Η φροντίδα του καγκουρό

Η φροντίδα του καγκουρό

Τα πολλαπλά οφέλη της επαφής με το μωρό σας δέρμα με δέρμα

Μπορεί να σας ξαφνιάζει αλλά η «φροντίδα του καγκουρό» εφαρμόζεται από τον άνθρωπο – πολλές φορές και ενστικτωδώς – εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για μια τεχνική επαφής δέρμα με δέρμα, που θυμίζει τον τρόπο που κρατούν τα καγκουρό το μωρά τους στο μάρσιπο. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να διατηρήσει το σώμα του μωρού στην κατάλληλη θερμοκρασία όταν δεν υπήρχε πρόσβαση σε θερμοκοιτίδα. Με αυτόν τον τρόπο το μωρό καταφέρνει να ρυθμίσει το θερμοκρασία του σώματός του, χρησιμοποιώντας τη θερμότητα που εκπέμπει το σώμα του γονιού του. Πέρα από αυτό όμως τα πλεονεκτήματα είναι πολλά τόσο για το μωρό όσο και τη μητέρα/πατέρα.

Η μέθοδος της φροντίδας του καγκουρό μπορεί να αφορά περισσότερο το ένστικτο ή να μας γυρνάει πίσω σε άλλες εποχές, αλλά ακόμα και σήμερα παρόλα τα τεχνολογικά μέσα έχει αποδειχθεί ότι είναι μια επιτυχημένη και αποτελεσματική μέθοδος με πολλαπλά οφέλη για την ανάπτυξη του μωρού.

Πώς γίνεται; Απλά αγκαλιάστε το μωρό σας γυμνό, φορώντας του μόνο την πάνα του πάνω στο γυμνό σας στήθος για περίπου 60 λεπτά την ημέρα. Η επαφή δέρμα με δέρμα προκαλεί την έκκριση ορμονών που κάνουν καλό και σε εσάς και στο μικρό σας. Τα πλεονεκτήματα για το μωρό σας είναι πολλά:

  • Επιταχύνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου
  • Ελαττώνει το άγχος και το κλάμα
  • Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος
  • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
  • Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Κινητοποιεί την πέψη και την πρόσληψη βάρους
  • Συγχρονίζει τους χτύπους της καρδιάς και την αναπνοή
  • Ενθαρρύνει τον θηλασμό.

Για τις μαμάδες η άμεση δέρμα με δέρμα επαφή με το μωρό μειώνει τις πιθανότητες για επιλόχειο κατάθλιψη, βοηθά στην καλή ψυχολογία και επιταχύνει την ανάρρωση από τον τοκετό.

pateras frontida kagkouro

Μάθετε κι αυτό!

Το 2010 γεννήθηκε στην Αυστραλία ο μικρός Jamie. Ήρθε στον κόσμο πρόωρα και έτσι πρόωρα έμελλε να τον αφήσει, αφού οι γιατροί επιβεβαίωσαν τον θάνατό του μόλις 5 λεπτά μετά την γέννησή του. Όταν το μωρό δόθηκε στους γονείς του, Davidκαι KateOgg, για να το αποχαιρετίσουν, εκείνοι εφήρμοσαν την τεχνική της φροντίδας του καγκουρό. Η μητέρα το κρατούσε στην αγκαλιά της για δύο ώρες, όσες δηλαδή κατόρθωσε και ο πατέρας να εξασφαλίσει από το νοσοκομείο. Μέσα στις δύο αυτές ώρες το μωρό άρχισε να κουνιέται-γεγονός που οι γιατροί απέδωσαν στα αντανακλαστικά του- και τέλος άνοιξε τα μάτια του. Κανένας δεν μπορούσε να το πιστέψει και όλοι μιλούσαν για θαύμα. Ήταν από τις λίγες φορές που οι γιατροί μίλησαν επίσημα για τις ευεργετικές ιδιότητες μιας πανάρχαιας τεχνικής. Θέλετε να διαβάσετε όλη την ιστορία; Πατήστε εδώ για να δείτε το άρθρο.