Μπανάκι με σφουγγάρι!

Μπανάκι με σφουγγάρι!

Πώς θα κάνετε τα πρώτα του μπάνια πριν πέσει το κολόβωμα

Μέχρι να πέσει το κολόβωμα (μεταξύ 10 ημερών και 3 εβδομάδων), αρκεί λίγο νερό και ένα πανάκι-σφουγγαράκι για να κάνετε «μπάνιο» το νεογέννητο μωρό σας. Είναι αρκετά νωρίς για να χρησιμοποιήσετε σαπούνι αλλά και βρεφική μπανιέρα καθώς δεν πρέπει να βραχεί το σημείο του αφαλού.

  • Ο πιο εύκολος τρόπος για να πλύνετε το μωράκι σας είναι να το ξαπλώσετε σε μια επίπεδη απαλή επιφάνεια, όπως πάνω στην αλλαξιέρα ή στο κρεβάτι σας αφού πρώτα έχετε στρώσει μια πετσέτα.
  • Πριν ξεκινήσετε βεβαιωθείτε πως έχετε δίπλα σας όλα τα απαραίτητα, όπως πετσέτα, μια λεκάνη με ζεστό νερό (δοκιμάστε τον με έναν θερμόμετρο, τον αγκώνα ή τον καρπό σας) και ένα πανάκι. Φυσικά και το δωμάτιο θα πρέπει να έχει την σωστή θερμοκρασία (22◦C) ώστε να μην κρυώνει.
  • Γδύστε το, βγάλτε την πάνα και τυλίξτε το μωρό στη πετσέτα. Ξεσκεπάστε ένα ένα τα μέλη του, βουτήξτε το πανί στο νερό, στραγγίξετε το και απαλά περάστε το στο σωματάκι του. Θυμηθείτε να καλύψετε και πάλι με την πετσέτα το σημείο που έχετε καθαρίσει πριν προχωρήσετε στο επόμενο.
  • Θυμηθείτε να πλύνετε και τα σημεία που πολλοί γονείς αμελούν, όπως τις πτυχές στους μηρούς, τα σημεία πίσω από τα γόνατα, τις μασχάλες, τον λαιμό και το δέρμα πίσω από τα αυτιά.  
  • Είναι σημαντικό να κρατάτε την περιοχή του αφαλού όσο πιο στεγνή γίνεται και να την εκθέτετε συχνά στον αέρα. Με βαμβάκι και ζεστό νερό (ή και οινόπνευμα αν σας το συστήσει ο γιατρός σας) καθαρίστε ταμποναριστά την περιοχή και τις πτυχές γύρω της. Τέλος, σκουπίστε ταμποναριστά με ένα στεγνό βαμβάκι ή πετσετάκι φροντίζοντας να στεγνώσει εντελώς. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Προσοχή στον αφαλό»
  • Αντί για επίπεδη επιφάνεια μπορείτε να κρατήσετε μωράκι σας με προσοχή κάτω από τον νιπτήρα, αλλά χωρίς να αφήνετε το νερό να τρέχει πάνω του απευθείας από τη βρύση.
  • Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε μπάνιο το μωρό σας κάθε μέρα. Αν καθαρίζετε προσεκτικά τα γεννητικά του όργανα, τα άκρα και το προσωπάκι του το μπάνιο ανά 2-3 ημέρες είναι αρκετό.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα;

Εάν αναρωτιέστε ποια είναι η σωστή στιγμή για να πλύνετε το μωράκι σας σας έχουμε την απάντηση! Τα μωρά γενικά είναι προτιμότερο να κάνουν μπάνιο πριν το φαγητό γιατί διαφορετικά ίσως κάνουν εμετό. Φροντίστε ωστόσο να μην πεινάει πολύ γιατί τότε θα γκρινιάζει και θα κάνει το μπάνιο «μαρτύριο»! Για μεγαλύτερα σε ηλικία μωρά και παιδιά, μια καλή ώρα για μπάνιο είναι πριν τον ύπνο. Θα τα βοηθήσει να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν καλύτερα!