Γιατί είναι σημαντικό το παιχνίδι για τα παιδιά;

5 λόγοι που κάνουν το παιχνίδι μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες για ένα παιδί

5 λόγοι που κάνουν το παιχνίδι μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες για ένα παιδί

Το παιχνίδι είναι πηγή μάθησης, πειραματισμός, ευκαιρία για εξερεύνηση, για συμμετοχή, για κοινωνικοποίηση, είναι ένας τρόπος απόλαυσης και χαράς. Το παιχνίδι είναι η βασική «δουλειά» των παιδιών, τα οποία ικανοποιούνται από την ίδια τη διαδικασία και όχι από το αποτέλεσμα. Είναι τόσο σημαντικό όσο ο καλός ύπνος, η φυσική άσκηση, το υγιεινό φαγητό, επομένως αφιερώστε χρόνο και δώστε κίνητρα στο μικρό σας για παιχνίδι. Πέντε σπουδαίοι λόγοι θα σας πείσουν για του λόγου το αληθές.

Το παιχνίδι:

Βοηθά την σωματική τους ανάπτυξη. Μέσα από το παιχνίδι τα μωρά αποκτούν τον έλεγχο του σώματός τους. Στην αρχή στρέφουν απλά το κεφάλι, κατόπιν χρησιμοποιούν τα άκρα τους, τον κορμό τους και προοδευτικά εμπλέκονται σε όλο και πιο απαιτηρικές δραστηριότητες. Ακόμη, το παιχνίδι βοηθά στην ανάπτυξη της όρασης, της ακοής, τον λεπτών κινήσεων κοκ.

Βοηθά στη νοητική τους ανάπτυξη. Το παιχνίδι βοηθάει ένα παιδί να έρθει σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο. Του δίνει τη δυνατότητα να συνδέσει καταστάσεις και πράγματα μεταξύ τους , να βρει λύσεις σε προβλήματα, να χρησιμοποιήσει την φαντασία και την δημιουργικότητά του και να αναπτύξει τις γλωσσικές του δεξιότητες.

Αποτελεί αφορμή για φυσική άσκηση. Μεγαλώνοντας το παιχνίδι θα γίνει μέσο για να αποβάλλει κάθε ένταση. Καθώς τρέχει, πηδάει, σκαρφαλώνει ή κάνει ποδήλατο γυμνάζει τους μύες του και μαθαίνει να έχει μια δραστήρια ζωή.

Βελτιώνει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Το παιχνίδι είναι μέσο κοινωνικοποίησης. Το παιδί μαθαίνει να αλληλεπιδρά με άλλα παιδιά, να μοιράζεται, να συνεργάζεται και να βρίσκει λύσεις μαζί με άλλους σε προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει πως λειτουργεί ο κόσμος γύρω του και πώς να δίνει νόημα και περιεχόμενο σε νέες καταστάσεις ή δραστηριότητες με τις οποίες έρχεται σε επαφή στην καθημερινότητά του.

Διδάσκεται τους κανόνες. Οι κανόνες είναι βασικοί για την ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού. Αυτός που φυλάει στο κρυφτό δεν επιτρέπεται να κρυφοκοιτάξει, ενώ αυτός που συλλαμβάνεται στο κυνηγητό πρέπει υποχρεωτικά να κυνηγήσει. Μέσα, λοιπόν, από το δημιουργικό παιχνίδι μπορείτε να μεταλαμπαδεύσετε στο παιδί τους κανόνες και τις αξίες τόσο της οικογένειας όσο και της κοινωνίας. Τέλος, μέσα από τα παιχνίδια ρόλων μπορείτε να του ανοίξετε ένα παράθυρο στον κόσμο και να το αφήσετε να κρυφοκοιτάξει την αληθινή ζωή.