Με ποιους τρόπους το μπάνιο διεγείρει τον εγκέφαλο των μωρών

Με ποιους τρόπους το μπάνιο διεγείρει τον εγκέφαλο των μωρών

4 τρόποι με τους οποίους το μπάνιο βοηθά στην ανάπτυξη του βρεφικού εγκεφάλου

Η ώρα του μπάνιου είναι απολαυστική! Λόγω του υγρού περιβάλλοντος της μήτρας τα περισσότερα μωρά λατρεύουν την επαφή με το νερό, γι’ αυτό και γίνονται πιο εκδηλωτικά: παίζουν, γελούν, πιτσιλούν και χαίρονται. Κι ενώ η πλειοψηφία γνωρίζει ότι το μπάνιο είναι ιδανικό για την χαλάρωση του μωρού και την προετοιμασία του για ύπνο, λίγοι γονείς έχουν διερευνήσει την σημασία του στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Κι όμως:

Παίζοντας με τις μπουρμπουλήθρες το παιδί αρχίζει να αναπτύσσει συντονισμό ματιού-χεριού, βυθίζοντας αντικείμενα στο νερό ξεκινά να αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα κι όταν δεν βρίσκονται στο οπτικό μας πεδίο, ενώ πιτσιλώντας  και χτυπώντας την επιφάνεια του νερού μαθαίνει σταδιακά την σχέση αιτίου-αιτιατού.

Ακόμα, είναι γνωστό από πλήθος ερευνών ότι οι πρώτοι συναισθηματικοί δεσμοί αναπτύσσονται μέσα από την φυσική επαφή, οπότε  το άγγιγμα και το μασάζ (που συνήθως ακολουθεί το μπάνιο) βελτιώνει την μεταξύ σας σχέση κάτι που με την σειρά του βοηθά στην σωματική, γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η ενσωμάτωση του μπάνιου και του μασάζ στην καθημερινή ρουτίνα του μωρού μπορεί να βελτιώσει την πνευματική ανάπτυξη, να αυξήσει την εγρήγορση και την προσοχή αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου.

Κι επειδή τα μωρά έχουν την ικανότητα να μυρίζουν ήδη από την μήτρα και βασίζονται κυρίως στην όσφρηση τις πρώτες ημέρες της ζωής τους, ένα ελαφρώς αρωματικό μπανάκι έχει την ικανότητα να βελτιώνει την διάθεσή τους.

Τέλος, η ενστικτώδης συνήθεια πολλών γονέων να τραγουδούν στο μωρό τους κατά τη διάρκεια του μπάνιου βοηθά στην διέγερση τμημάτων του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την μνήμη και την ομιλία. Οι επιστήμονες διατείνονται ότι υιοθετώντας την συνήθεια να τραγουδάτε στο μωρό σας όσο αυτό βρίσκεται στην μπανιέρα μπορεί να βοηθήσει στην γλωσσική ανάπτυξη και να οδηγήσει μελλοντικά σε ένα πλουσιότερο λεξιλόγιο.