Και πώς να τις νικήσετε!
Όταν είσαι νέα μαμά το άγχος είναι αναπόφευκτο. Ο βασικός λόγος είναι ότι υπάρχει έλλειψη γνώσης, εμπειρίας και κυρίως ελέγχου την ίδια στιγμή που η κούραση, το συνεχές κλάμα του μωρού και η επιθυμία να αντεπεξέλθετε στα πάντα τέλεια σας έχουν καταβάλει.
Νιώθετε ότι είστε έρμαιο ενός τοσοδούλικου μωρού που μόνο το κλάμα έχει για να επικοινωνήσει μαζί σας και δεν το καταλαβαίνετε; Σας λείπει ύπνος; Κουράζεστε πολύ; Δείτε παρακάτω μερικές τεχνικές ελέγχου του άγχους που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την πρώτη δύσκολη περίοδο μετά τον τοκετό.
Το μωρό δεν σταματάει να ουρλιάζει. Αναμφίβολα τα έντονο, συνεχόμενο κλάμα ή το ουρλιαχτό μπορεί να σε κάνει να χάσεις την υπομονή σου. Ωστόσο, σκεφτείτε πως το μωρό σας δεν γεννήθηκε για να σας κάνει καψόνια! Κάτι χρειάζεται από εσάς και πρέπει να βρείτε τι είναι αυτό… Καταρχάς ελέγξτε τις βασικές του ανάγκες: Πεινάει; Λερώθηκε; Νυστάζει; Ζεσταίνεται ή κρυώνει; Μήπως είναι άρρωστο; Αποκλείστε τα παραπάνω και κατόπιν δοκιμάστε να το καθησυχάσετε με διάφορες μεθόδους: λίκνισμα, μουσική, νανούρισμα, βόλτες στο σπίτι, χαμηλός φωτισμός, βόλτα με το αυτοκίνητο. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τον εκνευρισμό σας αφήστε το για λίγο στην κούνια και βγείτε από το δωμάτιο για να βρείτε την αυτοκυριαρχία σας.
Δείτε τρόπους να σταματήσετε το κλάμα εδώ, εδώ και εδώ.
Ο σύντροφός μου δεν βοηθάει.Ενώ αναμένατε να ασχολείται με τη φροντίδα του μωρού, τα γεγονότα σας διαψεύδουν. Και τώρα τι γίνεται; Προτού καταφύγετε σε καυγάδες, δοκιμάστε να του ζητήσετε ακριβώς τι θα θέλατε να κάνει και πού να βοηθήσει. Φροντίστε να του αφήσετε χώρο καθώς ενδέχεται κάποια πράγματα να μην τα κάνει επειδή τον τρομάζουν. Δώστε οδηγίες, μιλήστε ξεκάθαρα και το πρόβλημα μπορεί να λυθεί πιο εύκολα από ότι νομίζατε.
Είναι 3 τα ξημερώματα και το μωρό δεν κοιμάται. Οι αρκετές ώρες ύπνου μπορεί να φαντάζουν ένα μακρινό όνειρο αλλά με μερικά τρικς θα καταφέρετε να ξεκουράζεστε και να αποβάλλετε το στρες. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να χαλαρώσετε αναπνέοντας βαθιά, ακόμα και όταν κρατάτε το μωρό σας αγκαλιά προσπαθώντας να το κοιμίσετε. Αφήστε την φαντασία σας να ταξιδέψει σε έναν κόσμο που ονειρεύεστε. Είναι και αυτός ένας τρόπος για να σκεφτείτε χαλαρά και να νιώσετε πιο ήρεμα. Φροντίστε να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν κοιμάται και το μωρό σας, αλλά μην παραλείψετε να βγαίνετε έξω στον καθαρό αέρα και να συναντάται τους φίλους σας. Οι κοινωνικές σχέσεις με τους δικούς σας ανθρώπους λειτουργούν εξαιρετικά κατά του άγχους.
«Και αν πάθει κάτι το μωρό»; Είστε υπεύθυνοι για το μωρό σας και είναι φυσικό να αγχώνεστε ως ένα βαθμό μήπως του συμβεί κάτι. Όμως δεν χρειάζεται να υπερβάλλετε. Αν έχετε κάποια συγκεκριμένη ανησυχία επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και ενημερωθείτε από εκείνον για κάποιον ενδεχόμενο κίνδυνο. Παράλληλα φροντίστε να είστε προετοιμασμένη να παρέχετε τις πρώτες βοήθειες στο μωρό σας σε περίπτωση που συμβεί κάτι αλλά και να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας έχει δώσει ο γιατρός για την ασφάλειά του. Όσο πιο πολλά γνωρίζετε και όσο πιο προετοιμασμένη είστε, τόσο λιγότερο θα αγχώνεστε για τους κινδύνους που απειλούν το μικρό σας.
Το σπίτι είναι ένα χάος. Πρέπει να το πάρετε απόφαση πως το σπίτι δεν μπορεί να είναι όπως πριν τον τοκετό που είχατε αρκετό χρόνο να τα τακτοποιείτε όλα. Τώρα χρειάζεται να θέσετε προτεραιότητες: ποιες δουλειές είναι σημαντικό να γίνουν; Ποιες μπορούν να αναβληθούν; Ποιες μπορούν να αντικατασταθούν με άλλες πιο απλές ή να τις κάνει κάποιος τρίτος;
Προσοχή!
- Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε το άγχος σας, αισθάνεστε διαρκώς εκνευρισμένη, κοιμάστε δύσκολα, δεν έχετε όρεξη και υποφέρετε από κρίσεις πανικού, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας γιατί όλα τα παραπάνω είναι συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης.
- Όσο αγχωμένη ή εκνευρισμένη και αν αισθάνεστε από το συνεχές κλάμα του μωρού, ποτέ μην το ταρακουνήσετε. Απομακρυνθείτε από το δωμάτιο αφήνοντάς το στην κούνια και επιστρέψτε όταν νιώσετε πιο ήρεμη. Διαβάστε σχετικά το άρθρο «Σύνδρομο Ανατάραξης Μωρού».