Προλάβετε το σύγκαμα

Προλάβετε το σύγκαμα

Συμβουλές πρόληψης του ερεθισμού στην περιοχή της πάνας

Ακόμα και αν το μωρό σας παρουσιάσει ερεθισμό στην περιοχή που καλύπτεται από την πάνα, δεν είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσετε και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Φυσικά τα καλύτερα νέα είναι ότι μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση συγκάματος ή οποιουδήποτε ερεθισμού λαμβάνοντας τα μέτρα σας!

Αλλάζετε συχνά πάνα.Ακόμα και αν το μωρό σας δεν διαμαρτύρεται για αλλαγή πάνας, φροντίστε να το αλλάζετε αρκετά συχνά για να μην μένει πολλές ώρες βρεγμένο, αφού η υγρασία είναι από τους παράγοντες που καταστρέφουν την άμυνα του δέρματος απέναντι σε ερεθιστικές ουσίες προκαλώντας εξανθήματα.

Μην χρησιμοποιείτε βρεφικά προϊόντα με ύποπτα συστατικά.Τα συνθετικά αρώματα και το οινόπνευμα στα βρεφικά προϊόντα εντείνουν τον ερεθισμό. Συνεπώς για να καθαρίσετε την περιοχή που καλύπτεται από την πάνα χρησιμοποιήστε βαμβάκι ή βαμβακερά πανάκια που θα βουτάτε σε χλιαρό νερό αντί για μαντιλάκια καθαρισμού τουλάχιστον τους πρώτους μήνες που το δέρμα του είναι πιο ευαίσθητο.  

Αφήστε το γυμνό.Κατά τη διάρκεια αλλαγής της πάνας, φροντίστε να στεγνώσετε καλά την περιοχή ταμπονάροντάς τη ελαφρά (μην τρίβετε το δέρμα του γιατί θα το ερεθίσετε περισσότερο). Ακόμα καλύτερα αφήστε το μικρό σας γυμνό για λίγο ώστε ο αέρας να το στεγνώσει επαρκώς και απασχολήστε το με παιχνίδια όσο είναι ξαπλωμένο στην πετσέτα ή στο αδιάβροχο πανί αλλαγής. Αν δεν έχετε χρόνο να το αφήσετε γυμνό, ταμπονάρετε καλά την περιοχή και φυσήξτε για να επιταχύνετε το στέγνωμα.

Χρησιμοποιήστε κρέμα για το σύγκαμα. Δοκιμάστε να εφαρμόσετε αλοιφή για το σύγκαμα για να δείτε αν βοηθάει (ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε με διάφορα είδη για να διαπιστώσετε ποιο ταιριάζει στο μικρό σας ή να φτιάξετε τη δική σας αλοιφή με αιθέρια έλαια ακολουθώντας τις οδηγίες του άρθρου μας «Αλοιφή για το σύγκαμα»). Εφαρμόστε την απαλά και κάθε φορά που αλλάζετεπάνα φροντίστε να μην τρίβετε το δέρμα του δυνατά για να την αφαιρέσετε για να μην επιδεινώσετε τον ερεθισμό.

Αφήστε χαλαρή την πάνα. Μην σφίγγετε πολύ την πάνα γιατί η τριβή είναι ένας από τους λόγους που δημιουργούν ερεθισμό και σύγκαμα. Αφήστε τη όσο πιο χαλαρή γίνεται, τόσο ώστε να μην υπάρξουν διαρροές, ειδικά τη νύχτα.

Δοκιμάστε διαφορετικές πάνες. Αν οι πάνες μιας χρήσης δεν βοηθούν, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε υφασμάτινες πάνες που είναι πιο φιλικές για το δέρμα του μικρού σας. Ωστόσο, επειδή οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν οι υφασμάτινες πάνες προλαμβάνουν το σύγκαμα μιας και δεν είναι τόσο απορροφητικές και το δέρμα του μωρού έρχεται σε επαφή με τα ούρα και τα κακά του, καλό είναι να εντοπίσετε τον λόγο του ερεθισμού (κάθε δέρμα είναι διαφορετικό) και με βάση αυτό να επιλέξετε την κατάλληλη πάνα. Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο μας «Υφασμάτινη πάνα VS Πάνα μιας χρήσης ».