7 πράγματα που ίσως δεν έχετε σκεφτεί να προγραμματίσετε
Όταν φτάσει η μεγάλη στιγμή που θα διαβείτε το κατώφλι του σπιτιού σας με το νεογέννητο στην αγκαλιά σας, θα ξεκινήσει και το μαγευτικό ταξίδι της μητρότητας και της πατρότητας στην πράξη. Πριν από αυτό το βήμα, ωστόσο, θα χρειαστεί να έχετε οργανώσει διάφορες «λεπτομέρειες» μεταξύ των οποίων και το πώς θα μεταφέρετε το μωρό από το μαιευτήριο στο σπίτι. Ας δούμε τι σχεδιασμό πρέπει να έχετε κάνει για να μην συναντήσετε προβλήματα.
- Φροντίστε να έχετε μαζί σας ή να ζητήσετε να σας φέρουν ρουχαλάκια ανάλογα με την εποχή. Αν ο καιρός είναι «μια κρύο, μια ζέστη», έχετε περισσότερα ρούχα μαζί σας για να επιλέξετε ανάλογα με τη θερμοκρασία της ημέρας που θα γίνει η εξαγωγή από το μαιευτήριο. Γενικά, τα μωρά χρειάζονται μια στρώση περισσότερα ρούχα από αυτά με τα οποία εσείς νιώθετε άνετα.
- Εγκαταστήστε το κάθισμα του αυτοκινήτου πριν την ημέρα που θα χρειαστεί να μεταφέρετε το μωρό σας, ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και βάζοντας κάποιον έμπειρο να ελέγξει το αποτέλεσμα. Εάν το αφήσετε για τελευταία στιγμή όχι μόνο δεν θα το τοποθετήσετε γρήγορα, εφόσον δεν έχετε την ανάλογη εμπειρία, αλλά μπορεί να μην το βάλετε και σωστά και αυτό είναι λείαν επικίνδυνο. Ακόμα, φροντίστε να καθίσετε μαζί με το μωρό σας στο πίσω κάθισμα και όχι στο κάθισμα του συνοδηγού. Αυτό θα σας δίνει τον πρώτο καιρό μια επιπλέον σιγουριά. Φυσικά, θα πρέπει να φοράτε και εκεί την ζώνη ασφαλείας σας αφού σε περίπτωση σύγκρουσης το βάρος που θα δεχτεί το μωρό από το σώμα σας θα είναι τετραπλάσιο. Διαβάστε εδώ τα 10 λάθη που κάνουν οι γονείς στο αυτοκίνητο.
- Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας έχει ένα ασφαλές μέρος για να κοιμηθεί. Ακόμα και εάν δεν έχετε προλάβει να αγοράσετε κούνια, μια καλαθούνα είναι ένα ικανοποιητικό «κρεβάτι» για το νεογέννητο τις πρώτες ημέρες. Πριν ακόμα πλησιάσει η ημερομηνία του τοκετού, φροντίστε να έχετε πλυμένα και σιδερωμένα σεντόνια και πετσέτες για το μικρό σας και να έχετε διαβάσει όλα τα απαραίτητα για έναν ασφαλή ύπνο.
Διαβάστε το άρθρο μας «Για όνειρα γλυκά και ασφαλή».
- Αγοράστε από πριν πάνες σε δύο μεγέθη. Τουλάχιστον λίγες μέχρι να δείτε το μωρό σας και να διαπιστώσετε ποιο μέγεθος του ταιριάζει. Ούτως ή άλλως τις πάνες μεγαλύτερου μεγέθους θα χρησιμοποιήσετε μετά από μερικούς μήνες.
- Έχετε κάπου συγκεντρωμένα κάποια σημαντικά τηλέφωνα. Μετά τον τοκετό όταν θα είστε με το μωρό σας στο σπίτι, δεν είναι και η καλύτερη ιδέα να ψάχνετε πού έχετε φυλάξει τις επαγγελματικές κάρτες ή να αναζητάτε σε τηλεφωνικούς καταλόγους τα τηλέφωνα του παιδίατρου, του γυναικολόγου ή του σύμβουλου γαλουχίας. Μην σας πούμε ότι καλό θα ήταν να τα περάσετε στο κινητό σας στην λίστα με τα «αγαπημένα» σας!
- Έχετε στην κατάψυξη γεύματα που έχετε μαγειρέψει από πριν. Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο όχι μόνο γιατί μπορεί να μην έχετε χρόνο για μαγείρεμα αλλά και επειδή τον ελεύθερο χρόνο σας είναι πολύ πιο σημαντικό να ξεκουράζεστε από το να μαγειρεύετε. Φυσικά, εάν υπάρχει η δυνατότητα, προτιμήστε να καταναλώνετε φρέσκο φαγάκι που κάποιος άλλος μαγείρεψε για εσάς, π.χ. ο σύντροφος, η μητέρα ή η πεθερά σας!
- Αν έχετε κατοικίδιο φροντίστε να το εκπαιδεύσετε από πριν για την έλευση του μωρού και περιορίστε το, για αρχή, σε έναν χώρο (π.χ. σε αυλή) σε περίπτωση που νιώθετε ανασφάλεια να κινείται ελεύθερα κοντά στο νεογέννητο μέσα στο σπίτι. Διαβάστε περισσότερα για το πώς να προετοιμάσετε το κατοικίδιό σας εδώ.
Εάν δεν είστε «πρωτάρα»
Εάν ανήκετε στην κατηγορία των μαμάδων με εμπειρία, ίσως τα παραπάνω δεν σας φάνηκαν χρήσιμα. Κάποια τα γνωρίζετε έχοντας εξοικειωθεί με τις ανάγκες ενός μωρού ενώ άλλα τα μάθατε επειδή «πάθατε»! Για να μην σας αφήσουμε, λοιπόν, με το παράπονο σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο μας «Προετοιμάστε το για την ημέρα του τοκετού». Το δημοσίευμα αυτό θα κάνει πιο εύκολο τον αποχωρισμό από το πρωτότοκό σας τις μέρες που θα είστε στο μαιευτήριο.