Όχι άλλο μπλε και ροζ!

Όχι άλλο μπλε και ροζ!

Γιατί το "χρώμα" των αγοριών είναι το γαλάζιο και των κοριτσιών το ροζ;

Αν είστε από τους γονείς που ψάχνουν να βρουν κάποιο ουδέτερο χρώμα για το μωρό σας, φανταζόμαστε θα έχετε απαυδήσει από την κυριαρχία του γαλάζιου και του ροζ στα βρεφικά ενδύματα. Εδώ και χρόνια «τα χρώματα των φύλων» έχουν καθιερωθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον θεωρείται αυτονόητο πως το γαλάζιο είναι το χρώμα των αγοριών, ενώ το ροζ των κοριτσιών. Κι όμως δεν ήταν πάντοτε έτσι!   

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα το λευκό χρώμα ήταν αυτό που κυριαρχούσε στις ενδυμασίες των μωρών ενώ οι φούστες ήταν χαρακτηριστικό ένδυμα και των μικρών αγοριών. Αργότερα όταν άρχισαν να διαφοροποιούνται τα ρούχα που φορούσαν αγοράκια και κοριτσάκια, θεωρήθηκε ότι το γαλάζιο ταιριάζει στα κοριτσάκια -καθώς είναι πιο απαλό και ντελικάτο- ενώ το ροζ, επειδή ακριβώς θυμίζει το «άγριο» κόκκινο, προορίζεται για τα αγόρια. Για το παραπάνω υπάρχουν μερικές ενδείξεις χωρίς να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό υιοθετήθηκαν τα χρώματα με αυτή την αντιστοιχία. Η σημερινή κατανομή των χρωμάτων γαλάζιο για τα αγοράκια και ροζ για τα κοριτσάκια έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του ’40.     

Γιατί συνέβη αυτό είναι άγνωστο. Ωστόσο σύμφωνα με τα ευρήματα μιας έρευνας του πανεπιστημίου Newcastle στη Μ. Βρετανία, που μελέτησε τη σχέση κουλτούρας και χρώματος, το χρώμα που προτιμούσαν γενικά οι συμμετέχοντες άντρες και γυναίκες ήταν το μπλε, με τις γυναίκες να έχουν μια ελαφρώς μεγαλύτερη προτίμηση στους τόνους του ροζ και του κόκκινου. Οι επιστήμονες θεώρησαν πως αυτή η προτίμηση σχετίζεται με το παρελθόν και τη ζωή του ανθρώπου στη φύση, επισημαίνοντας πως το μπλε συμβολίζει τον ουρανό και τον καλό καιρό, ενώ οι αποχρώσεις του κόκκινου παραπέμπουν στους καρπούς που συνέλεγαν οι γυναίκες όταν οι άντρες απασχολούνταν με το κυνήγι. 

Η παραπάνω θεωρία ενδεχομένως να ισχύει ή να έχει αρκετά κενά. Ωστόσο το ερώτημα εγείρεται. Μπορεί πράγματι η προτίμηση σε ένα χρώμα να έχει γραφτεί γονιδιακά ή είναι κάτι που έχουμε μάθει απλά να θεωρούμε ως δεδομένο μέσα στα χρόνια, «αναγκάζοντας» με κάποιον τρόπο τις γυναίκες να αγαπούν το ροζ και τους άντρες το μπλε; Όπως και να έχει μεγάλες αλλαγές δεν προβλέπονται από τη βιομηχανία ρούχων τα επόμενα χρόνια, επομένως αν δεν αντέχετε άλλο την κυριαρχία γαλάζιου/ροζ αρχίστε να επεξεργάζεστε εναλλακτικές λύσεις, όπως  να μάθετε ραπτομηχανή και πλέξιμο ή να αρχίσετε να αναζητάτε φορμάκια σε λευκό, κίτρινο, πράσινο, μωβ κτλ (δεν τα συναντάς συχνά αλλά υπάρχουν)!