Τα μωρά κλαίνε- αυτό είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι τι μπορείτε να κάνετε εσείς ώστε να μην βγει το κλάμα εκτός ελέγχου.
Υπάρχουν εύκολα μωρά και δύσκολα μωρά. Και οι δύο κατηγορίες κλαίνε γοερά, με τη μόνη διαφορά πως η δεύτερη μπορεί να σας φτάσει στα όριά σας. Το γκρινιάρικο μωρό κλαίει χωρίς σταματημό, χωρίς να δίνει σήματα του τι θέλει και χωρίς να ικανοποιείται παρά τις συνεχείς προσπάθειές σας. Και τελικά αυτά τα 115 decibel συνεχούς τσιρίδας σας καταβάλλουν και καταλήγετε να κλαίτε από κοινού, εκείνο για τους λόγους του και εσείς από κούραση ή αμφιβολίες/ενοχές για το εάν είστε καλός γονιός.
Κι επειδή έρευνα τ ης Ιατρικής Σχολής του Brown University έδειξε πως οι μητέρες των μωρών που κλαίνε πολύ έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από επιλόχειο κατάθλιψη, ορίστε 5 τρόποι να διαχειριστείτε τα δάκρυά του χωρίς να χύσετε ποτάμι τα δικά σας.
1.Κατανοήστε ότι είναι φυσιολογικό. Τα μωρά κλαίνε επειδή είναι ο μόνος τρόπος που διαθέτουν για να επικοινωνήσουν μαζί σας. Δεν κλαίνε επειδή εσείς κάνατε ή δεν κάνατε κάτι αλλά επειδή κάτι χρειάζονται. Βέβαια, κάποια κλαίνε περισσότερο από κάποια άλλα και αυτό είναι θέμα χαρακτήρα. Κατά μέσο όρο, πάντως, τα νεογέννητα περνούν 1 έως 3 ώρες κάθε μέρα κλαίγοντας. Οι στατιστικές, μάλιστα, δείχνουν πως για ένα 20% οι ώρες είναι σημαντικά περισσότερες.
2.Προχωρήστε πέρα από τα βασικά. Εάν το μικρούλι σας κλαίει και έχετε ελέγξει πως δεν πεινάει, δεν πονάει, δεν ζεσταίνεται και δεν έχει λερωθεί, τότε έχει έρθει η ώρα να δοκιμάσετε:
- Να το φασκιώσετε: Σε πολλά μωρά αρέσει να κρατούνται σφιχτά, ακριβώς όπως συνέβαινε στην μήτρα. Οπότε, πάρτε την κουβερτούλα του και τυλίξτε το σφιχτά με τον τρόπο που θα δείτε εδώ.
- Να το κινήσετε. Έχει αποδειχθεί πως η κίνηση ηρεμεί τα μωρά, τα περισσότερα μάλιστα λατρεύουν τις βόλτες με το αυτοκίνητο. Πριν, όμως, πάρετε τα κλειδιά και ετοιμαστείτε να χάσετε το parking, δοκιμάστε να το τοποθετήσετε στο σλινγκ και να συνεχίσετε με τις δουλειές του σπιτιού. Αδειάστε το πλυντήριο, διπλώστε τα ασιδέρωτα, στρώστε το κρεβάτι, σκουπίστε με την ηλεκτρική, σφουγγαρίστε και σύντομα θα το δείτε κουρνιασμένο να κοιμάται του καλού καιρού.
- Να το βγάλετε έξω. Έχει παρατηρηθεί πως η αλλαγή περιβάλλοντος και ο φρέσκος αέρας καθησυχάζουν και τα πιο γκρινιάρικα μωρά. Κάντε μια βόλτα το τετράγωνο και ευχηθείτε να σταματήσει πριν ξυπνήσει όλη τη γειτονιά!
- Προετοιμαστείτε για την δύσκολη ώρα. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς τον λόγο που τα περισσότερα μωρά κλαίνε την ώρα του δειλινού αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο οργανώνονται νευρολογικά και εκτονώνονται από την διέγερση της ημέρας. Επειδή, όμως, η συγκεκριμένη ώρα είναι περίεργη και για εσάς, καθώς σας βγαίνει όλη η κούραση, καλό θα ήταν να προετοιμαστείτε. Χαλαρώστε, πάρτε βαθιές διαφραγματικές αναπνοές και αδειάστε το μυαλό σας. Εάν δεν το κάνετε, το στρες θα σας μπερδέψει και δεν θα σας αφήσει να διαβάσετε σωστά τα σήματα που σας στέλνει το καμάρι σας.
- Δείτε το φως στο τούνελ. Τα πάντα θα φαντάζουν πιο απλά εάν έχετε στο νου σας πως όλα τα μωρά σταματούν αυτό το διαρκές γοερό κλάμα περίπου στους 3 μήνες (εάν δεν σταματήσει μέχρι τους 4 μιλήστε στον γιατρό σας). Κάντε υπομονή και η γαλήνη δεν θα αργήσει να φανεί. Ωστόσο, να θυμάστε πως ανάμεσα στους 7 με 9 μήνες το κλάμα θα ξεκινήσει και πάλι. Τότε το μπουμπούκι σας θα αρχίσει να συνειδητοποιεί πως είστε ξεχωριστές οντότητες και κάθε φορά που χωρίζεστε θα αισθάνεται άγχος και θα μπήγει τα κλάματα. Θυμηθείτε πως και πάλι είναι απόλυτα φυσιολογικό, ενώ ταυτόχρονα είναι ένα πολύ καλό σημάδι της υγιούς ανάπτυξής του.
- Αφήστε το μόνο του. Εάν οι βασικές ανάγκες του μωρού έχουν καλυφτεί και έχετε δοκιμάσει χωρίς αποτέλεσμα κάθε πιθανό τρόπο να το ηρεμήσετε και την ίδια ώρα εσείς νιώθετε έτοιμη να "φρικάρετε", αφήστε το μόνο του σε ένα ασφαλές μέρος μέχρι να ηρεμήσετε και να ανακτήσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας. Βάλτε το, για παράδειγμα, στην κούνια του και βγείτε από το δωμάτιο για μερικά λεπτά.
SOS TIP: Παρότι τα μωρά δεν είναι σωστό να αφήνονται αβοήθητα να κλαίνε, η τακτική αυτή είναι προτιμότερη για τη δική του ασφάλεια. Επειδή το κλάμα του μωρού είναι εξουθενωτικό το καλύτερο που έχετε να κάνετε όταν νιώθετε υπερβολικά στρεσαρισμένη, κουρασμένη ή εκνευρισμένη είναι να ακολουθήσετε το βήμα 5 και να προστρέξετε σε κάποιον οικείο σας για βοήθεια. Κι αυτό γιατί υπάρχουν περιπτώσεις γονέων που κατά το παρελθόν έχουν θέσει το μωρό τους σε κίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα, το Σύνδρομο Ανατάραξης Βρέφους μπορεί να εμφανιστεί όταν ένα κουρασμένο ή εκνευρισμένο άτομο ταρακουνά βίαια το μωρό που κλαίει με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του εγκεφάλου του. Διαβάστε περισσότερα εδώ.