Κατορθώματα 4 – 7 μηνών

Κατορθώματα 4 – 7 μηνών

Ενημερωθείτε για το πόσα πολλά πράγματα μπορεί να κάνει το μωρό σας όταν κλείσει τους 7 μήνες

Ποιοι είναι οι άθλοι του μικρού σας από τους 4 έως τους 7 μήνες; Πάρτε μια ιδέα και στη συνέχεια δείτε στην πράξη στο δικό σας μωρό! Δείτε ακόμα πώς να το βοηθήσετε να αναπτύξει τις δεξιότητες αυτές.


  • «Ρολάρει» και από τις δύο πλευρές όταν είναι ξαπλωμένο ανάσκελα. Έτσι θα μάθει ότι και αυτός είναι ένας τρόπος να φτάνει κάτι.
  • Μπορεί πλέον να δει όλα τα χρώματα. Διαβάστε του βιβλία με εικόνες με έντονα χρώματα. Τα μωρά σε αυτή την ηλικία προτιμούν το κόκκινο και το μπλε σε σχέση με άλλα χρώματα.
  • Ανταποκρίνεται στο άκουσμα του ονόματός του, έτσι τουλάχιστον αναφέρουν οι νεότερες έρευνες. Αναφέρετε τα ονόματα των προσώπων και των αντικειμένων που συναντά πιο συχνά. Όταν το μικρό σας χαμογελάει στο άκουσμα του ονόματός του, επιβραβεύστε το με ένα φιλί.
  • Ανακαλύπτει μισοκρυμμένα αντικείμενα. Κρύψτε – όχι τελείως – το παιχνίδι του κάτω από μια κουβέρτα και ρωτήστε το πού είναι. Βάλτε την κουβέρτα στο κεφάλι σας ώστε να φαίνεται η μύτη και το στόμα σας και δείτε αν θα την τραβήξει. 
  • Απολαμβάνει το παιχνίδι. Γνωρίστε το σε άλλα παιδάκια που εμπιστεύεστε και Κάθεταιαφήστε το να παίξει. Αυτούς τους μήνες ενδέχεται να παρατηρήσετε μια αλλαγή στην προσωπικότητα του μωρού σας, όπως να αρχίσει να βαριέται τα παιχνίδια του και να προτιμάει την προσοχή που του δίνουν άλλοι άνθρωποι.
  • Κάθεται με βοήθεια και στη συνέχεια από μόνο του. Βοηθήστε το να κάθεται άνετα με διάφορα μαξιλάρια. Αρχικά θα προτιμά καθώς κάθεται να στηρίζεται μπροστά με τα χεράκια του για ισορροπία.
  • Βλέπει σε απόσταση. Δώστε του τη δυνατότητα να βλέπει μακρινές εικόνες, βγάζοντας το έξω με μάρσιπο ή κρατήστε το αγκαλιά σας όταν κάνετε τις δουλειές του σπιτιού ή πάτε για ψώνια. Το χρώμα των ματιών του μωρού σας θα αλλάζει χρώμα καθώς μεγαλώνει και συνήθως καθορίζεται από τους 6 μήνες.
  • Αρχίζει να ανταποκρίνεται στο «όχι». Καθώς το μωρό σας μπορεί να καταλάβει κάποια πράγματα από τον τρόπο που μιλάτε, χρησιμοποιήστε αυστηρή αλλά χαμηλή φωνή για θέματα πειθαρχίας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν το μωρό δεν ανταποκρίνεται σε θόρυβο ή δεν γυρίζει το κεφάλι του για να δει από πού προέρχεται κάποιος ήχος γύρω στους 4 μήνες.
  • Του αρέσει να βλέπει την αντανάκλασή του στον καθρέφτη. Βάλτε έναν ειδικό καθρέφτη σε έναν τοίχο χαμηλά ώστε να βλέπει τον εαυτό του να παίζει. Μπορεί να μην καταλαβαίνει ότι είναι εκείνο (οι επιστήμονες μέσα από έρευνες έχουν πειστεί ότι αυτό συμβαίνει περίπου στους 24 μήνες) αλλά θα απολαμβάνει να βλέπει, να γελά και να παίζει με το μωρό που βρίσκεται απέναντί του. Διαβάστε ακόμα το «Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου».
