Τι δεν χρειάζεται ένα νεογέννητο

Τι δεν χρειάζεται ένα νεογέννητο

Ποια πράγματα δεν είναι απαραίτητα για το νεογέννητο μωρό σας

Σας αγχώνουν τα έξοδα που θα χρειαστεί να κάνετε με την έλευση του νεογέννητου; Χλαρώστε! Στην πραγματικότητα υπάρχουν διάφορα πράγματα που δεν είναι πρώτης ανάγκης και δεν θα τα χρειαστείτε, εκτός κι αν έχετε πολύ χώρο στο σπίτι και θέλετε να κάνετε την ζωή σας πραγματικά πολύ εύκολη. Ας δούμε μερικά από αυτά.

  1. Έπιπλο – αλλαξιέρα.Δεν χρειάζεται να έχετε ειδικό έπιπλο για να αλλάζετε το μικρό σας. Προμηθευτείτε απλώς ένα αδιάβροχο στρώμα-πανί που θα το τοποθετείτε στο κρεβάτι ή, για να μην επιβαρύνετε την μέση σας- πάνω στο πλυντήριο ρούχων για να το αλλάζετε. Προσέξετε να μην το αφήσετε στιγμή από τα μάτια σας.
  2. Ειδικό απορρυπαντικό για τα ρούχα. Αν το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε είναι οικολογικό, δεν έχει τοξικά και αρώματα τότε είναι ιδανικό και για να πλένετε τα ρουχαλάκια ή τις υφασμάτινες πάνες του μωρού σας.
  3. Καλαθούνα. Εάν η κούνια του χωράει στο δωμάτιό σας, δεν χρειάζεται να αγοράσετε και καλαθούνα. Αυτή είναι βολική μόνο εάν δεν υπάρχει χώρος στην κρεβατοκάμαρα, ώστε να το κοιμίζετε δίπλα σας τους πρώτους 6 μήνες. Κι αν σκέφτεστε να την αγοράσετε αντί κούνιας, ξανασκεφτείτε το! Το μέγεθός της δεν είναι βολικό και κατάλληλο για μεγαλύτερα σε ηλικία μωρά.
  4. Μπιμπερό και πιπίλες. Τις πρώτες εβδομάδες, όσο δηλαδή εγκαθίσταται ο θηλασμός, δεν μπορείτε να δώσετε στο μικρό σας πιπίλα για να αποφύγετε την σύγχυση θηλών. Όσο για το μπιμπερό, αυτό καλό θα ήταν να μην το αγοράσετε παρά μόνο όταν θα έχει έρθει η ώρα να επιστρέψετε στην δουλειά και θέλετε κάποιος να δίνει το γάλα σας στο μωράκι σας ή εάν πρόκειται να λείπετε για μερικές ώρες από το σπίτι.
  5. Παιχνίδια. Μεγαλώνοντας το μωράκι σας θα χρειαστεί παιχνίδια για να αναπτύξει τις ικανότητες και τις δεξιότητές του, όπως επίσης και δικά του παραμύθια. Τον πρώτο καιρό, ωστόσο, μην κάνετε περιττά έξοδα αφού το καλύτερο παιχνίδι για εκείνο είστε εσείς: το άγγιγμά σας, οι εκφράσεις σας, η φωνή σας! Επίσης, την περίοδο που είναι νεογέννητο θα απολαύσει ακόμα και την ανάγνωση του δικού σας βιβλίου, αφού αυτό που το ευχαριστεί και το καθησυχάζει είναι ο ήχος της φωνής σας.
  6. Κουβέρτες. Μην επενδύσετε σε πολλές φουσκωτές, μαλακές κουβέρτες αφού δεν είναι κατάλληλες για τα νεογέννητα μωράκια ούτε για τον ύπνο ούτε για φάσκιωμα. Το αντίθετο μάλιστα αφού τα βαριά σκεπάσματα θα πρέπει να Παπούτσιααποφεύγονται ως πρόληψη του ΣΑΒΘ. Αντιθέτως προτιμήστε τις πάνινες κουβέρτες που είναι ελαφριές, απαλές, υποαλλεργικές και ειδικές για να φασκιώνετε το μωρό σας.

7. Παπούτσια. Στην πραγματικότητα δεν έχει ανάγκη από παπούτσια, μιας και είναι είτε στην αγκαλιά σας είτε ξαπλωμένο. Φροντίστε βέβαια να βάζετε στα μικροσκοπικά του ποδαράκια ζεστές καλτσούλες.

8. Ακριβά ρούχα.Σε λίγους μήνες δεν θα του κάνουν τα κορμάκια που φοράει τώρα. Συνεπώς το να επενδύσετε σε ακριβές φίρμες ρούχων είναι περιττό έξοδο. Φροντίστε να αγοράσετε πέντε αλλαξιές αλλά και να δανειστείτε από φίλους που έχουν παιδιά.  

9. Μεγαλύτερο σπίτι. Νομίζετε πως επειδή μεγάλωσε η οικογένειά σας θα πρέπει να μεγαλώσει και το σπίτι σας; Αυτό είναι παράλογο, αφού ο χώρος που πιάνει ένα νεογέννητο μωρό είναι ελάχιστος, ειδικά εάν ξέρεις πώς να αποθηκεύεις έξυπνα τα συμπράγκαλα του (μάθετε εδώ και εδώ). Ξανασκεφτείτε το ενδεχόμενο της μετακόμισης μόνο εάν δεν έχετε δεύτερο υπνοδωμάτιο και κοντεύει η ώρα που το μικρό σας θα πρέπει να μετακομίσει σε δικό του χώρο.

Ακούσατε ακούσατε! Στο εξωτερικό ανάμεσα στα «τρελά» προϊόντα που κυκλοφορούν για νεογέννητα θα βρείτε:

  • Μια συσκευή που θερμαίνει τα μωρομάντηλα για να το καθαρίζετε
  • Έναν ειδικό κάδο για τις πάνες, τον οποίο δεν θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για άλλο σκοπό όταν το παιδί σας χρησιμοποιούσε το γιογιό.

Φυσικά για κανένα από τα δύο δεν θα υπήρχε λόγος να αμφιταλαντευτείτε για το αν θα χρειαζόταν να το έχετε στο σπίτι σας.