Αποστείρωση: Μέχρι πότε;

Αποστείρωση: Μέχρι πότε;

Πότε σταματάμε την αποστείρωση;

Υπάρχει μια φράση, η οποία θα σας βοηθήσει να θυμάστε πότε να σταματήσετε την αποστείρωση:

«Το κουτάλι φέρνει το τέλος της αποστείρωσης»

Αυτό σημαίνει πως όταν το μωρό σας είναι έτοιμο για τις πρώτες τροφές, μπορείτε να σταματήσετε να αποστειρώνεται το μπιμπερό και τις πιπίλες του αλλά και να βράζετε το νερό με το οποίο φτιάχνετε το γάλα του. Άλλωστε, με την είσοδο της στερεάς τροφής το μωρό εισέρχεται στο στοματικό στάδιο της ανάπτυξής του, στο οποίο ξεκινά να εξερευνά τον κόσμο γύρω του βάζοντας τα πάντα στο στόμα του.

Πολλές μητέρες φοβούνται να σταματήσουν την αποστείρωση, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι λάθος. Εκτός του ότι ακολουθούν μια χρονοβόρα διαδικασία χωρίς ουσιαστικό νόημα, το βράσιμο παιχνιδιών και αντικειμένων μεγαλώνει την ευαισθησία του μωρού απέναντι στα μικρόβια. Γι’ αυτό και οι ειδικοί προτείνουν να μην παρατείνεται η διαδικασία αποστείρωσης περισσότερο από 8 μήνες.

Να θυμάστε, βέβαια, πως για την προστασία του μωρού σας είναι σημαντικό να συνεχίσετε να τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες καθαριότητας. Δηλαδή:

  1. Να πλένετε τα σκεύη του μωρού με ζεστό νερό και σαπούνι και να τα στεγνώνετε με καθαρή, σιδερωμένη πετσέτα.
  2. Να φυλάτε τις πιπίλες του μωρού σε ειδική θήκη.
  3. Να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, πριν το ταΐσετε ή το θηλάσετε, αλλά και αφού έχετε φυσήξει την μύτη σας, έχετε χρησιμοποιήσει την τουαλέτα κοκ.
  4. Να καθαρίζετε τοπικά το μωρό (πρόσωπο, χέρια) αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως μετά το φαγητό και αφού το σηκώσετε από το πάτωμα.
  5. Να πλένετε τακτικά τα πάνινα παιχνίδια του μωρού με βρεφικά απορρυπαντικά και να τα σιδερώνετε με ατμό. Αλλά και τα πλαστικά με ζεστό νερό και σαπούνι.
  6. Να αφήνετε το μωρό να μπουσουλάει σε καθαρές επιφάνειες, τις οποίες προηγουμένως έχετε σκουπίσει και σφουγγαρίσει ή να χρησιμοποιείτε για τον λόγο αυτό ένα καθαρό βρεφικό χαλί.

Εξαίρεση στον κανόνα

Εξαίρεση στον κανόνα της διακοπής της αποστείρωσης αποτελούν:

Το θήλαστρο και τα δοχεία αποθήκευσης γάλακτος, τα οποία θα πρέπει να συνεχίσουν να αποστειρώνονται.

Τα πρόωρα γεννημένα βρέφη στα οποία η αποστείρωση παρατείνεται για 2 μήνες ακόμα, αφού ο οργανισμός τους είναι πιο ευαίσθητος και χρειάζεται επιπλέον προστασία απέναντι στα μικρόβια.