  • Ασκεί δύναμη και στα δύο πόδια. Κρατήστε το μωρό σας όρθιο με τα ποδαράκια του να ακουμπούν σταθερά στο πάτωμα. Θα δείτε ότι το κρατάτε για να μην χάσει την ισορροπία του. Είναι σημαντικό να κατανοήσει τη λειτουργία των ποδιών του, καθώς αποτελεί σημαντικό βήμα για να μπουσουλήσει και να περπατήσει.
  • Διακρίνει τα συναισθήματα από τον τόνο της φωνής. Τραγουδήστε και μιλήστε στο μωρό σας. Αφήστε το να δει το στόμα και τις εκφράσεις του προσώπου σας καθώς του μιλάτε. Αν θέλετε να το ηρεμήσετε μιλήστε του με καθησυχαστική φωνή. Η φωνή που εκφράζει θυμό ή έχει υψηλό τόνο του λέει πως κάτι είναι λάθος.
  • Φτάνει και πιάνει τα διάφορα αντικείμενα. Δώστε του διάφορα αντικείμενα με διαφορετική υφή και αφήστε τα να εξερευνήσει και να τα βάλει στο στόμα του. Ύστερα τοποθετήστε τα λίγο μακριά του ώστε να τεντωθεί για να τα πιάσει. Βεβαιωθείτε φυσικά ότι τα παιχνίδια του δεν σπάνε, είναι ελαφριά και αρκετά μεγάλα για να μην τα καταπιεί.
  • Ανταποκρίνεται στα συναισθήματα άλλων ανθρώπων και φαίνεται χαρούμενο. Κάντε αστεία με το μωρό σας, βγάλτε του τη γλώσσα, χορέψτε στο δωμάτιο και προσπαθήστε να το κάνετε να γελάσει. Αν το μωρό σας είναι ντροπαλό μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο να συνηθίσει νέους ανθρώπους ή μια νέα κατάσταση. Αφήστε το να κάτσει και να κοιτάξει για λίγο τι συμβαίνει μέχρι να νιώσει την ασφάλεια ότι μπορεί να συμμετέχει.
  • Μπορεί να πάρει και να δώσει αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο. Δώστε του παιχνίδια με μουσική ή διαφορετικούς ήχους όταν τα αγγίζει. Πάρτε του από τα χέρια το παιχνίδι και δείξτε του πώς να το πιάσει και από τα δικά σας χέρια.
  • Ανταποκρίνεται στους ήχους παράγοντας ήχους. Μιλήστε στο μωρό σας σαν να είχατε τη δυνατότητα να κουβεντιάσετε κανονικά. Κάντε του ερωτήσεις και Πιάνει αντικείμενα με τα δάχτυλά τουακούστε προσεκτικά. Το μωρό σας θα αρχίσει να υψώνει και να χαμηλώνει τον τόνο των ήχων που βγάζει σαν να κάνει κουβέντα.
  • Πιάνει τα αντικείμενα χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά του. Το μωρό σας θα μπορεί να φτάνει ένα αντικείμενο και να ανοίγει τα δάχτυλά του σπρώχνοντας το αντικείμενο προς το μέρος του. Βάλτε το μικρό σας σε διαφορετικές επιφάνειες ή διαφορετικά υφάσματα και τοποθετήστε διάφορα παιχνίδια παντού για να τα φτάσει. Τα μαλακά παιχνίδια και τα παιδικά βιβλία είναι ιδανικά για να εξασκήσει να πιάνει τα αντικείμενα χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά του.
  • Βγάζει φωνούλες για να εκφράσει τη χαρά ή τη δυσαρέσκειά του. Προσπαθήστε να συντονιστείτε με τα διαφορετικό κλάμα του μικρού σας και να καταλάβετε ποια ανάγκη του χρειάζεται να ικανοποιήσετε. Δώστε ακόμα προσοχή στη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου του.
  • Μιλάει τη δική του γλώσσα. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να μιλάει με τα δικά του ιδιαίτερα «μπλα, μπλα…» μιλώντας του κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να καταλαβαίνει αρκετές λέξεις αλλά θα χρειαστεί να περάσουν τα πρώτα του γενέθλια για να καταλάβετε εσείς λεξούλες που σας λέει.