Το πρώτο του χαμόγελο!

Χαμόγελο

Τα πρώτα του χαμόγελα και πώς να ενθαρρύνετε την χαρούμενη γκριμάτσα!

Πολύ πριν από τις πρώτες του λεξούλες, το μωρό σας θα επικοινωνήσει μαζί σας με γκριμάτσες και χαμόγελα! Πάμε να δούμε πως αυτά εξελίσσονται;

Μπορεί ένα νεογέννητο να χαμογελά; Φυσικά! Μάλιστα, τα πρόωρα γεννημένα βρέφη χαμογελούν περισσότερο από τα τελειόμηνα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα νεογνικά χαμόγελα αποτελούν αυθόρμητες συσπάσεις του προσώπου, που εμφανίζονται συνήθως ενώ είναι νωθρό ή καθώς αποκοιμιέται, και δεν έχουν κανένα συναισθηματικό περιεχόμενο. Τα χαμόγελα αυτά θα εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου.

Το μωρό σας μαθαίνει πολύ γρήγορα και ένα από τα αγαπημένα του «παιχνίδια» είναι να παρατηρεί τις εκφράσεις του προσώπου σας και να σας μιμείται. Από τη στιγμή που σας κοιτάει προσεκτικά με έντονο βλέμμα προσπαθεί με κάποιο τρόπο να ανταποκριθεί στο δικό σας χαμόγελο ή στις γκριμάτσες σας.

Το πρώτο αληθινό χαμόγελο του μωρού συνήθως έρχεται τον δεύτερο μήνα ζωής του. Λέγοντας «αληθινό» εννοούμε το κοινωνικό χαμόγελο, εκείνο δηλαδή που έρχεται ως αντίδραση σε μια δική σας δράση.  

Αν θέλετε να το ενθαρρύνετε να χαμογελάσει και να επικοινωνήσει μαζί σας, δοκιμάστε να κάνετε «εξάσκηση» όταν είναι ήρεμο και σε εγρήγορση. Κρατήστε το στην αγκαλιά σας με το πρόσωπό σας απέναντι στο δικό του σε κοντινή απόσταση και μιλήστε του. Αν φαίνεται να μην νιώθει άνετα με την κοντινή απόσταση, κρατήστε το λίγο πιο μακριά σας. Όταν το μικρό σας αρχίσει να εξερευνά με προσοχή το πρόσωπό σας, συνεχίστε να του μιλάτε εκφραστικά. Το πιο πιθανό είναι η απάντησή του να είναι ένα φωτεινό χαμόγελο! Σιγά – σιγά θα διαπιστώσετε τι είναι αυτό που κάνει το μικρό σας να χαμογελάει πιο συχνά (ίσως είναι τα ήρεμα λόγια σας, μια γκριμάτσα που κάνετε, ένα χάδι, ένα τραγούδι κτλ.).

Αν το μικρό σας προσπαθεί ακόμα να συγχρονίσει τις κινήσεις των μυών του προσώπου του είναι πιθανό να μην καταφέρνει ακόμα να χαμογελάσει. Επιπλέον είναι δύσκολο να αλληλεπιδράσει μαζί σας χαμογελώντας αν είναι κουρασμένο, αν νυστάζει ή αν νιώθει δυσφορία λόγω κολικών. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να προσπαθήσετε περισσότερο για να το ηρεμήσετε.

Εάν το μικρό σας δεν έχει χαμογελάσει μέχρι τον 3ο μήνα δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε, αφού κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το αναφέρετε στον παιδίατρό σας ή σε έναν αναπτυξιολόγο, για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Μοιραστείτε χαμόγελα!».

Μάθετε ακόμα: Γύρω στους 5 μήνες τα μωρά συνήθως μέσα στον ύπνο τους βγάζουν φωνούλες και γελάκια που τα βοηθούν να κοιμηθούν καλύτερα.