Βουτιές και χαλάρωση!

Ευχάριστο μπάνιο

Κάντε το μπάνιο του απολαυστικό

Αντί να απολαμβάνει την επαφή με το νερό την ώρα του μπάνιου, διαμαρτύρεται κάθε φορά που ετοιμάζεστε να το βάλετε στην μπανιέρα. Μπορεί να κρυώνει, να μην του αρέσει να βρέχεται το πρόσωπό του όταν του λούζετε τα μαλλιά ή να μην είναι έτοιμο να κάνει τη μετάβαση στη μεγάλη μπανιέρα. Ακολουθήστε τα παρακάτω tips για να μετατρέψετε το μπάνιο του σε ώρα χαλάρωσης και χαράς!

Δημιουργήστε ένα ζεστό περιβάλλον.Επειδή τα μικρά παιδιά κρυώνουν εύκολα, φροντίστε το μπάνιο να είναι ζεστό. Μια λύση είναι να αφήσετε από πριν το ζεστό νερό να τρέξει στην μπανιέρα για να ζεσταθεί από τους ατμούς ο χώρος. Επίσης φροντίστε να τα έχετε όλα έτοιμα πριν το γδύσετε, δηλαδή να έχετε γεμίσει την μπανιέρα του, να έχετε συγκεντρώσει κοντά σας σαμπουάν, σαπούνια και πετσέτες.

Επιστρατεύστε και τα δύο σας χέρια.Βάλτε απαλά το μικρό σας στο νερό, στηρίζοντας το κεφαλάκι του με το χέρι σας και έχοντας την παλάμη σας στον ποπό του ενώ με το άλλο σας χέρι κρατήστε το χεράκι του. Ακόμα και αν μπορεί να καθίσει, φροντίστε να το κρατάτε με το ένα σας χέρι. Μια απότομη «βουτιά» στο νερό περισσότερο θα το τρομάξει παρά θα το ζεστάνει.

Ώρα για παιχνίδι!Τα παιχνίδια, είτε πρόκειται για πλαστικά παπάκια και καραβάκια είτε για τα μπολ της κουζίνας σας είναι ιδανικά για να του αποσπάσετε την προσοχή αλλά και για να μετατρέψετε το μπάνιο σε ευχάριστη ώρα παιχνιδιού. Φροντίστε ωστόσο να τα στεγνώνετε καλά αφού τελειώσετε και να τα καθαρίζετε συχνά.   

babydam

Μεταφορά στη κανονική μπανιέρα. Δεν σημαίνει ότι επειδή το μικρό σας κάθεται χωρίς υποστήριξη είναι έτοιμο συναισθηματικά να κάνει τη μετάβαση στη μεγάλη μπανιέρα. Πριν κάνετε τη μεταφορά καλό είναι να ακολουθήσει μερικά μεταβατικά βήματα.

  • Μερικές ημέρες πριν την μετάβαση, τοποθετήστε την παιδική μπανιέρα μέσα στην κανονική μπανιέρα και κάντε του μπάνιο ως συνήθως.
  • Αν δείχνει ενδιαφέρον για την μεγάλη μπανιέρα, αφήστε το να παίξει εκεί χωρίς να την έχετε γεμίσει νερό και φροντίστε να το επιβλέπετε στενά για λόγους ασφαλείας.
  • Κάντε μπάνιο μαζί στη μεγάλη μπανιέρα μέχρι να τη συνηθίσει και θυμηθείτε να διατηρείτε τη θερμοκρασία του νερού στο επίπεδο στο οποίο εκείνο αισθάνεται άνετα.

Μην δημιουργείτε κυματισμούς. Μπορεί το μικρό σας να χαίρεται όταν χτυπάει τα χεράκια του στο νερό αλλά να μην του αρέσει καθόλου όταν το κάνετε εσείς, επομένως αντισταθείτε στον πειρασμό.

Αφήστε το λούσιμο για το τέλος.Λούστε τα μαλλιά του προς το τέλος όταν έχει ήδη χαλαρώσει και απολαύσει τη διαδικασία.

Μην αδειάζετε την μπανιέρα ενώ είναι μέσα. Πριν τραβήξετε το πώμα για να αδειάσει η μπανιέρα, απομακρύνετε το μικρό σας από εκεί γιατί ο ήχος του νερού ενδέχεται να το τρομάξει.

Κάντε δοκιμές ξανά και ξανά.Μην ανησυχείτε αν δεν του αρέσει το μπάνιο στη μεγάλη μπανιέρα εξαρχής. Δοκιμάστε να του κάνετε μπάνιο 2 με 3 φορές την εβδομάδα και να το εναλλάσσετε με ντους με σφουγγάρι μέχρι να συνηθίσει. Έχετε υπομονή καθώς σταδιακά θα συνηθίσει να απολαμβάνει τη διαδικασία.

Για μικρότερα σε ηλικία μωρά αλλά και ενδιαφέρουσες συμβουλές για το πρώτο και τα επόμενα μπάνια του διαβάστε επίσης το άρθρο μας "Μπανάκι μανάκι..."