Χτίζοντας την αυτοπεποίθηση του μωρού

Μωρό με αυτοπεποίθηση

Καλλιεργήστε την αυτοπεποίθησή του από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Μπορείτε!

Καθώς η θετική εικόνα που έχει το μικρό σας για τον εαυτό του χτίζεται τον πρώτο χρόνο της ζωής του, είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργήσετε και να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή και την αυτοπεποίθησή του αυτό το διάστημα.

Θα βάλετε έτσι τα θεμέλια για να μεγαλώσετε ένα παιδί αισιόδοξο, που πιστεύει στον εαυτό του και γνωρίζει τις δυνατότητές του. Άλλωστε σύμφωνα με έρευνες, η θετική εικόνα για τον εαυτό μας και η αισιοδοξία κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία παραμένουν ως χαρακτηριστικά και στην ενήλικη ζωή.


Το μωρό σας νιώθει όμορφα όταν έχει:

  • Αυτοπεποίθηση, όταν δηλαδή πιστεύει στις δυνατότητές του. Τα καινούργια πράγματα που μαθαίνει δεν το προβληματίζουν καθώς θεωρεί πως έχει τις απαραίτητες ικανότητες για να ανταπεξέλθει σε αυτά.
  • Υψηλή αυτοεκτίμηση. Δίνει αξία στον εαυτό του, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πιστεύειi ότι είναι ένας καλός άνθρωπος. Δεν σημαίνει ότι είναι υπερφίαλο, απλά ότι είναι υπερήφανο για τον εαυτό του.
  • Καλή εικόνα για τον εαυτό του. Το μωρό σας χαίρεται όταν οι άλλοι αντιδρούν θετικά απέναντί του. Η έκφραση χαράς όταν βρίσκεστε μαζί του και η αποδοχή των πράξεων του, βελτιώνει την εικόνα για τον εαυτό του.

 

Χαρούμενο μωρό που μπουσουλάειΠώς να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του μικρού σας

  • Δείξτε ενθουσιασμό. Χτυπήστε παλαμάκια, χαμογελάστε και επαινέστε το μωρό σας κάθε φορά που κάνει κάτι καινούργιο και σιγουρευτείτε ότι βλέπει την αντίδρασή σας. Μπορεί το σήκωμα του κεφαλιού να είναι για εσάς κάτι πολύ απλό αλλά για το ζουζούνι σας είναι ένας μικρός άθλος!
  • Έχετε άμεση οπτική επαφή. Καθώς χαμογελάτε χαμηλώστε στο επίπεδό του ή σηκώστε το στα χέρια για να το κοιτάξετε βαθιά στα μάτια.
  • Ηρεμήστε το όταν κλαίει. Οι προσπάθειες σας να ηρεμήσετε το μωρό σας όταν είναι ενοχλημένο από κάτι το κάνει να νιώθει όμορφα, ακόμα και αν συνεχίζει να κλαίει. Αισθάνεται καλά επειδή απλά βλέπει πως είστε εκεί για αυτό. Ακόμα κι αν δεν το πάρετε αγκαλιά, περνάτε στο μωρό το μήνυμα πως είναι σημαντικό για εσάς απλά δίνοντάς του χρόνο και σημασία!
  • Προτείνετε λύσεις. Αν το μωρό σας προσπαθεί να βρει πώς λειτουργεί ένα δύσκολο παιχνίδι, μπορείτε να το βοηθήσετε. Πιθανόν να μπορούσε να βρει τη λύση μόνο του αλλά μην περιμένετε να κάνει πράγματα που είναι πέρα από τις δυνατότητές του τουλάχιστον ηλικιακά.
  • Παίξτε παιχνίδια που περιλαμβάνουν αγγίγματα καθώς η σωματική επαφή είναι πολύ σημαντική τόσο για το μωρό σας όσο και για εσάς.