Ποιες δεξιότητες αναπτύσσει τους 3 πρώτους μήνες το μωρό σας και πώς να το βοηθήσετε να τις καλλιεργήσει
Ποια είναι τα κατορθώματα του μωρού σας από τον 1ο έως τον 3ο μήνα; Δείτε τις δεξιότητες που θα αναπτύξει τους τρεις πρώτους μήνες και μάθετε εύκολους τρόπους για να βοηθήσετε το νεογέννητό μωρό σας να τις καλλιεργήσει.
- Σηκώνει το κεφάλι και το στήθος όταν ξαπλώνει μπρούμυτα. Για να εξασκηθεί φροντίστε να το αφήνετε αρκετές φορές να ξαπλώνει με την κοιλίτσα του, καθώς κάθε φορά που σηκώνει το κεφαλάκι του – ακόμα και για μερικά δευτερόλεπτα – ενδυναμώνει τους μύες του λαιμού και της πλάτης.
Μάθετε ακόμα: Το μωρό σας θα αρχίζει να μοιάζει ψηλότερο και πιο λεπτό, καθώς τα κόκαλα και οι μύες του αναπτύσσονται.
- Κοιτάζει τα πρόσωπα διεξοδικά. Καθώς του αρέσει να παρατηρεί και τις δικές του εκφράσεις του προσώπου αλλά και τις κινήσεις του, αγοράστε έναν καθρέφτη που δεν σπάει και κρεμάστε τον κοντά στην κούνια του ή εκεί που το αλλάζετε.
Μάθετε ότι: Μπορεί πλέον να δει το πρόσωπό σας ως σύνολο και όχι να εστιάσει μόνο σε ξεχωριστά κομμάτια, όπως τα μάτια.
3.Χαμογελά στο άκουσμα της φωνής σας. Μιλήστε του «θεατρικά», ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής σας, κάνοντάς τη τσιριχτή ή πιο αργή. Ανοίξτε διάπλατα τα μάτια σας και κάντε έντονες εκφράσεις για να το ενθαρρύνετε να χαμογελάσει.
Μάθετε ότι: Το μωρό σας αγαπάει τη φωνή σας γιατί του θυμίζει το φαγητό, την ασφάλεια και τη ζεστασιά.
Στηρίζει το πάνω μέρος του σώματός του με τα χέρια του όταν είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα. Φροντίστε να το βάζετε συχνά να ξαπλώνει μπρούμυτα και ενθαρρύνετέ το να σηκώνετε μιλώντας του ή κρατώντας μπροστά του ένα παιχνίδι.
Μάθετε ότι: Τα μωράκια που δεν περνούν κάποιο χρόνο ξαπλωμένα μπρούμυτα θα χρειαστούν παραπάνω χρόνο και πιθανόν να δυσκολευτούν να μπουσουλήσουν.
4.Παρακολουθεί αντικείμενα που κινούνται. Για να εξασκήσετε αυτή την ικανότητα μετακινήστε ένα παιχνίδι πάνω από την κούνια του. Όταν φαίνεται ότι τα καταφέρνει καλά, επιταχύνετε την κίνηση των χεριών σας σταδιακά.
Μάθετε ότι: Ήδη από αυτή την ηλικία τα ματάκια του μωρού σας θα πρέπει να κινούνται παράλληλα για να κοιτάξουν κάτι. Αν δεν συμβαίνει αυτό συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
5.Αρχίζει να παράγει ήχους. Εσείς από την πλευρά σας διαβάστε του παιδικά βιβλία με φωτεινές εικόνες και ζωγραφιές με έντονες αντιθέσεις.
Μάθετε ότι: Το μωρό σας ακούγοντας εσάς να μιλάτε κατανοεί τη σπουδαιότητα της λεκτικής επικοινωνίας.
6.Απολαμβάνει την παρέα των άλλων. Όταν το μωρό σας είναι ξεκούραστο και φαίνεται χαρούμενο, αφήστε φίλους και συγγενείς να το κρατήσουν. Καθώς αρχίζει να νιώθει άνετα και με άλλους ανθρώπους φέρτε το σε επαφή και με άλλα μωράκια.
Μάθετε ότι: Αν κλαίει όταν το παιχνίδι σταματήσει, πάρτε το αγκαλιά για να το ηρεμήσετε.
7.Λυγίζει και τεντώνει τα ποδαράκια του όταν είναι ξαπλωμένο. Δοκιμάστε να δέσετε ένα παιχνίδι ή ένα βραχιόλι με κουδούνι στο ποδαράκι του καθώς το έχετε ξαπλωμένο για να ακούει το κουδούνισμα κάθε φορά που το λυγίζει.
Μάθετε ότι: κάποια μωράκια μαθαίνουν και καταφέρνουν να γυρίζουν στο πλάι ή μπρούμυτα από αυτή τη θέση συνεπώς έχετε συνεχώς το νου σας να μην πέσει από εκεί που το έχετε ξαπλωμένο.
