Του μπέμπη τα παράξενα

Κατανοώντας τα παράδοξα του μωρού σας

Τα μωρά μερικές φορές έχουν παράξενες συνήθειες! Ποιες είναι αυτές και γιατί αντιδρούν έτσι;

Παρατηρώντας το νεογέννητο μωρό σας εντυπωσιάζεστε κάθε φορά που κάνει κάποιον καινούργιο άθλο και αναμφίβολα απορείτε για μερικές παράδοξες αντιδράσεις και συνήθειες. Κάποιες από αυτές τις απορίες ευελπιστούμε να σας λύσουμε…

Γιατί μυρίζει τόσο όμορφα;

Το μωρό σας μυρίζει όμορφα καταρχήν γιατί δεν ιδρώνει. Οι αδένες που βρίσκονται στις μασχάλες, στο στήθος και στη βουβωνική χώρα και συνδέονται με τις έντονες σωματικές μυρωδιές δεν ενεργοποιούνται πριν από την εφηβεία. Ένας άλλος λόγος είναι ότι η μυρωδιά του μωρού σας είναι πολύ οικεία σε εσάς και για αυτό σας φαίνεται ακαταμάχητη.

Γιατί του αρέσει να βάζει τα πόδια του στο στόμα;

Το μικρό σας μαθαίνει τα αντικείμενα που υπάρχουν γύρω του βάζοντάς τα στο στόμα του. Οι νευρικές απολήξεις εκεί είναι πιο ευαίσθητες σε σχέση με τα χέρια για αυτό και τα μωρά απολαμβάνουν περισσότερο την αίσθηση του «αγγίγματος» όταν πιπιλούν παρά όταν πιάνουν τα ποδαράκια τους με τα χέρια τους.  

Γιατί ξαφνιάζονται τα νεογέννητα τόσο συχνά;

Τα νεογέννητα δεν έχουν μάθει να ξεχωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στους συνηθισμένους και ασυνήθιστους ήχους, συνεπώς συχνά ξαφνιάζονται λυγίζοντας ενστικτωδώς τα χεράκια τους και σφίγγοντας τις παλάμες τους. Αυτό είναι γνωστό ως «νεογνικό αντανακλαστικό αιφνιδιασμού» και συνήθως υποχωρεί μέσα σε μερικούς μήνες, καθώς δηλαδή το μικρό σας μεγαλώνει και ο εγκέφαλός του μαθαίνει να ξεχωρίζει τους ήχους και τις κινήσεις. Δείτε περισσότερα νεογνικά αντανακλαστικά εδώ.

Γιατί χτυπάει το χεράκι του πάνω στις φωτογραφίες ενός βιβλίου;

Καθώς έχει συνηθίσει να βλέπει όλα τα πράγματα γύρω του σε τρεις διαστάσεις είναι λογικό να εντυπωσιάζεται από τις δισδιάστατες εικόνες ενός βιβλίου.

Τι συμβαίνει με τον λόξυγκα;

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί προκαλείται λόξυγκας στα μωρά. Δεν τους προκαλεί κακό, όμως, και φεύγει μόνος του, όπως έρχεται, συνεπώς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Αντανακλαστικό σύλληψης ή δραγμούΓιατί αρπάζει το δάχτυλό μου με το χεράκι του;

Ένα ακόμα νεογνικό αντανακλαστικό, γνωστό και ως «αντανακλαστικό σύλληψης ή δραγμού», κατάλοιπο της εποχής που τα μωρά ήταν αναγκασμένα από πολύ μικρά να επιβιώνουν στον αφιλόξενο τούτο κόσμο.

Γιατί έχει τόσα πολλά σάλια;

Το νευρικό σύστημα ενός βρέφους δεν είναι πλήρως σχηματισμένο κι έτσι δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο, μεταξύ άλλων, και της στοματικής κοιλότητας όπως τα νήπια ή τα μεγαλύτερα παιδιά.

Γιατί κοιμάται με λυγισμένα πόδια;

Κατά τη διάρκεια του πρώτου ή του δεύτερου μήνα τα χεράκια και τα ποδαράκια του μωρού σας παραμένουν λυγισμένα καθώς κοιμάται όπως ήταν μέσα στη μήτρα. Καθώς το νευρικό του σύστημα αναπτύσσεται θα αρχίσει να τα τεντώνει και να κοιμάται σε πιο χαλαρή στάση.