Express οδηγός φροντίδας νεογέννητου.

Πως να φροντίσετε ένα μωρό τις πρώτες ημέρες!

Πολλές γυναίκες επικεντρώνονται τόσο πολύ στο τοκετό που ξεχνούν το σημαντικότερο: μόλις το μωρό γεννηθεί εκείνες- και καμιά φορά μόνο εκείνες- είναι υπεύθυνες για την φροντίδα του. Μπορεί θεωρητικά να ακούγεται εύκολο- άλλωστε μόνο τρώει, λερώνεται και κοιμάται- αλλά πρακτικά τα πράγματα είναι λίγο πιο ζόρικα.

Έχετε κρατήσει ποτέ ένα νεογέννητο; Το έχετε θηλάσει; Έχετε προσπαθήσει να αποκωδικοποιήσετε μια τεράστια γκάμα από διαφορετικά κλάματα; Εάν απαντήσατε αρνητικά, τότε χρειάζεστε μια μικρή βοήθεια για τις πρώτες ημέρες. Ακολουθούν μαθήματα επιβίωσης για τις πρώτες ημέρες, τα οποία ελπίζουμε να δουλέψουν για εσάς. Και λέμε «ελπίζουμε» ακριβώς επειδή τα μωρά δεν έρχονται με εγχειρίδιο και κάθε νέα μανούλα πρέπει να βρει τον δικό της μοναδικό τρόπο να ανταπεξέλθει στις καθημερινές δυσκολίες.

Μαθήματα φροντίδας νεογέννητου

1. Κράτημα

Το να σηκώνεις ένα μικροσκοπικό, ευάλωτο νεογέννητο μπορεί να μοιάζει τρομακτικό, αλλά ο πρώτος κανόνας είναι να μην φοβάστε. Τα βρέφη δεν είναι εύθραυστα, πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να τα κρατάτε γερά, αφού δεν πρόκειται να σπάσουν. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε να στηρίζεται σωστά τον λαιμό και το κεφαλάκι του, αφού τα μωρά έχουν πολύ χαλαρούς συνδέσμους και ελάχιστο μυϊκό έλεγχο.

  • Σηκώστε το απαλά γλιστρώντας το ένα σας χέρι στο ποπουδάκι του μωρού και το άλλο στο κεφαλάκι του. Απαλά, ώστε να μην το αιφνιδιάσετε, τραβήξτε το προς το μέρος σας και ακουμπήστε το στο στήθος σας συνεχίζοντας να στηρίζετε το κεφαλάκι και την πλάτη του με τα χέρια σας.
  • Εναλλακτικά, σηκώστε το από τις μασχάλες στηρίζοντας το κεφαλάκι του με τα ακροδάχτυλά σας. Εν συνεχεία, γυρίστε το και ξαπλώστε το στα χέρια σας με το κεφαλάκι του να βρίσκεται ακουμπισμένο στο εσωτερικό του αγκώνα σας.
  • Επίσης, μπορείτε να ακουμπήσετε το κεφαλάκι του στον ώμο σας ενώ σηκώνετε το υπόλοιπο βάρος του βάζοντας το χέρι σας κάτω από το ποπουδάκι του και στηρίζοντας με το άλλο την πλατούλα του.

2. Αλλαγή πάνας

Η αλλαγή ρούχων και πάνας θα γίνεται τόσο συχνά που κάποια στιγμή θα αναπτύξετε την δική σας μεθοδολογία. Να θυμάστε μόνο πως συνήθως στα βρέφη δεν αρέσει να τα γδύνουν, οπότε το μωράκι σας ίσως κλαίει στην αρχή. Μην φοβηθείτε, λοιπόν, πως το πονάτε ή κάνετε κάποιο λάθος.

Αλλαγή πάνας νεογνού

Παρότι, όμως, το να αλλαχθεί μια πάνα είναι εύκολο από ένα σημείο κι έπειτα, το περιεχόμενό της είναι για πολλές γυναίκες δύσκολο να κατανοηθεί. Να θυμάστε πως μετά το μηκώνιο, το μωρό σας θα ενεργείται τρείς (ίσως και περισσότερες) φορές την ημέρα. Τα κακάκια του, ενώ στην αρχή θα είναι πρασινωπά, από την πέμπτη με έκτη ημέρα κι έπειτα θα αποκτήσουν ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα που, συνήθως, παραμένει έτσι μέχρι να αρχίσει να τρώει τις πρώτες του τροφές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποκωδικοποίηση του περιεχομένου της πάνας πατήστε εδώ.

