Καθημερινές ανησυχίες και πώς να τις ξεπεράσετε

Μωρό μπρουμυτα

Ανησυχείτε υπερβολικά για το μωρό σας τον πρώτο χρόνο; Δείτε πώς να ξεπεράστε τους φόβους σας.

Είναι φυσικό να ανησυχείτε αν το τοσοδούλικο πλασματάκι σας έφαγε αρκετά, αν κοιμάται καλά ή αν κλαίει πολύ. Μην αφήσετε όμως το προστατευτικό σας ένστικτο να σας κυριεύσει τόσο πολύ ώστε να αποφεύγετε να το βγάλετε από το σπίτι ή να μην το αφήνετε να μάθει πώς να καθησυχάζει τον εαυτό του. Δείτε παρακάτω τρόπους για να αντιμετωπίσετε τους πρώτους φόβους σχετικά με το μωρό σας.

 

  • Οι πρώτες του βόλτες. Φοβάστε πως θα το εκθέσετε σε κάθε είδους μικρόβια, αλλά σκεφτείτε πως ίσως αυτό που χρειάζεστε τόσο εσείς όσο και το μωρό σας είναι φρέσκος αέρας και αλλαγή περιβάλλοντος. Άλλωστε ακόμα και τα πολύ μικρά μωρά επωφελούνται από τη διέγερση που τους προκαλεί ένα διαφορετικό περιβάλλον.

Τι να κάνετε: Πηγαίνετε μαζί για να κάνετε τις μικρές, καθημερινές δουλειές, απολαύστε μια βόλτα στη γειτονιά ή στο κοντινότερο πάρκο. Να είστε μόνο προσεκτικοί ώστε να αποφεύγετε μέρη όπου έχει συνωστισμό, ειδικά αν το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών. Επίσης αν επισκέπτεστε συγγενείς και φίλους ζητήστε τους να πλένουν τα χέρια τους πριν πιάσουν το μωρό. Και εννοείτε αποφεύγετε τους αρρώστους και τα διαφόρων ειδών "φτου να μη σε ματιάσω"!

 

  • Να βάλω το μωρό μου να ισορροπήσει στην κοιλίτσα του; Δεν σας αρέσει καθόλου να το βλέπετε να προσπαθεί να γυρίσει και να κλαίει. Το μωρό σας περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας στηρίζοντας το σώμα του στην πλατούλα του. Αν δεν το μάθετε να ισορροπεί στην κοιλίτσα του καθημερινά, δεν θα αναπτύξει στο βαθμό που πρέπει τους μύες του λαιμού, του κεφαλιού και της πλάτης που χρειάζεται για να στηρίζει το κεφαλάκι του, να σηκώνεται και να γυρίζει ανάποδα.

Τι να κάνετε: Αν δεν αρέσει καθόλου στο μωρό σας να στηρίζεται στην κοιλίτσα του, δοκιμάστε να το γυρνάτε μπρούμυτα για λιγότερη ώρα αλλά πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δώστε του τα αγαπημένα του παιχνίδια, χαμογελάστε του ή κάντε γκριμάτσες με το πρόσωπο. Αν συνεχίζει να είναι ανήσυχο δοκιμάστε να το κρατήσετε κατά μήκος του εσωτερικού του χεριού σας με το κεφαλάκι του προς τα κάτω. Για να αντισταθεί στη βαρύτητα θα σηκώνει το κεφαλάκι ενδυναμώνοντας έτσι τους μύες του λαιμού.

Δείτε ακόμα το «Ισορροπία στην κοιλίτσα του».  

 

  • Κάνω πολύ θόρυβο καθώς κοιμάται; Όποτε κοιμάται τρέμετε μήπως το ξυπνήσετε και αναβάλλετε κάθε δουλειά; Μην φοβάστε! Τα περισσότερα μωράκια είναι συνηθισμένα στους ήχους του σπιτιού ήδη από τότε που βρίσκονταν στην κοιλιά της μαμάς τους.

Τι να κάνετε: Φυσικά δεν σας συμβουλεύουμε να βάλετε το ραδιόφωνο στη διαπασών, αλλά τουλάχιστον να κάνετε τις δουλειές σας. Αν το μωρό σας είναι ευαίσθητο στους θορύβους ή ξυπνάει ανά διαστήματα, αφήστε το ραδιόφωνο να σιγοτραγουδά. Αν μένετε στο κέντρο της πόλης όπου έχει πολύ θόρυβο, αποτελεσματικό θα είναι να χρησιμοποιήσετε τους «λευκούς θορύβους» .

Να αφήσω τον σύντροφό μου να το φροντίσει

  • Να αφήσω το σύντροφό μου να το φροντίσει; Είναι ωραίο να κάνετε ένα διάλειμμα, αλλά ποιος θέλει ένα σπίτι άνω κάτω και ένα μωρό που συνεχώς κλαίει; Κανείς! Αλλά εάν δεν το αφήσετε για μικρά διαστήματα στην φροντίδα κάποιου άλλου, θα καταλήξετε να έχετε ένα παιδί που δεν θα μπορεί να το ηρεμήσει κανένας άλλος παρά μόνο εσείς.

Τι να κάνετε: Μην βιαστείτε να υποβαθμίσετε τις ικανότητες του συντρόφου σας σε ότι αφορά τη φροντίδα του μωρού. Έχει πράγματι μεγάλη σημασία αν δεν έχει βάλει απολύτως σωστά την πάνα ή αν δεν ταιριάζουν τόσο μεταξύ τους τα ρουχαλάκια που του φόρεσε; Με τον καιρό θα διαπιστώσετε ότι κάποια πράγματα μπορεί να τα κάνει καλύτερα από εσάς. Συζητήστε με ποιες από τις φροντίδες νιώθετε άνετα και μοιράστε τα καθήκοντα.