρό σας, μάθετε ποιες από αυτές είναι καλύτερο να αγνοήσετε. Το σημαντικότερο από όλα είναι να ακολουθείτε το ένστικτό σας και βασικά πράγματα για την ασφάλεια και την σωματική και ψυχική του υγεία. Άλλωστε δεν σημαίνει πως όλες οι συμβουλές ταιριάζουν στο στυλ με το οποίο θέλετε να το αναθρέψετε, επομένως καιρός να αποδομήσουμε μερικές από αυτές…   
Να διατηρήσετε ένα αυστηρό πρόγραμμα; Για τους πρώτους μήνες το μωρό σας θα τρώει κάθε φορά που το επιθυμεί, συνεπώς μην πιέζεστε για να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο και αυστηρό πρόγραμμα. Αφήστε το μωρό σας να σας οδηγήσει και μετά από μερικούς μήνες καθιερώστε το πρόγραμμα που θα ταιριάζει και στους δυο σας.
Να κόψετε τα νύχια του όσο κοιμάται;Είδατε και πάθατε να το κοιμίσετε, επομένως δεν είναι και πολλή καλή ιδέα να προσπαθήσετε να του κόψετε τα νύχια ενώ κοιμάται και να διακινδυνεύσετε να ξυπνήσει. Δοκιμάστε καλύτερα όταν είναι ξύπνιο αποσπώντας του την προσοχή με ένα παιχνίδι.
Να αποστειρώσετε τα πάντα; Φυσικά θα πρέπει να προσέχετε τα βακτήρια καθώς το μωρό σας είναι ευαίσθητο, αλλά αφενός δεν θα έχετε τόσο χρόνο και κουράγιο για ενδελεχή καθαριότητα και αφετέρου η έκθεση του μωρού σας στα κοινά βακτήρια είναι πιθανό να μειώσουν το ρίσκο εμφάνισης άσθματος και άλλων αλλεργιών.
Τα μωρά χρειάζονται καθημερινά μπάνιο; Μπορεί το μπάνιο να καθιερωθεί ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας πριν τον ύπνο, αλλά δεν είναι απαραίτητο να γίνεται καθημερινά. Αν κάποιο βράδυ έρθει η ώρα να κοιμηθεί, και δεν έχει κάνει μπάνιο, δεν θα υπάρξει πρόβλημα να το αναβάλλετε για την επόμενη ημέρα.
Όταν αρχίσει να περπατάει πρέπει να φοράει παπούτσια; Δεν χρειάζεται να σπεύσετε να αγοράσετε παπούτσια αμέσως μόλις κάνει τα πρώτα του βήματα. Για εκείνο είναι πολύ καλύτερα να περπατάει με γυμνά πόδια στο πάτωμα του σπιτιού για να είναι πιο σταθερός ο βηματισμός του και να έχει μεγαλύτερη ισορροπία.
Να σταματήσετε τον θηλασμό μόλις αρχίσει να βγάζει δόντια; Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σας αποτρέψουν τα νέα δοντάκια απ’ το να συνεχίσετε τον θηλασμό, εφόσον και οι δύο το επιθυμείτε. Ακόμα και αν καμιά φορά σας δαγκώνει, υπάρχει τρόπος να το ελέγξετε και να το σταματήσετε. Διαβάστε το άρθρο μας Θηλασμός και πρώτα δόντια .
Να αγοράσετε ό,τι χρειάζεστε πριν γεννήσετε;Η αλήθεια είναι ότι θα έχετε αρκετό χρόνο να αγοράσετε όσα θεωρείτε ότι χρειάζεται το μωρό σας πριν τον τοκετό, αλλά τα πραγματικά απαραίτητα είναι πολύ λιγότερα από όσα πιθανόν ακούσετε να σας συμβουλεύουν. Αγοράστε τα απολύτως απαραίτητα και συμπληρώνετε την «συλλογή» σας ανάλογα με τις ανάγκες του. Διαβάστε «Τι δεν χρειάζεται ένα νεογέννητο» και «Τι δεν χρειάζεται ένα νεογέννητο Νο. 2»
Να το αφήνετε να κλαίει; Το ελεγχόμενο κλάμα χρησιμοποιούταν για χρόνια αλλά πλέον έχει αποδειχτεί όχι μόνο επιβλαβές αλλά και επικίνδυνο. Διαβάστε το άρθρο μας «Ελεγχόμενο κλάμα: κριτική και κίνδυνοι»