Βασικές πρακτικές του attachment parenting

Βασικές πρακτικές του attachment parenting

8 βασικοί «κανόνες» του attachment parenting

Το attachment parenting βασίζεται στη θεωρία ότι το μωρό χτίζει έναν ισχυρό δεσμό με τον άνθρωπο που το φροντίζει τα πρώτα χρόνια της ζωής του με συνέπειες που διαρκούν μια ζωή. Θεωρείται πως οι πρακτικές του «μεγαλώνουν» χαρούμενα παιδιά, ανεξάρτητα και σιγουριά για τον εαυτό τους. Ακολουθούν 8 βασικοί κανόνες του συγκεκριμένου στυλ ανατροφής. Πάρτε μια ιδέα!

Θέστε την φροντίδα του νεογέννητου ως προτεραιότητα. Για 6 μήνες, το διάστημα δηλαδή που το μωρό σας χρειάζεται την απόλυτη φροντίδα και προσοχή σας, μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις ή προσδοκίες από τον εαυτό σας για όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις. Το μωρό σας είναι η προτεραιότητα και όταν το αποφασίσετε αυτό θα δείτε πόσο εύκολα και σωστά γίνονται όλα τα υπόλοιπα. 

Ελαχιστοποιήστε τη φροντίδα από τρίτους. Σημασία έχει το μωρό να έχει κοντά του τις περισσότερες ώρες της ημέρας και της νύχτας είτε κάποιον από τους γονείς είτε κάποιον άλλο κοντινό στην οικογένεια άνθρωπο, η παρουσία του οποίου θα είναι μόνιμη. Αντιθέτως καλό είναι να αποφεύγονται οι babysitters που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να το φροντίσουν σε μόνιμη βάση.

Ζητήστε βοήθεια. Δεν σημαίνει ότι είτε η σούπερ μαμά ή ο μπαμπάς που τα καταφέρνει όλα. Αν νιώθετε πιεσμένοι, ότι δεν προλαβαίνετε ή ότι οι καθημερινές υποχρεώσεις δεν σας αφήνουν ποιοτικό χρόνο με το μωρό σας, ζητήστε τη βοήθεια από συγγενείς και φίλους. Εκείνοι μπορούν να σας υποστηρίξουν πλένοντας τα ρούχα ή καθαρίζοντας το σπίτι. 

Αναζητήστε δίκτυο υποστήριξης. Αναζητήστε άλλους γονείς που ακολουθούν το μοντέλο του attachmentparenting, επικοινωνήστε τις πρακτικές σας και αλληλοϋποστηριχτείτε.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Κάθε ζώο πάνω στην γη διαθέτει ένστικτα που το βοηθούν στην επιβίωσή του. Το ίδιο ισχύει και για τον άνθρωπο, με την μοναδική διαφορά πως η ανάγκη για κοινωνική συμβίωση τον ανάγκασε να τα τιθασεύσει ή να τα απωθήσει. Ωστόσο, μην ξεχνάτε πως αυτά βρίσκονται ακόμα μέσα σας και σε κάθε περίσταση σας υπαγορεύουν το πώς να κινηθείτε για την προστασία του μωρού σας. Για παράδειγμα, όταν το μωρό κλαίει, το ένστικτό σας σας υπαγορεύει να τρέξετε και να το πάρετε αγκαλιά για να το παρηγορήσετε. Κάντε το και μην ακούτε τους τρίτους που σας λένε πως το μωρό «σας χειραγωγεί» ή «πρέπει να μάθει να ηρεμεί μόνο του».

Επενδύστε σε ένα μάρσιπο ή σλινγκ.Η φυσική επαφή με τους γονείς είναι σημαντική για ένα νεογέννητο. Εκείνο αγαπάει την αγκαλιά σας, τον ήχο της καρδιάς σας, την μυρωδιά και τη ζεστασιά του σώματός σας και την ασφάλεια που απορρέει η παρουσία σας. Μην διστάσετε, λοιπόν, και επενδύστε σε ένα σλινγκ ή μάρσιπο για να έχετε το μωρό όσο περισσότερο γίνεται στην αγκαλιά σας. Παράλληλα, έχετε τα χέρια σας ελεύθερα για να κάνετε δουλειές ενώ γλιτώνετε τις «βόλτες» για να το ελέγχετε. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε το άρθρο μας «Τα οφέλη του Baby wearing ».

Θηλάστε. Ο θηλασμός είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο μωράκι σας καθώς το οφέλη του είναι πολλά και αναντικατάστατα. Κάθε μητέρα μπορεί να θηλάσει το παιδί της και ειλικρινά είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που επιβάλλουν να σταματήσετε. Ακόμα και αν δημιουργηθούν στην αρχή προβλήματα, αυτά μπορούν να ξεπεραστούν με υπομονή, εξάσκηση και βοήθεια. Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε στραφείτε, όχι στον γιατρό σας, αλλά σε μία καταρτισμένη μαία, έναν σύμβουλο θηλασμού της LLL ή έναν Πιστοποιημένο Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC. Αυτοί είναι οι πλέον ειδικοί και μπορούν να σας βοηθήσουν ακόμα κι αν νομίζετε πως δεν έχετε αρκετό γάλα ή έχετε διακόψει τον θηλασμό και θέλετε να επαναγαλακτίσετε το μωρό σας. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους για 6 μήνες, καθώς και την συνέχισή του παράλληλα με την εισαγωγή στερεών τροφών για 2 χρόνια.

Κοιμηθείτε μαζί με το μωρό σας ή κοντά του.Μπορείτε να επιλέξετε το μοντέλο του co-sleeping, δηλαδή τον ύπνο σε κοινό κρεβάτι ή να βάζετε το μωρό σας να κοιμάται σε μια καλαθούνα δίπλα στο κρεβάτι σας. Για τα υπέρ και τα κατά του ύπνου στο ίδιο κρεβάτι διαβάστε το άρθρο μας «Co-sleeping ».