8.Αναγνωρίζει αντικείμενα και ανθρώπους που ξέρει καλά από απόσταση. Όταν μπαίνετε στο δωμάτιο που είναι το μωρό σας μιλήστε του από απόσταση. Αν δεν μπορεί να σας δει πλησιάστε πιο κοντά. Τοποθετήστε ακόμα ένα γνωστό του αντικείμενο σε ένα ράφι ή στο περβάζι του παραθύρου σε σημείο που να μπορεί να το βλέπει από μακριά.
Μάθετε ότι: Αν «πιάσετε» το μωρό σας να κοιτάζει έξω από το παράθυρο, σημαίνει πως η ικανότητα του να βλέπει σε απόσταση αναπτύσσεται σωστά.
9.Αρχίζει να μιμείται ήχους. Μετά το μπάνιο ή όταν το ντύνετε ονομάστε τα μέρη του σώματος του καθώς τα αγγίζετε. Όσο πιο πολύ μιλάτε στο μωρό σας τόσο περισσότερο εκείνο θα αναγνωρίζει τους διαφορετικούς ήχους που κάνετε.
Μάθετε ότι: Είναι καλύτερο να αποφύγετε να μιλάτε σαν μωρό καθώς είναι σημαντικό από τώρα να ακούει το μικρό σας τον κανονικό ρυθμό και τον τόνο της ομιλίας των ενηλίκων.
10.Γίνεται πιο επικοινωνιακό και περισσότερο εκφραστικό με το πρόσωπο και το σώμα. Ανταποκριθείτε στα σημάδια επικοινωνίας του μωρού σας. Όσο περισσότερο κατανοήσετε αυτά τα σημάδια (κλάμα, μουρμουρητό, κλαψούρισμα, φωνές) τόσο πιο εύκολα θα έχετε την ικανότητα να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του.
Μάθετε ότι: όταν έχετε ανταποκριθεί στις ανάγκες του (φαγητό, ύπνος, αλλαγή πάνας) και εκείνο ακόμα φαίνεται να είναι ανήσυχο, προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή ή να το πάτε βόλτα έξω.
11.Ανοιγοκλείνει τα χέρια του, αρπάζει παιχνίδια και τα κουνάει. Δώστε του ένα παιχνίδι και δείτε αν θα καταφέρει να το αρπάξει. Φιλήστε τις παλάμες του και ζωγραφίστε νοερά εικόνες με το δάχτυλό σας.
Μάθετε ότι: Το μωρό σας θα πρέπει να προσπαθεί να φτάσει ή να στρέφεται προς κάποιο αντικείμενο. Κρεμάστε ένα παιχνίδι λίγο πιο μακριά από το μωρό σας και δείτε αν θα προσπαθήσει να το φτάσει.
12.Θα αρχίσει να συντονίζει τα χεράκια του και τα μάτια του. Κρατήστε το μωρό σας στην αγκαλιά σας και αργά μετακινήστε ένα παιχνίδι μπροστά στο προσωπάκι του. Ενθαρρύνετέ το να χτυπήσει το παιχνίδι με τα χέρια του. Ακόμα και αν στην αρχή δεν τα καταφέρει η εξάσκηση θα το βοηθήσει να βελτιωθεί.
Μάθετε ότι: Η εν λόγω άσκηση θα το βοηθήσει να αντιληφθεί την προοπτική βάθους.
13.Γυρίζει το κεφαλάκι του προς την κατεύθυνση που ακούει κάποιον ήχο. Γνωρίστε το μωρό σας με διάφορους ήχους. Τραγουδήστε του, βγάλτε το έξω βόλτα και μην φοβάστε να το πάτε σε μέρη με πολύ κόσμο.
Μάθετε ότι: Θα αρχίσει να ξαφνιάζεται από τους δυνατούς ήχους, για αυτό προετοιμαστείτε να το καθησυχάζετε κάθε φορά που μπορεί να νιώθει δυσφορία.
14.Μιμείται κάποιες κινήσεις και εκφράσεις του προσώπου. Βάλτε το μωρό σας στην αγκαλιά σας και καθίστε πρόσωπο με πρόσωπο. Κρατήστε τα χεράκια του στα δικά σας και τραγουδήστε του ακολουθώντας το ρυθμό με διάφορες κινήσεις στα χέρια και το κεφάλι.
Μάθετε ότι: Κάθε μωρό αναπτύσσει κάποιες δεξιότητες με διαφορετικούς ρυθμούς, ωστόσο αν το μικρό σας δεν ανταποκρίνεται στο χαμόγελό σας συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
15.Συνειδητοποιεί ότι μπορεί να βάλει δύναμη στα πόδια του. Σηκώστε το μωρό σας όρθιο για να πατάει σε ευθεία επιφάνεια. Εκείνο τεντώνοντας τα ποδαράκια του θα συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να χοροπηδήσει.
Μάθετε ότι: Με τον συγκεκριμένο «χορό» θα δυναμώσετε κάποιους μύες σημαντικούς αργότερα για το βάδισμα.