Τα μυστικά του βρεφικού εγκεφάλου

Τα μυστικά του βρεφικού εγκεφάλου

Ποια μυστικά κρύβει και ποια τα χαρακτηριστικά του εγκέφαλου ενός μωρού;

Μπορεί το μικρό σας να είναι μηνών αλλά κρύβει έναν σούπερ εγκέφαλο! Περιττό να πούμε ότι λειτουργεί σαν σφουγγάρι επομένως μην χάνετε ευκαιρία να του δίνετε τα κατάλληλα ερεθίσματα για να αναπτυχθεί και να μπορεί να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του. Πάμε, όμως, να δούμε μερικά μυστικά που αφορούν στον βρεφικό εγκέφαλο που εξηγούν γιατί κάποια ερεθίσματα είναι καταλληλότερα από άλλα.

Ο εγκέφαλός του είναι πιο ενεργός από τον εγκέφαλο ενός ενήλικα!Τα μωρά γεννιούνται με όλους τους νευρώνες του εγκεφάλου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου οι νευρώνες κάνουν διπλές συνδέσεις, δημιουργώντας τρισεκατομμύρια συνάψεις που θα το βοηθήσουν να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του, ενώ μετά τα πρώτα του γενέθλια, ο εγκέφαλός του διπλασιάζεται σε μέγεθος. Επειδή καμία άλλη φορά στη ζωή του δεν θα υφίστανται όλες αυτές οι συνδέσεις των νευρώνων, αδράξτε την ευκαιρία και δώστε όσο περισσότερα ερεθίσματα μπορείτε στο μικρό σας.

Οι αγκαλιές του κάνουν καλό.Τα μωρά που μεγάλωσαν με αγάπη και με έντονο το αίσθημα της ασφάλειας, ειδικά τις περιόδους που ήταν πιεσμένα, έχουν μεγαλύτερους εγκεφάλους. Πιο συγκεκριμένα, μια έρευνα του Πανεπιστημίου Washington στο St. Louis εξέτασε την ανάπτυξη του ιππόκαμπου, του τμήματος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για την μνήμη και τη διαχείριση του άγχους, και ανακάλυψε ότι ήταν μεγαλύτερος αλλά και πιο αναπτυγμένος στα παιδιά, τα οποία οι γονείς τους είχαν αγκαλιάσει με αγάπη και φροντίδα ειδικά σε καταστάσεις που τους δημιουργούσαν άγχος και πίεση. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν χρειάζεται να περιορίζετε την παρόρμησή σας να αγκαλιάζετε, να φιλάτε και να καθησυχάζετε το μικρό σας, υπό τον φόβο μήπως το κακομάθετε, ειδικά όταν κάνει κάτι για πρώτη φορά.

Έχει πολλά κοινά με τον εγκέφαλο σκύλου.Ακόμα δεν καταλαβαίνει την γλώσσα και η όρασή του δεν είναι τόσο καλή, μιας και μπορεί να εστιάσει μόνο σε αντικείμενα και πρόσωπα που βρίσκονται κοντά του. Επομένως οι πιο ασφαλείς πληροφορίες που αντλεί από το περιβάλλον του προέρχονται κυρίως από την όσφρηση, μια αίσθηση στην οποία κατά κύριο λόγο βασίζονται οι σκύλοι. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που μυρίζουν το γάλα της μητέρας τους αισθάνονται λιγότερο άγχος από εκείνα που εκτίθενται στην μυρωδιά ξένου γάλακτος, ενώ ένα μωρό που κλαίει ησυχάζει πιο γρήγορα αν έχει κοντά του ένα ύφασμα με τη μυρωδιά της μαμάς του από ότι ένα ύφασμα με άλλη μυρωδιά. Για αυτό το λόγο και επειδή η μυτούλα του είναι ευαίσθητη αποφύγετε να φοράτε αρώματα που καλύπτουν τη φυσική σας μυρωδιά.

Ονειρεύεται. Ο ύπνος ενός μωρού αποτελείται κατά το ήμισυ από το στάδιο REM, στο οποίο εμφανίζονται και τα όνειρα (ενώ στους ενήλικες το εν λόγω στάδιο καταλαμβάνει το 25% του ύπνου). Χωρίς κανείς να γνωρίζει σε ποιους ονειρικούς κόσμους ταξιδεύει ο εγκέφαλος ενός μωρού, το πιθανότερο είναι τα όνειρά του να αποτελούνται κυρίως από εικόνες μιας και ακόμα δεν έχει αναπτύξει γλωσσικές δεξιότητες. Επίσης δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα να βλέπει εφιάλτες αφού δεν αναπτύσσει πραγματικούς φόβους πριν από την ηλικία των 2 ή 3 ετών. Αν, ωστόσο, ακούσετε το μωρό σας να κλαίει ή να φωνάζει στον ύπνο του, το πιθανότερο είναι να βιώνει τον λεγόμενο νυχτερινό τρόμο, που συνήθως συμβαίνει όταν περνάει από το ένα στάδιο του ύπνου στο άλλο. Το σίγουρο είναι ότι το μικρό σας θα ηρεμήσει σύντομα και το επόμενο πρωί δεν θα θυμάται τίποτα από το επεισόδιο.

Έχει καλύτερη μνήμη από ότι φαντάζεστε.Ο ιππόκαμπος ενός νεογέννητου είναι κατά 40% αναπτυγμένος, ενώ αναπτύσσεται πλήρως μέχρι τους 18 μήνες. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το μωρό έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας του αλλά και άλλους οικείους ήχους που άκουγε ενώ βρισκόταν στη μήτρα. Από τον πρώτο μήνα θα αρχίσει να θυμάται κάθε πότε το ταΐζετε, επομένως τις στιγμές εκείνες θα αναζητά το στήθος σας, ενώ από τον 4ο μήνα θα μπορεί να αναγνωρίζει το πρόσωπό σας ανάμεσα σε πολλά άλλα. Για αυτό το λόγο η καθιέρωση συγκεκριμένων συνηθειών πριν τον ύπνο είναι πολύ βοηθητική καθώς του υπενθυμίζουν πως έφτασε η ώρα να ξαπλώσει στην κούνια του.

Προσέχει τα πάντα. Το μικρό σας δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα να απομονώνει κάποιες πληροφορίες από το περιβάλλον και να εστιάζει σε άλλες. Για παράδειγμα αντιλαμβάνεται ταυτόχρονα με την ίδια ένταση εσάς να μιλάτε, την τηλεόραση, τον ήχο του τηλεφώνου, τον ήχο που κάνουν τα παπούτσια σας καθώς περπατάτε για αυτό και συχνά κουράζεται ή πιέζεται αν εκτίθεται σε πολλές πληροφορίες. Αν θέλετε να εστιάσει σε μια δραστηριότητα εξασφαλίστε ένα ήρεμο περιβάλλον. Δοκιμάστε ακόμα να πλησιάσετε στο πρόσωπό του και να του μιλήσετε τραγουδιστά, καθώς αυτού του είδους η ομιλία του προκαλεί περισσότερο ενδιαφέρον από την κανονική.