Στην φροντίδα συγγενών;

Στην φροντίδα της γιαγιάς

Οι συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι κανόνες και η καλή επικοινωνία θα βοηθήσουν την καλή επικοινωνία ανάμεσα σε εσάς και το άτομο που θα φροντίσει το μικρό σας όταν εσείς δουλεύετε.

Αν ένας συγγενής πρόκειται να φροντίσει το παιδί σας όταν εσείς επιστρέψετε στη δουλειά σας είναι πιθανόν να έχετε κοινές αξίες αλλά και παρόμοιο τρόπο αντίληψης ή μπορεί και όχι. Ωστόσο, αν η μητέρα σας ή η μητέρα του συντρόφου σας φροντίζει το μικρό σας είναι σημαντικό, είτε είτε διαφωνεί με τον τρόπο που το μεγαλώνετε, να μην επεμβαίνει. Προσπαθήστε, λοιπόν, να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το πώς θα θέλατε να διαχειριστεί ορισμένα σημαντικά ζητήματα, όπως:

  • Πειθαρχία. Περιγράψτε κάποια πιθανά σενάρια στο άτομο που θα φροντίσει το μωρό σας έτσι ώστε να καταλάβει την προσέγγισή σας. Για παράδειγμα τι κάνετε όταν ξεσπάει σε κλάματα ή όταν μαθαίνει να πηγαίνει τουαλέτα. Υπενθυμίστε ότι δεν χτυπάτε το παιδί και κάντε ξεκάθαρη την επιθυμία σας.
  • Φαγητό. Δώστε οδηγίες σχετικά με το πώς, πότε και τι τρώει το παιδί σας. Αν είναι μωρό επιμείνετε ότι δεν ακόμα στερεά τροφή και ότι ταΐζετε σύμφωνα με τα σημάδια πείνας και όχι με πρόγραμμα. Αν το μικρό σας είναι νήπιο φτιάξτε μια λίστα από τα επιτρεπόμενα φαγητά και snacks. Αν θεωρείτε ότι είναι δύσκολο για τη γιαγιά ή τον παππού να ετοιμάσουν φαγητό για το μικρό σας προετοιμάστε το εσείς από πριν.
  • Ύπνος. Ενημερώστε το άτομο που φροντίζει το μωρό σας σχετικά με τις καθημερινές του συνήθειες ύπνου. Πότε κοιμάται μέσα στην ημέρα; Για πόση ώρα; Πόσο εύκολα ή πόσο δύσκολα πέφτει στο κρεβάτι;
  • Κλάμα. Εξηγήστε την στρατηγική που ακολουθείτε σε σχέση με το κλάμα. Αφήνετε το μωρό σας να κλαίει ή αμέσως πάτε κοντά του για να το καθησυχάσετε; Πιθανόν να είναι δύσκολο να βρείτε μια κοινή στρατηγική για το συγκεκριμένο ζήτημα ειδικά αν αφήσετε το μωρό σας βραδινές ώρες. Αν είναι πολύ σημαντικό για εσάς να τηρείτε κατά γράμμα τις στρατηγικές σας επιμένετε σχετικά με αυτές.
  • Παιχνίδια. Προμηθεύστε το άτομο που θα αναλάβει την φροντίδα με μια λίστα από τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες στις οποίες θα θέλατε να εμπλακεί το παιδί σας, ποια παιχνίδια επιτρέπονται καθώς και πόση ώρα μπορεί να βλέπει τηλεόραση ή να παίζει στον υπολογιστή. Αν φροντίζει το παιδί σας στο δικό του σπίτι φροντίστε να τους προμηθεύσετε με βιβλία και παιχνίδια του μικρού σας.

 Γιαγιά και εγγόνι

Αν ο συγγενής σας διαφωνεί με τις μεθόδους σας φροντίστε να είστε προσεκτικοί με τις μεταξύ σας διαφωνίες. Αποφασίστε τι είναι πολύ σημαντικό για το παιδί σας και πιθανόν να μπορείτε να κάνετε κάποιες υποχωρήσεις. Επίσης, συζητήστε τους προβληματισμούς σας από την οπτική του παιδιού σας. Για παράδειγμα, αντί να σχολιάσετε ότι δεν σας αρέσει που κρατούν το μικρό σας μέσα στο σπίτι, πείτε ότι καθώς το μικρό σας είναι πολύ δραστήριο χρειάζεται να παίζει έξω πιο συχνά.

 

Extra tips:

  • Φροντίστε να επικοινωνείτε μεταξύ σας και να ανταλλάσσετε σκέψεις και προβληματισμούς σχετικά με τη φροντίδα του μικρού σας καθημερινά.
  • Αν οι γιαγιάδες δεν μπορούν να κρατήσουν για μια ημέρα το παιδί σας θα πρέπει να βρείτε κάποια εναλλακτική λύση, ίσως κάποιον άλλον συγγενή ή κάποια νταντά που σας έχουν προτείνει. Φροντίστε να έχετε ελέγξει από πριν σε ποιον θα αφήσετε το μικρό σας και αν αυτό νιώθει άνετα.

Στην φροντίδα της γιαγιάς

  • Αν η γιαγιά δέχεται επισκέψεις όταν το μικρό σας βρίσκεται εκεί, ορίστε τι επιτρέπεται και τι όχι, όταν οι άλλοι έρχονται σε επαφή με το μωρό σας. Μπορείτε επίσης να δώσετε και οδηγίες για όταν βγαίνουν έξω, για παράδειγμα σε ένα πάρκο ή σε ένα κατάστημα.
  • Θυμηθείτε ότι οι γιαγιάδες και οι παππούδες προσφέρουν απλόχερα και με αγάπη τη φροντίδα στο μικρό σας για αυτό φροντίστε να μην είστε υπερβολικά αυστηροί μαζί τους. Άλλωστε αν η γιαγιά ή ο παππούς φροντίζει το μικρό σας, δημιουργείται μια στενή και όμορφη σχέση μεταξύ τους.