Πώς να κρατάτε το νεογέννητο μωρό σας

Πώς να κρατάτε το νεογέννητο μωρό σας

Τι πιο όμορφο από την ζεστή αγκαλιά που προσφέρετε στο νεογέννητο μωρό σας!

Η στενή σωματική επαφή και η κίνηση είναι βασικά για την ανάπτυξη του, ενώ η αγκαλιά είναι εξίσου σημαντική για τους δυο σας, καθώς βοηθάει στο μεταξύ σας δέσιμο. Ταυτόχρονα βοηθάει το μωράκι σας να αναγνωρίζει τη μυρωδιά σας και τον ήχο της φωνής σας. Μπορεί στην αρχή να σας φαίνεται λίγο δύσκολο ή ακόμα και να σας τρομάζει να σηκώσετε και να κρατήσετε στα χέρια σας το μικροσκοπικό πλασματάκι, αλλά πολύ γρήγορα θα μάθετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος που ευχαριστεί και τους δύο σας. Διαβάστε τη θεωρία και ακολουθήστε στην πράξη!

 

  • Πριν το ανασηκώσετε από το πορτ μπεμπέ ή την κούνια του βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα σας δεν έχουν κουμπιά ή φερμουάρ, καθώς μπορεί να νιώσει άβολα ακουμπώντας σε αυτά, να το πιέζουν, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να τραυματιστεί.
  • Αρχικά σηκώστε το απαλά, με το ένα σας χέρι να συγκρατεί το λαιμό και το κεφαλάκι του και με το άλλο να αγκαλιάζει την πλατούλα του και τη βάση της σπονδυλικής του στήλης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αγκαλιάσει με ασφάλεια όλο του το κορμάκι δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο κεφαλάκι του.
  • Πώς να κρατάτε το νεογέννητο μωρό σαςΑκουμπήστε το μωράκι σας στο στήθος σας παράλληλα με το δικό σας σώμα, με το ένα σας χέρι να αγκαλιάζει την πλατούλα του και το άλλο να στηρίζει το ποπουδάκι του. Το κεφαλάκι του πρέπει να στηρίζεται στον ώμο σας.

Καθώς κρατάτε το μωράκι σας κατ’ αυτόν τον τρόπο, κάντε του ελαφρά μασάζ την πλάτη. Είναι ένας τρόπος για να το ανακουφίσετε από τους κολικούς αλλά και για να το βοηθήσετε να ρευτεί μετά το τάϊσμα. Προσέξτε να μην έχει γύρει το κεφαλάκι του μπροστά, γιατί αν το πιγούνι του στηρίζεται στο στήθος του δεν θα μπορεί να αναπνέει σωστά.

  • Αν το μικρούλι σας φαίνεται να μην βολεύεται ή εσείς δεν νιώθετε άνετα να το κρατάτε έτσι, μπορείτε να το κρατήσετε σε οριζόντια θέση με το κεφαλάκι του στο εσωτερικό του αγκώνα σας. Το νεογέννητο μικρό σας δεν έχει ακόμα την απαραίτητη μυϊκή δύναμη στο λαιμό του για να στηρίξει το κεφαλάκι του οπότε πρέπει να έχετε το χέρι σας ή την παλάμη σας κάτω από αυτό για να το στηρίζετε.
  • Μερικά νεογέννητα μωράκια μπορεί να μοιάζουν λίγο ταραγμένα καθώς βρίσκονται σε ένα νέο περιβάλλον και έχουν την ελευθερία να κουνούν τα χεράκια και τα ποδαράκια τους, πράγμα που δεν μπορούσαν να κάνουν με την ίδια ελευθερία στη μήτρα. Δοκιμάστε να φασκιώσετε το μικρούλι σας καθώς το κρατάτε ώστε να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Κάποια νεογέννητα θέλουν συνέχεια την αγκαλιά της μαμάς τους, πράγμα που μπορεί να σας φανεί κουραστικό από ένα σημείο και μετά. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι όταν κρατάτε το μωρό σας κοντά στο στήθος σας, μπορεί να ακούσει τους χτύπους της καρδιάς σας κι έτσι, καθώς αυτό του θυμίζει πολύ το περιβάλλον της μήτρας, να ηρεμεί.

Μητρική αγκαλιά

  • Ένας ιδανικός τρόπος για να μεταφέρετε το μωράκι σας είναι ο μάρσιπος. Από τη μια δίνετε στο μικρό σας τη σιγουριά της παρουσίας σας αλλά και της στενής επαφής και από την άλλη έχετε και τα δύο σας χέρια ελεύθερα. Με το μάρσιπο μπορείτε να το μεταφέρετε είτε στο στήθος σας είτε στην πλάτη.
  • Αν επιλέξετε το μάρσιπο, η ιδανικότερη λύση είναι να έχετε το μωράκι σας μπροστά σας. Μπορείτε να επιλέξετε να έχετε το μικρό σας με το κεφαλάκι του προς τα εσάς, για άμεση οπτική επαφή ή με το κεφαλάκι του μπροστά ώστε να έχει επαφή με τον κόσμο γύρω του.