Αποκρυπτογραφώντας τις εκφράσεις σας

Αποκρυπτογραφώντας τις εκφράσεις σας

Όταν το μωρό «διαβάζει» το πρόσωπό σας για να πάρει μια απόφαση

Το βλέμμα σας και η έκφραση του προσώπου σας είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται το μωρό σας για να καταλάβει αν αυτό που κάνει είναι άσχημο, καλό, ασφαλές ή δυσάρεστο. Με άλλα λόγια μπορεί να «διαβάσει» με ακρίβεια στο πρόσωπό σας αυτά που θα του λέγατε με λέξεις. Φυσικά αυτό είναι κάτι που κάνουμε διαρκώς όταν επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους. Το βλέμμα, η έκφραση και η γλώσσα του σώματος λένε καμιά φορά πολύ περισσότερα πράγματα από τις ίδιες τις λέξεις, ενώ η ικανότητα να αποκρυπτογραφούμε τις εκφράσεις, αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από αυτές, αναπτύσσεται από πολύ νωρίς.

Ένα μωρό ήδη από την ηλικία των 10 μηνών χρησιμοποιεί πληροφορίες που σχετίζονται με το συναίσθημα, κοιτώντας την έκφραση των γονιών του και ακούγοντας την ένταση της φωνής του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι αναμένει την καθησυχαστική και θετική έκφραση του ανθρώπου που το φροντίζει για να κάνει κάτι καινούργιο (π.χ. να ασχοληθεί με ένα καινούργιο παιχνίδι) ή για να πάρει μια απόφαση όταν δεν είναι σίγουρο για μια κατάσταση.

Όσον αφορά την ηλικία που ένα μωρό αναπτύσσει την εν λόγω δεξιότητα, σχετική έρευνα έδειξε ότι από τους 6 με 9 μήνες τα μωρά κοιτάζουν τη μητέρα τους όταν βρεθούν μπροστά σε μια κατάσταση άγνωστη ή όχι τόσο ξεκάθαρη, αλλά περισσότερο τους ενδιαφέρει αν εκείνη βρίσκεται κοντά τους και όχι τόσο η έκφρασή της. Στην έρευνα τα μωρά στην ηλικία των 14 με 22 μηνών άλλοτε «διάβαζαν» και άλλοτε όχι τα μη λεκτικά μηνύματα που τους έστελναν οι μαμάδες τους. Οι ερευνητές θεώρησαν πως σε αυτή την ηλικία μπορούσαν να καταλάβουν αν τα συναισθήματα των γονιών ήταν πραγματικά ή αν οι τελευταίοι προσποιούνταν λόγω του πειράματος.

Όλα τα παραπάνω έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς το μωρό σας αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του έχοντας σαν οδηγό τα δικά σας συναισθήματα, διαβάζοντας τις εκφράσεις σας και το πρόσωπό σας, πολύ πριν επικοινωνήσει με λέξεις. Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Αφιερώστε χρόνο για πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία με το μωρό σας, μαθαίνοντάς του να βλέπει και να αναγνωρίζει μια μεγάλη γκάμα συναισθημάτων.
  • Όταν το μωρό σας έχει την ικανότητα να «διαβάζει» τις εκφράσεις σας, προσπαθήστε να είστε ξεκάθαροι με τα συναισθήματα που εκφράζετε. Αυτό σημαίνει πως δεν θα πρέπει άλλα να λέει η έκφραση του προσώπου σας και άλλα ο τόνος της φωνής σας.
  • Φέρτε σε επαφή το μωρό σας με νέα πράγματα και ανθρώπους, όπως κάποιον που βλέπει για πρώτη φορά, ένα νέο κατοικίδιο ή ένα καινούργιο παιχνίδι, εκφράζοντας θετικά συναισθήματα.
  • Επειδή το πρόσωπό σας είναι ο καθρέφτης των συναισθημάτων σας, δείξτε του τα πράγματα που σας αρέσουν ή αυτό που σας ευχαριστούν και δώστε του να καταλάβει τι  επιτρέπεται να κάνει και τι πρέπει να αποφεύγει.