Όταν το μικρό σας έχει ξηρό δέρμα

Μωράκι μετά το μπάνιο

Γιατί δημιουργείται η ξηροδερμία και πώς καταπολεμείται

Η ξηροδερμία μπορεί να εμφανιστεί στα μωράκια όπως ακριβώς στα παιδιά και τους ενήλικους. Βέβαια, το δέρμα του μωρού σας είναι πιο ευαίσθητο άρα είναι και πιο ευάλωτο στην ξηρότητα. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι πρέπει να προσέξετε τον ήλιο, τα κλιματιστικά και το θαλασσινό νερό καθώς ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ξηροδερμία. Επίσης δώστε έμφαση στην ενυδάτωση του δέρματος αλλά και στα προϊόντα που χρησιμοποιείτε όταν κάνετε μπάνιο το μωρό σας. Ειδικότερα:
  • Τα μπάνιο μπορεί να ξηραίνει το δέρμα του μωρού γιατί απομακρύνει τη φυσική λιπαρότητα του δέρματος. Ωστόσο, με μερικές προφυλάξεις ακόμα και το καθημερινό μπάνιο δεν αποτελεί πρόβλημα. Μειώστε το χρόνο που κάνετε μπάνιο το μωρό σας, για παράδειγμα από τα 30 στα 10 λεπτά. Χρησιμοποιήστε χλιαρό προς ζεστό (δοκιμάστε το με τον αγκώνα, τον καρπό ή ένα θερμόμετρο) και όχι καυτό νερό καθώς και ένα ουδέτερο υγρό καθαρισμού για μωρά, χωρίς αρώματα, για να είναι πιο ελαφρύ από τα κανονικά σαπούνια. Αν το μικρό σας θέλει οπωσδήποτε να αφιερώσει χρόνο για παιχνίδι στη μπανιέρα αφήστε το να παίξει πριν το κάνετε μπάνιο για να μην παραμείνει πολύ ώρα μέσα στο νερό με τη σαπουνάδα. Μετά το μπάνιο προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε ενυδατική κρέμα.
  • Μόλις βγάλετε από το μπάνιο το μικρό σας, σκουπίστε το με μια πετσέτα και αμέσως βάλτε του ενυδατική κρέμα. Αν εφαρμόσετε την ενυδατική κρέμα μερικά λεπτά μετά το μπάνιο θα «φυλακίσετε» την υγρασία που βρίσκεται ήδη πάνω στο δέρμα του μωρού σας. Αν το δερματάκι του μωρού σας συνεχίζει να είναι ξηρό παρά την καθημερινή ενυδάτωση, προτιμήστε κάποια πιο παχύρευστη κρέμα για μεγαλύτερη ενυδάτωση. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιείτε την ενυδατική δύο φορές την ημέρα, μια φορά μετά το μπάνιο και μια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Μην αφήνετε το θαλασσινό νερό να στεγνώνει στο δέρμα του. Μετά τη θάλασσα ξεπλύνετε το μικρό σας με γλυκό νερό και βάλτε του ενυδατική κρέμα.
  • Αν ο αέρας στο σπίτι σας είναι ξηρός χρησιμοποιήστε υγραντήρα.

Το δερματάκι του είναι ξηρό

  • Αν το μωρό σας έχει κόκκινα σημαδάκια στο δέρμα του, μπορεί να πρόκειται για έκζεμα, ένα είδος δερματίτιδας. Μερικές φορές ακόμα και το έκζεμα μπορεί να καταπολεμηθεί με τη συχνή ενυδάτωση. Επισκεφθείτε το γιατρό όταν οι κοκκινίλες δεν ηρεμούν ή όταν το μωρό σας φαίνεται να ενοχλείτε από αυτές.
  • Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σχετικά με τους τρόπους καταπολέμησης της ξηροδερμίας ή το έκζεμα. Επίσης, επισκεφθείτε το γιατρό αν το δερματάκι του μικρού σας δεν βελτιώνεται με τις καθημερινές περιποιήσεις.

 

Δείτε ακόμα: Θέλετε κι άλλα tips; Διαβάστε το παλιό-αγαπημένο άρθρο του parentips: «Ξηροδερμία: 5 τρόποι να καταπολεμήσετε την ξηρότητα στο δερματάκι του».