Η ώρα της αλλαγής!

Η ώρα της αλλαγής!

Οδηγίες για το πώς να αλλάξετε πάνα στο μωρό σας και συμβουλές ασφαλείας που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε.

Εάν ο τίτλος σας κάνει να γελάτε προφανώς είστε έμπειροι γονείς και το άρθρο αυτό δεν σας αφορά. Στόχος του είναι να δείξει τα βήματα, ώστε να προετοιμαστούν οι νέοι γονείς, και να αποκαλύψει «μυστικά» σε όσους κλείνουν την πάνα και μόλις σηκώνουν το μωρό την βλέπουν να καταλήγει στο πάτωμα. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες που μαζί με τις επαναλαμβανόμενες δοκιμές θα κάνουν την διαδικασία παιχνιδάκι πάρα πολύ γρήγορα!

  1. Αρχικά πλύνετε και στεγνώστε τα χέρια σας και προετοιμάστε τον χώρο όπου θα αλλάξετε το μωρό σας. Αν δεν έχετε ειδικό έπιπλο αλλαξιέρα, στρώστε ένα στρωματάκι αλλαγής ή ένα σεντόνι πάνω σε μια μαλακή επιφάνεια (στο κρεβάτι ή τον καναπέ σας).
  2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κοντά σας όλα όσα χρειάζεστε, όπως την καθαρή πάνα, μαντιλάκια καθαρισμού ή βαμβάκι με νερό και μια σακούλα για την λερωμένη πάνα. Να θυμάστε πως δεν πρέπει οι γονείς να εφαρμόζουν αντισηπτικές κρέμες ή διαλύματα στην περιοχή «προληπτικά» αλλά μόνο όταν υπάρχει λοίμωξη.
  3. Ξαπλώστε το μωρό και αφαιρείτε την λερωμένη. Επειδή στο σημείο αυτό τα αγοράκια συνήθως κατουράνε, ως αποτέλεσμα του κρύου αέρα στα γεννητικά τους όργανα, κρατήστε το καθαρό μέρος της πάνας πάνω στο πέος του ώστε το κάτουρο να μην βρέξει τα ρούχα σας.
  4. Εάν η πάνα παραμείνει καθαρή, διπλώστε τη στα δύο και χρησιμοποιείστε το καθαρό μέρος για να σκουπίσετε τυχόν υπολείμματα. Στην συνέχεια, σκουπίστε το μωρό σας με ένα υγρό μαντηλάκι καθαρισμού ή με ένα βρεγμένο πανί και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Φροντίστε στα κοριτσάκια να σκουπίσετε με φορά από μπροστά προς τα πίσω για να αποφύγετε τη μεταφορά βακτηρίων στα γεννητικά όργανα που ενδέχεται να προκαλέσουν μόλυνση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει τα σημεία περιμετρικά της πάνας αλλά και τις πτυχές στους μηρούς. Όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνονται μαλακά και όχι με βίαιους χειρισμούς που μπορεί να το τραυματίσουν (διαβάστε παρακάτω).
  5. Έπειτα, τοποθετήστε το πίσω μέρος της καθαρής πάνας κάτω από τον ποποδάκο του μωρού σας ανασηκώνοντάς το ελαφρά από τα πόδια. Περάστε το μπροστινό τμήμα ανάμεσα στα πόδια του και αν έχετε αγοράκι φροντίστε να στρέψετε το πέος του προς τα κάτω ώστε να μην γεμίσει με ούρα το μπροστινό τμήμα της πάνας. Φυσικά, δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι θα πρέπει να έχετε διαλέξει το σωστό μέγεθος για την ηλικία και τα μέτρα του παιδιού σας.Αλλαγή πάνας
  6. Στερεώστε την πάνα καλά, αλλά φροντίστε να μην τη δέσετε πολύ σφιχτά. Αποφύγετε να βάλετε κάτι επιπλέον (π.χ. πανί) ανάμεσα στα πόδια του μωρού σας γιατί ενδέχεται να προκαλέσει σύγκαμα ή ερεθισμό. Μην ξεχάσετε να πλύνετε τα χέρια σας μετά την αλλαγή.

Extra tips

Κι επειδή δεν είναι τα πάντα αυτονόητα, αλλά και επειδή κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει κάποια ατυχήματα ακολουθούν κάποια tipsασφαλείας.

  • Μην αφήσετε ποτέ το μωρό μόνο του χωρίς να το επιβλέπετε. Φροντίστε να έχετε συγκεντρώσει ό,τι χρειάζεστε πριν την αλλαγή κι αν κάτι έχετε ξεχάσει ζητήστε να σας το φέρουν ή πάρτε το μωρό μαζί σας. Καλύτερα να λερωθείτε παρά να πέσει και να χτυπήσει!
  • Όπως προαναφέραμε, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αντισηπτικές κρέμες ή διαλύματα στην περιοχή «προληπτικά» αλλά μόνο όταν υπάρχει λοίμωξη. Εάν το μωρό παρουσιάζει συχνά ερεθισμούς φροντίστε να το αλλάζετε αμέσως (αυτό είναι γενικός κανόνας) ή δοκιμάστε τις υφασμάτινες πάνες που είναι πιο φιλικές για το δέρμα.
  • Μην χρησιμοποιείτε βρεφική πούδρα με ταλκ. Οι ερευνητές έχουν κατατάξει την σκόνη τάλκης ως πιθανόν καρκινογόνα, ενώ έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις βρεφικών θανάτων από την εισπνοή της. Συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγεται τόσο στις βρεφικές πούδρες όσο και στα αρώματα, τα καλλυντικά, τα παρασιτοκτόνα κτλ. Εάν επιμένετε να χρησιμοποιείτε βρεφική πούδρα μπορείτε να φτιάξετε την δική σας. Διαβάστε εδώ το πώς.
  • Τα αγοράκια γεννιούνται με φυσιολογική φίμωση και πολλά κοριτσάκια έρχονται στον κόσμο με μερική ή ολική σύμφυση χειλέων. Είναι σημαντικό να μην γίνονται βίαιοι χειρισμοί (π.χ. να τραβιέται το πετσάκι ώστε να αποκαλυφθεί η βάλανος ή να τραβιούνται τα χείλη του αιδοίου για να ξεκολλήσουν) από τον γιατρό ή τους γονείς γιατί μπορεί να προκληθεί ουλοποίηση. Διαβάστε περισσότερα για την σύμφυση χειλέων στο άρθρο μας «Παθαίνουν φίμωση τα κοριτσάκια;»

 

Αυτό ίσως βοηθήσει!

Αν το μωρό σας δυσκολεύεται να παραμείνει ήσυχο όσο του αλλάζετε πάνα φροντίστε να του αποσπάσετε την προσοχή με ένα παιχνίδι. Επίσης, πολύ βοηθητικό είναι να του μιλάτε (π.χ. να περιγράφετε την διαδικασία), να το χαϊδεύετε, να το φιλάτε, να το γαργαλάτε κτλ.