Μιλήστε στην γλώσσα του μωρού σας!

Μιλήστε στην γλώσσα του μωρού σας!

Οδηγός αναγνώρισης των εκφράσεων του προσώπου και του κλάματος του μωρού

Σας μιλάει με τον τρόπο του αρκεί να ξέρετε να διαβάζετε τις εκφράσεις του, το βλέμμα του και φυσικά να αποκρυπτογραφείτε το κλάμα του. Ενδεχομένως αυτό να σας φανεί δύσκολο τις πρώτες ημέρες, αλλά σταδιακά καθώς θα συνδέετε τους μορφασμούς και τους ήχους που βγάζει με τις ανάγκες που θέλει να καλύψει, θα μπορείτε να ανταποκρίνεστε άμεσα σε αυτές.

Σε αυτό το μαγικό ταξίδι επικοινωνίας και κατανόησης με το νεογέννητο μωρό σας, χρησιμοποιήστε ως οδηγό την παρακάτω ενδεικτική λίστα αναγνώρισης των εκφράσεων του προσώπου και του κλάματος ενός μωρού.

Εκφράσεις προσώπου και σώματος

  • Κάνει μορφασμούς που συνοδεύονται από ήχους «γρυλίσματος». Το πιθανότερο είναι να νιώθει δυσφορία λόγω αερίων, ειδικά αν ταυτόχρονα κλαίει. Δοκιμάστε να του κάνετε ελαφρύ μασάζ στην κοιλίτσα του για να το ανακουφίσετε. Αν η παραπάνω έκφραση δεν συνοδεύεται από κλάμα, σφίξιμο γροθιάς και γούρλωμα ματιών, πιθανόν να σημαίνει ότι κάνει κακά του!
  • Στρέφει επίμονα το βλέμμα του σε κάποιο αντικείμενο ή σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα μωρά εστιάζουν συχνά το βλέμμα τους σε κάτι που τους κάνει εντύπωση και ιδιαίτερα σε αντικείμενα με έντονα χρώματα που δημιουργούν αντιθέσεις. Επίσης μπορεί να κοιτούν επίμονα κάποιο αντικείμενο ή έναν άνθρωπο που βρισκόταν στον χώρο και εξαφανίστηκε.
  • Έχει αυλακώσεις στα φρύδια και ανασηκωμένα χείλη. Το πιο πιθανό είναι να νιώθει δυσφορία ή να έχουν μειωθεί οι αντοχές του από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του και να είναι έτοιμο να ξεσπάσει σε κλάματα. Πάρτε το αγκαλιά, ακουμπήστε το στο γυμνό σας στήθος ή βάλτε το στο ρηλάξ για να χαλαρώσει από τη ρυθμική κίνηση.
  • Κλαίει χωρίς εξήγηση, φωνάζει ή πετάει αντικείμενα. Πιθανόν να έχει βαρεθεί, να προσπαθεί να προσελκύσει την προσοχή σας και να χρειάζεται να περάσει χρόνο μαζί σας. Παίξτε μαζί του ή τραγουδήστε του ένα τραγούδι. 

Κλάμα

  • Ρυθμικό και επαναλαμβανόμενο. Σημαίνει ότι πεινάει, ειδικά αν ανοίγει το στόμα, βγάζει έξω την γλώσσα ή βάζει τα δάχτυλά του στο στόμα του.
  • Αργό κλάμα που σταδιακά δυναμώνει για αρκετά λεπτά. Σημαίνει πως νυστάζει. Χαλαρώστε το με στοιχεία που αφορούν την ρουτίνα του ύπνου του (αλλαγή ρούχων, νανούρισμα, λίκνισμα) και βάλτε το στην κούνια του.  
  • Περιοδικό και μαλακό κλαψούρισμα. Αν αυτό συνεχιστεί για πολλή ώρα, είναι πιθανό το μικρό σας να μην αισθάνεται καλά, επομένως ελέγξτε για άλλα συμπτώματα (θερμοκρασία, αλλαγές στην όρεξη, χρώμα και υφή κοπράνων κτλ.) και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  • Δυνατό κλάμα σαν ουρλιαχτό. Το πιο πιθανό είναι να υποφέρει από κολικούς. Αν το κλάμα είναι γοερό και ακούτε ήχο να βγαίνει από τα πνευμόνια του συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  • Γκρινιάρικο που δηλώνει εκνευρισμό. Σημαίνει πιθανότατα ότι έχει κουραστεί, επομένως καλό είναι να του αλλάξετε περιβάλλον ή να το ηρεμήσετε με την αγκαλιά σας.