Μωρά με προσωπικότητα!

Μωρό με προσωπικότητα

Τι τύπος είναι το μωρό σας, πως θα το καταλάβετε και πώς να το αναθρέψετε με βάση τα προσωπικά του χαρακτηριστικά.

Κανείς δεν γνωρίζει από πού προέρχεται η προσωπικότητα του κάθε ατόμου, παρότι έρευνες σε δίδυμα βρήκαν πως, κατά το πρώτο έτος ζωής τους, τα μονοζυγωτικά είχαν περισσότερες ομοιότητες απ’ ότι τα ετεροζυγωτικά. Αυτό αποδεικνύει πως ως ένα βαθμό η προσωπικότητα έχει γενετική προέλευση, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως οι άνθρωποι δεν εξελίσσουν και δεν προσαρμόζουν την συμπεριφορά και τον χαρακτήρα τους ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζουν.


Για να ανακαλύψετε την προσωπικότητα του δικού σας δεν μένει παρά να εξετάσετε τα βασικά στοιχεία της συμπεριφοράς του. Ρωτήστε:

  • Πώς αντιδρά το μωρό μου; Κάποια μωρά έχουν γρήγορους και δυναμικούς ρυθμούς, άλλα είναι πιο χαλαρά και νωθρά ενώ κάποια αργούν να αντιδράσουν.
  • Πόσο οξύθυμο είναι; Κάποια μωρά αναστατώνονται με το παραμικρό, άλλα δεν αντιλαμβάνονται καν την αλλαγή ενώ κάποια μπορεί να αντιδράσουν σε κάτι αλλά όχι ιδιαίτερα έντονα.
  • Πόσο γρήγορα ηρεμεί; Κάποια μωρά αργούν να ηρεμήσουν ακόμα κι αν η αιτία της αναστάτωσής τους έχει από ώρα εξαφανιστεί. Άλλα ηρεμούν αμέσως, ενώ άλλα απλά παίρνουν λίγο τον χρόνο τους
  • Πόσο εύκολα τρομάζει; Κάποια μωρά φοβούνται ευκολότερα από άλλα.
  • Πόσο κοινωνικό είναι; Κάποια μωρά ανταποκρίνονται κραυγές άγχους και άλλα με χαμόγελο όταν τα πλησιάζει κάποιος. Φυσικά, υπάρχουν κι εκείνα που δείχνουν αδιαφορία!

Εφόσον κάνετε τις παραπάνω ερωτήσεις στον εαυτό σας θα μπορέσετε να βρείτε τον τύπο της προσωπικότητας του μωρού σας. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους οι βασικοί τύποι είναι τρεις:

Δύσκολος: Η προσωπικότητα αυτή ανήκει σε υπερδραστήρια βρέφη, τα οποία εκνευρίζονται εύκολα, αντιδρούν στις αλλαγές και θέλουν χρόνο ώστε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Ένα δύσκολο μωρό, επίσης, αναστατώνεται συχνά, συμπεριφέρεται απρόβλεπτα και έχει συναισθηματικές διακυμάνσεις.

Δύσκολο μωρό

Εύκολος: Τύχη και απόλαυση για κάθε γονιό, το εύκολο βρέφος διαθέτει σταθερή και αρμονική διάθεση και προβλέψιμη συμπεριφορά. Ανταποκρίνεται θετικά σε οτιδήποτε συμβαίνει στο ίδιο ή γύρω του και σπάνια αναστατώνεται από νέες εμπειρίες. Αντίθετα τις καλοδέχεται, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως αυτού του τύπου το μωρό δέχεται αναντίρρητα κάθε αλλαγή. Θα δοκιμάσει και, εάν δεν ενοχληθεί έντονα, θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Που αργεί να εκδηλωθεί: Ο τύπος «σιγανό ποταμάκι» περιγράφεται από ένα νωθρό βρέφος με ήπιες αντιδράσεις, που αντιμετωπίζει τις νέες εμπειρίες χαλαρά. Δεν δείχνει ενθουσιασμό αλλά ούτε και αντιδρά εντόνως αρνητικά στις αλλαγές. Δεν του αρέσει κάτι; Θα αδιαφορήσει! Δεν θα το επεξεργαστεί αλλά ούτε και θα το κοπανήσει στον τοίχο από τα νεύρα του!

Μάθετε κι αυτό! 1 στα 4 μωρά (0-12 μηνών) δυσκολεύεται να ενταχθεί στις παραπάνω κατηγορίες, μιας και διαθέτει στοιχεία και από τους τρεις. Συνέβη και στο δικό σας; Its a special one!

Και τώρα που ξέρω τι;

Τώρα που μάθατε τον τύπο της προσωπικότητας του μωρού σας, ήρθε η ώρα της πρόκλησης. Δηλαδή, να του μάθετε να την εξελίσσει, να την τιθασεύει και να την χρησιμοποιεί με θετικό τρόπο.

  1. Καταρχήν αναρωτηθείτε πώς πρέπει να αντιδράτε στην προσωπικότητα του παιδιού. Εάν, για παράδειγμα, πηγαίνετε με τα νερά ενός δύσκολου μωρού, αποφεύγοντας τις αλλαγές και τον κόσμο, τότε ενισχύετε κάποια αρνητικά χαρακτηριστικά και δεν δίνετε ώθηση στην προσαρμοστικότητά του. Δοκιμάστε τις παροδικές δυσκολίες για να το κάνετε πιο ευέλικτο, πιο άνετο, πιο κοινωνικό.
  2. Έπειτα, θέστε ορισμένες σαφείς αρχές συνυπολογίζοντας τις συναισθηματικές ανάγκες του μωρού και συντονιζόμενοι μαζί του. Για παράδειγμα, ένα ήπιων αντιδράσεων μωρό, ακόμα κι αν αδιαφορεί για τους γύρω του, είναι αναγκαίο να συναναστρέφεται κόσμο, ώστε να χτίσει την αυτοπεποίθησή του και να καλλιεργήσει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Μην περιμένετε, βέβαια, να γίνει η ψυχή της παρέας ή το αγαπημένο όλων. Κρατήστε τον πήχη σε λογικά επίπεδα ώστε να μπορεί να το ξεπεράσει!Μωρό με προσωπικότητα
  3. Τέλος, ακόμα κι αν το βλαστάρι σας μεγαλώνοντας δεν καθυποτάξει κάποια αρνητικά στοιχεία της προσωπικότητάς του, διδάξτε του να τα χρησιμοποιεί με θετικό τρόπο. Εάν, λόγου χάρη, είναι πεισματάρικο και θέλει να ελέγχει τα πάντα, δώστε ώθηση στην συγκεκριμένη συμπεριφορά όταν πρόκειται για την εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας ή την ενασχόληση με κάποιο άθλημα, αλλά τιθασεύστε την στο σπίτι δείχνοντας πως εκεί τον πρώτο λόγο έχετε εσείς!

Η προσαρμογή του τρόπου ανατροφής στον χαρακτήρα του παιδιού αλλά και ενθάρρυνση της προσαρμοστικότητάς του, ώστε να προσεγγίσει τις προσδοκίες σας, είναι η συνταγή μιας ευτυχισμένης οικογενειακής ζωής! Δοκιμάστε την !