Πριν ξεκινήσετε θα χρειαστείτε:

  • 2 καθαρές πάνες (σε περίπτωση που κάποιο ατύχημα αχρηστέψει την πρώτη)
  • Βαμβάκι και ζεστό νερό (ή μωρουδιακά μαντιλάκια)
  • Κρέμα για σύγκαμα
  • Μια αλλαξιά ρούχα (σε περίπτωση που το μωράκι σας έχει λερωθεί)
  • Μια σακούλα ή κάδο για την παλιά πάνα

Έπειτα:

  • Ξαπλώστε το μωράκι σας σε μια ασφαλή, καθαρή επιφάνεια, όπως είναι η αλλαξιέρα ή η μέση του κρεβατιού σας, βγάλτε τις καλτσούλες του και ανοίξτε το φορμάκι του.
  • Στην συνέχεια ανοίξτε την πάνα, σηκώστε το κάτω μέρος του μωρού από τα πόδια, κρατώντας του αστραγάλους του ενωμένους με το ένα σας χέρι, και διπλώστε την λερωμένη πάνα κάτω από το ποπουδάκι του. Έπειτα, καθαρίστε με βρεγμένο βαμβάκι ή μωρομάντιλα όλη την λερωμένη περιοχή, ακόμα κι αν απλά το παιδάκι σας έχει κατουρηθεί. Στεγνώστε με μία απαλή πετσέτα και απλώστε την κρέμα για το σύγκαμα.
  • Τοποθετήστε τα σκουπίδια μέσα στην πάνα και πετάξτε τα στην σακούλα ή τον κάδο. Στην θέση της λερωμένης πάνας, τώρα, γλιστρήστε την καθαρή. Ξαπλώστε πάλι το μωρό και φέρτε το μπροστά μέρος της πάνας ανάμεσα στα ποδαράκια του. Κολλήστε την και ντύστε ξανά το μωρό. Έτοιμο!

Μάθετε κι αυτό:

Τα αγοράκια συνηθίζουν να κατουρούν όταν φεύγει η πάνα και χτυπά δροσερός αέρας τα γεννητικά τους όργανα. Οπότε μεριμνήστε ώστε να βρέξει την ήδη λερωμένη πάνα κι όχι εσάς ή τα ρούχα του.

3. Ταϊσμα

Τα βρέφη πρέπει να σιτίζονται αρκετά συχνά, είτε θηλάζουν είτε όχι, και σύμφωνα πάντα με τα σημάδια πείνας τους (δείτε εδώ). Δεν υπάρχει μέσος χρόνος ταΐσματος, καθώς άλλοτε μπορεί να κρατάει δέκα λεπτά και άλλοτε μια ώρα. Να θυμάστε πως το μέγεθος του στομαχιού τους είναι περίπου όσο κι ένα καρύδι, οπότε μην ανησυχείτε νομίζοντας πως το δικό σας δεν τρώει αρκετά.

Δείτε επίσης: «Θηλασμός σε 3 απλά βήματα»

Ακόμη, μην ξεχνάτε πως τα μωρά μαζί με το γάλα τους καταπίνουν και αέρα, οπότε πρέπει μετά το τάϊσμα να βοηθάτε το μικρούλι σας να ρευτεί. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να βάζετε στον ώμο σας μια πετσέτα και να γέρνετε το μωρό πάνω σε αυτήν χτυπώντας, παράλληλα, ελαφρά την πλατούλα του.

4. Ύπνος

Το μωράκι σας θα κοιμάται 16 με 19 ώρες κάθε μέρα, αρχικά για δύο έως τέσσερεις ώρες. Για τους πρώτους έξι μήνες το ασφαλέστερο μέρος για να κοιμάται είναι μια κούνια ή μια καλαθούνα, που θα τοποθετήσετε στο υπνοδωμάτιό σας. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μην καπνίζετε, ειδικά στο δωμάτιο που το μωράκι σας κοιμάται.

