Γιατί η δέρμα με δέρμα επαφή είναι σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού σας και πως θα του προσφέρετε ένα χαλαρωτικό μασάζ!
Όταν οι μικροί μας φίλοι έρχονται στον κόσμο έχουν σημαντικές ανάγκες και δεν ανακουφίζονται μόνο με την σίτιση, την αλλαγή πάνας και τον ύπνο. Μία από αυτές είναι η επαφή με τους γονείς τους, η οποία εμπεριέχει πάμπολλα πλεονεκτήματα για την σωματική, νοητική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.
Τα τελευταία χρόνια όλο και πληθαίνουν οι φωνές όσων λένε πως το παιδί έχει, όχι απλά επιθυμία, αλλά ανάγκη να το άγγιγμα των γονιών του. Ειδικά στο εξωτερικό, οι μαίες συνηθίζουν μετά τον τοκετό να τοποθετούν τα νεογέννητα, γυμνά ακόμη, στο στήθος της μητέρας τους για να νιώσουν την τόσο ουσιαστική δέρμα με δέρμα επαφή και να επιταχύνουν το δέσιμο. Αλλά και κατά την επιστροφή στο σπίτι όλες οι μελέτες ισχυρίζονται πως μια γυμνή αγκαλιά μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να επιταχύνει την ανάπτυξη, να μειώσει τα προβλήματα στο ύπνο και το θηλασμό αλλά και να ελαχιστοποιήσει το στρες, τόσο για την μητέρα όσο και για το παιδί.
Γι’ αυτό, λοιπόν, βγάλτε του σήμερα κιόλας τα ρουχαλάκια κρατήστε το στην γυμνή αγκαλιά σας, κάντε του ένα ευχάριστό μπανάκι και, τέλος, προσφέρετέ του ένα χαλαρωτικό μασαζάκι. Ειδικά το τελευταίο, επειδή απελευθερώνει την οξιτοκίνη, προτείνεται σε μητέρες που πάσχουν από επιλόχεια κατάθλιψη και δυσκολεύονται να δεθούν με το μωράκι τους. Παράλληλα, αυτό φαίνεται να ανακουφίζει τους κολικούς και την δυσκοιλιότητα, να ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα, να κάνει πιο ελαστικές τις αρθρώσεις, να απελευθερώνει τυχόν εντάσεις σε μυς και αρθρώσεις και να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος!
Η ατμόσφαιρα
Για το μασάζ του μωρού σας δεν είναι απαραίτητος ο χαμηλός φωτισμός, τα αρωματικά κεριά και η lounge μουσική. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα δωμάτιο στην ιδανική θερμοκρασία (21 με 23 βαθμούς τον χειμώνα, λίγο χαμηλότερους το καλοκαίρι) και η δική σας αγαπημένη μελωδική φωνή.
Know how!
- Γδύστε το μωράκι σας, πάρτε το αγκαλιά και, εάν επιθυμείτε, κάντε το ένα μπανάκι (δείτε πως εδώ).
- Κατόπιν ξαπλώστε το στην αλλαξιέρα για mini περιποίηση, αφού πρώτα του ζητήσετε την άδεια. Μπορεί το τελευταίο να σας ακούγεται άτοπο, αλλά είναι αναγκαίο από πολύ μικρή ηλικία να μάθει το παιδί πως δεν μπορεί να το αγγίζει ο καθένας, ειδικά στα προσωπικά του σημεία, χωρίς την άδειά του. Εάν το δείτε να αντιστέκεται, να κυρτώνει τους ώμους και να παραπονιέται, μάλλον δεν είναι η κατάλληλη στιγμή! Εάν πάλι ανταποκρίνεται με ευχαρίστηση είναι ώρα να αρχίσει η τελετουργία.
- Πάρτε, λοιπόν, το λαδάκι που έχετε φτιάξει μόνη σας (δείτε πως εδώ) και ξεκινήστε από τα πατουσάκια του. Με τον αντίχειρα και το δείκτη κάντε κυκλικές κινήσεις κατά μήκος του ποδιού, χωρίς φυσικά να ασκείτε μεγάλη πίεση. Το παιδικό δερματάκι είναι πιο λεπτό, ευαίσθητο και έχει περισσότερες νευρικές απολήξεις. Πριν ολοκληρώσετε το μασάζ στις πατούσες μην ξεχάσετε να πιέσετε για μερικά δευτερόλεπτα το κεντρικό σημείο της καμάρας του ποδιού. Στην ρεφλεξολογία το σημείο αυτό συνδέεται με την πέψη!
- Προχωρήστε πιο ψηλά τυλίγοντας τα δάχτυλα του ενός χεριού γύρω από το αστράγαλο του μωρού και τα δάχτυλα του άλλου γύρω από τον μηρό του. Στην συνέχεια, κατεβάστε το χέρι από τον μηρό προς τον αστράγαλο και επαναλάβετε αρκετές φορές. Έπειτα αλλάξτε πόδι και συνεχίστε την ίδια τεχνική.
- Κατόπιν, γυρίστε το μωρό σας μπρούμυτα για να του τρίψετε την πλατούλα! Τοποθετήστε τις παλάμες σας κάθετα με τα δάχτυλα να δείχνουν προς τον λαιμό του μωρού και εκατέρωθεν την σπονδυλικής στήλης, την οποία δεν πρέπει να αγγίζετε ή να πιέζετε κατά τη διάρκεια του μασάζ . Τραβήξτε εναλλάξ τα χέρια σας προς τα κάτω φτάνοντας μέχρι και τα πατουσάκια του. Επαναλάβατε μερικές φορές ακόμα με ήρεμες και αρμονικές κινήσεις.
- Στην συνέχεια, ανακουφίστε αέρια και κολικούς χαϊδεύοντας την κοιλίτσα του. Τοποθετήστε τις παλάμες σας οριζόντια , με τα δάχτυλα να κοιτιούνται, στο σημείο ακριβώς πάνω από τον αφαλό του μωρού. Στην συνέχεια, κατεβάστε το χέρια σας με κυκλική φορά από την κοιλίτσα έως την κύστη του μωρού, πρώτα το ένα και έπειτα το άλλο. Επαναλάβετε αυτήν την τεχνική έξι φορές.
- Τέλος, ολοκληρώστε το μασάζ τρίβοντας το στήθος και τα χέρια του μωρού σας. Ξεκινήστε με τις παλάμες σας να ακουμπούν κάθετα το σημείο κάτω από το στήθος. Κατόπιν, γλιστρήστε και τα δύο χέρια ταυτόχρονα προς τα επάνω, τυλίξτε τους ώμους και προχωρήστε προς τα έξω για να πιάσετε τα χέρια του και να φτάσετε μέχρι τα ακροδάχτυλα. Επαναλάβετε μερικές φορές και τελειώστε με κυκλικές κινήσεις στην παλάμη και τα δαχτυλάκι του μωρού.
SOS Tip: Στο παιδικό μασάζ υπάρχουν πολλές τεχνικές, θα ακολουθήσουν κι άλλες. Οι παραπάνω είναι μερικές ασφαλείς κινήσεις που τα μωρά δέχονται με ευχαρίστηση από τους πρώτους κιόλας μήνες ζωής τους. Ανταποκριθείτε στα σήματα που σας στέλνει για να αντιληφθείτε ποιες προτιμά το μικρούλι σας!