Πες μου το όνομά σου!

Μωρό χωρίς όνομα

Εύκολος τρόπος για να διαλέξετε όνομα για το μωράκι σας.

Έχετε αποφασίσει πως θα φύγετε από την πεπατημένη των ονομάτων που ανακυκλώνονται από γενιά σε γενιά και πως θα δώσετε στο μικρούλι σας ένα της αρεσκείας σας. Ποιο, όμως, θα είναι αυτό και πως θα καταλήξετε σε μια απόφαση αν και οι δύο γονείς είστε… αγύριστα κεφάλια;


  • Καταρχήν, λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη πως το όνομα είναι κάτι που το παιδί σας θα κουβαλάει σε όλη του τη ζωή. Κατά συνέπεια, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε να σκέφτεστε ονόματα από πολύ νωρίς, ει δυνατόν από όταν το μικρούλι σας θα βρίσκεται ακόμα καλά προστατευμένο μέσα στην μήτρα. Έτσι, εκτός από χρόνο να σκεφτείτε και να ψάξετε σε βιβλία, σε ταινίες, στο internet, θα έχετε και την ευκαιρία να κάνετε κι άλλου είδους ερωτήσεις όπως:

1. Σημαίνει το όνομα που θέλω κάτι άλλο στην αργκό ή σε πολύ διαδεδομένες ξένες γλώσσες; Για παράδειγμα, το όνομα «Καλλιόπη» θυμίζει τα αποχωρητήρια στον στρατό, ενώ το όνομα Μαρίκα στα Ισπανικά χρησιμοποιείται ως λέξη για να χαρακτηρίσει τους άντρες που ερωτικά προτιμούν άτομα του ίδιου φύλου.

2. Μήπως το όνομα που επιθυμώ μπορεί να κάνει ομοιοκαταληξία με λέξεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στο σχολείο κοροϊδευτικά ποιηματάκια; Για παράδειγμα, το Ιόλη είναι ένα πολύ ωραίο όνομα, αλλά δυστυχώς είναι ομοιοκατάληκτο με μερικές λέξεις άσχημου περιεχομένου, το ίδιο και το Ελένη, το Μελπομένη κτλ.

3.Υπάρχει περίπτωση το όνομα που θα επιλέξω να μην ταιριάζει αργότερα με την φυσιογνωμία του παιδιού μου; Ας πούμε, οι γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν επιλέγουν, λόγου χάρη, το όνομα Ηρακλής για το αγοράκι τους. Ίσως εκείνο μεγαλώνοντας να μην εξελιχθεί σε ύψος και κατασκευή όσο και ο μυθολογικός ήρωας. Επίσης επίφοβα είναι και τα ονόματα Σάκης, Άδωνης, Αφροδίτη κτλ. Στο άκουσμά τους κάθε Έλληνας αισθάνεται πως θα δει μπροστά του έναν αστέρα του Χόλυγουντ σε παράστημα και ομορφιά, ενώ μπορεί να μην είναι έτσι τα πράγματα!

  • Αφού, λοιπόν, συζητήσετε με τον/την σύντροφό σας ποια ονόματα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποκλείονται και αφού επιλέξετε το αν θα του δώσετε ένα όνομα συνηθισμένο ή κάποιο πιο σπάνιο, καθίστε και φτιάξτε έναν κατάλογο ο καθένας με τα ονόματα της προτίμησής σας. Στην συνέχεια, δείτε μαζί τους καταλόγους και αποκλείστε ή κρατήστε ονόματα που δεν σας αρέσουν και σας αρέσουν αντίστοιχα. Ποιος ξέρει; Ίσως οι κατάλογοί σας περιέχουν κοινά ονόματα.

Μαμά που διαλέγει όνομα

  • Έπειτα, και μόνο εφόσον δεν μπορείτε με συζήτηση να αποφασίσετε, μπορείτε να κάνετε μια mini σφυγμομέτρηση ζητώντας από φίλους και συγγενείς να σας βαθμολογήσουν από το 1 μέχρι το 10 τα ονόματα στα οποία έχετε καταλήξει. Η τελική βαθμολογία, φυσικά, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι δεσμευτική. Απλώς ρίχνετε μια ματιά στην απήχηση που έχουν τα ονόματα αυτά στους άλλους.
  • Εάν ακόμα δυσκολεύεστε να βρείτε απάντηση στο δύσκολο αυτό ερώτημα, προστρέξτε στην ιστορία του κάθε ονόματος. Όλα κρύβουν από πίσω τους έναν μύθο και αυτός μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε, εφόσον μπορεί να αναδείξει μια προσδοκία που έχετε για το παιδί σας.
  • Τέλος, εάν δεν γνωρίζετε ακόμη το φύλο του μωρού μπορείτε να συμφωνήσετε με τον την σύντροφό σας να διαλέξετε ο καθένας από ένα όνομα, ο ένας για αγόρι και ο άλλος για κορίτσι. Θα υπάρχει, φυσικά, η δυνατότητα να ασκήσετε veto στο όνομα που ο άλλος διαλέγει μέχρι να βρείτε κάποιο κοινά αποδεκτό.

 

Box Tip: Τα ασυνήθιστα ονόματα μπορεί να είναι πιο δύσκολο για κάποιον στην αρχή να τα θυμηθεί, αλλά άπαξ και τα μάθει δεν τα ξεχνάει ποτέ. Αντίθετα, τα κοινά ονόματα που τα συναντάς παντού και μπορείς εύκολα να τα συνδυάσεις με κάποιο δικό σου πρόσωπο («Α! Γιώργο λένε και τον θείο μου!») είναι πολύ πιθανό αργότερα να σε κάνουν να ρωτάς «Ποιος Γιώργος είπαμε πως είσαι»;