Τοποθετήστε το ανάσκελα στην κούνια και σκεπάστε το με μια ελαφριά βαμβακερή κουβέρτα. Χώστε τις άκρες τις στα πλάγια της κούνια για να εξασφαλίσετε πως το παιδί θα μείνει σκεπασμένο αλλά και πως το κεφάλι του θα παραμείνει ακάλυπτο. Ιδανικά, το υπνοδωμάτιο θα πρέπει να είναι ζεστό, περίπου 18 με 21⁰C.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ασφαλή ύπνο, πατήστε εδώ.

Τέλος, μια προκαθορισμένη ώρα ύπνου θα βοηθήσει το μωρό, σε βάθος χρόνου, να αντιληφθεί την διαφορά μέρας νύχτας. Πολλές μητέρες συνηθίζουν να κοιμίζουν τα μωρά τους στις 7 το απόγευμα, ενώ άλλες το βάζουν για ύπνο την ίδια ώρα που πάνε και εκείνες στο κρεβάτι.

5.Πλύσιμο

Δεν είναι αναγκαίο να πλένετε το νεογέννητο τακτικά. Δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετό, αν και καλό θα ήταν να καθαρίζεται καθημερινά το πρόσωπο, τα ποδαράκια, τα χεράκια και την ευαίσθητη περιοχή του. Ακόμη, μέχρι το κάρκαδο από τον ομφάλιο λώρο να πέσει φροντίστε να το καθαρίζεται με βαμβάκι και ζεστό νερό και να το στεγνώνετε ταμποναριστά.

Τοπικό πλύσιμο

  • Τοπικό πλύσιμο

Καθαρίστε το πρόσωπο και τα γεννητικά όργανα του νεογέννητου πρωί και βράδυ. Ετοιμάστε δύο μπολ με ζεστό (όχι καυτό) νερό, ένα για το πρόσωπο (και στην συνέχεια για χέρια πόδια) κι ένα για την ευαίσθητη περιοχή. Με ένα βαμβάκι ή ένα μαλακό σφουγγάρι πλύνετε το δερματάκι του, φροντίζοντας να μην αμελείτε καμία εσοχή. Εν συνεχεία, με μια απαλή πετσέτα στεγνώστε το και, τέλος, ντύστε το.

  • Μπάνιο

Όταν ετοιμάζετε το μπανάκι του μωρού φροντίστε το δωμάτιο να είναι αρκετά ζεστό. Ελέγξτε την θερμοκρασία του νερού με ένα θερμόμετρο (πρέπει να είναι 38⁰C), το εσωτερικό του καρπού ή τον αγκώνα σας. Βυθίστε το μωράκι σας στο νερό (5-6 δάχτυλα), ξεκινώντας από τα πόδια και φροντίζοντας να στηρίζετε τους ώμους, τον λαιμό και το κεφαλάκι του.

6. Κλάμα

Κλείνοντας, ας μιλήσουμε λίγο για το κλάμα. Είναι σημαντικό να ασχολείστε με το νεογέννητο κάθε φορά που κλαίει. Δεν θα το κακομάθετε για τον απλό λόγο πως δεν είναι σε ηλικία που προσπαθεί να σας χειραγωγήσει ή απλά να σας τραβήξει την προσοχή. Κλαίει επειδή κάτι χρειάζεται. Το τι χρειάζεται, τώρα, είναι δύσκολο να το αντιληφθείτε, παρότι με τον καιρό θα μάθετε να ερμηνεύετε τα διαφορετικά είδη κλάματος. Για αρχή, παρατηρήστε όλα όσα συνοδεύουν το κλάμα. Για παράδειγμα, αν χασμουριέται και βλεφαρίζει τότε, προφανώς, νυστάζει. Αν , από την άλλη, βάζει την γροθιά του μέσα στο στόμα, βγάζει την γλώσσα ή γυρίζει το κεφάλι του αριστερά-δεξιά, τότε ίσως να πεινάει.

Καλή αρχή στον νέο σας ρόλο και μη φοβάστε, είστε από την φύση κατάλληλα εξοπλισμένη, ώστε να τα καταφέρετε περίφημα!