Μικρά μυστικά φροντίδας νεογέννητου

Tips για εύκολη φροντίδα του νεογέννητου

Μυστικά φροντίδας που θα κάνουν τη ζωή με το νεογέννητο πιο εύκολη

Η φροντίδα του νεογέννητου είναι μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία για τους νέους γονείς. Προσπαθούν να εφαρμόσουν όλα όσα έχουν ακούσει ακολουθώντας ταυτόχρονα το ένστικτό τους αλλά πολλές φορές ψάχνουν στα τυφλά. Το σίγουρο είναι ότι σε λίγο καιρό τα πάντα θα μπουν στον αυτόματο πιλότο αλλά μέχρι τότε σας αποκαλύπτουμε μερικά μυστικά που θα κάνουν λίγο πιο εύκολη την καθημερινότητά σας.

Αν δεν θέλετε το αγοράκι σας να βρέξει την κοιλιά του και τα ρούχα του (που σίγουρα δεν θέλετε) στρέψτε το πέος του προς τα κάτω όταν του αλλάζετε πάνα. Επίσης κατά τη διάρκεια της αλλαγής τοποθετήστε ένα πανί στο σημείο για να μην σας λερώσει αν ουρήσει ξαφνικά.

Για μεγαλύτερη ευκολία στην αλλαγή πάνας, (π.χ. για να μην την ανασηκώνετε για να δείτε αν έχει κάνει τσίσα ή κακά, αγοράστε πάνες με ρίγες που αλλάζουν χρώμα αν είναι βρεγμένες στο συγκεκριμένο σημείο). Βέβαια τις περισσότερες φορές η μυρωδιά είναι αρκετή για να καταλάβετε τι συμβαίνει.

Πριν του βάλετε την καθαρή πάνα, εφαρμόστε λίγο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας στον ποπό του ώστε να τον καθαρίζετε πιο εύκολα όταν λερωθεί.

Αλλάξτε του πάνα πριν το θηλάσετε το βράδυ. Έτσι αν αποκοιμηθεί ενώ θηλάζει θα ξέρετε ότι η πάνα του είναι καθαρή και ότι δεν χρειάζεται να το ξυπνήσετε για να την αλλάξετε. Βέβαια, η συμβουλή αυτ’η εξαρτάται και από τις συνήθειες του μικρού σας και είναι βολική μόνο όταν το μωρό δεν λερώνεται κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τον θηλασμό.

Βάλτε διπλά σεντόνια και καλύμματα στην κούνια του για να μην χρειαστεί να στρώνετε ξανά το κρεβάτι του αν η πάνα του έχει διαρροή. Το πιθανότερο είναι να βρέξει μόνο τη μια στρώση, την οποία θα αφαιρέσετε και θα έχετε έτοιμη στρωμένη την κούνια του χωρίς καθυστερήσεις. 

Χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας για ενυδάτωση, γιατί οι λοσιόν που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορεί να περιέχουν χημικά. Το λάδι καρύδας όχι μόνο ενυδατώνει το δερματάκι του και δεν είναι ακίνδυνο αν βάλει στο στόμα του το σημείο που το έχετε εφαρμόσει ενώ μυρίζει και υπέροχα.

Δοκιμάστε να αντιμετωπίσετε τα συγκάμματα από τις πάνες χρησιμοποιώντας λανολίνη. Η λανολίνη είναι φυσικό συστατικό ζωικής προέλευσης, προέρχεται από την επεξεργασία του λίπους που βρίσκεται στο μαλλί των ζώων ενώ ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι ότι συγκρατεί την υγρασία καιαποτρέπει την αφυδάτωσητης επιδερμίδας.

Δοκιμάστε να βγάζετε και να βάζετε το κορμάκι από τα πόδια (και όχι από το κεφάλι) χωρίς να το ξεκουμπώνετε, ειδικά τις στιγμές που δεν έχει κέφια.

Εάν το μικρό σας κλαίει και δεν ξέρετε πως να το καθησυχάσετε, δοκιμάστε να το γυρίσετε μπρούμυτα και να το χαϊδέψετε κυκλικά λίγο πάνω από την μέση. Με ένα μαγικό τρόπο πιάνει! 

Αν πρέπει κάθε φορά να σηκώνετε στο πλάι τα μέρη της ζώνης του καθίσματος αυτοκινήτου για να βάλετε το μωρό σας και αυτά πέφτουν μέσα και πάλι από την αρχή ή τα ψάχνετε κάτω από τον ποπό του, ρίξτε μια ματιά δεξιά και αριστερά στα πλαϊνά του καθίσματος. Σε περίπτωση που το κάθισμα έχει σχισμές αυτές προορίζονται για να υποδέχονται τα δύο μέρη της ζώνης για να τα στηρίζουν πριν την ασφαλίσετε.

Όσο θηλάζετε είναι σημαντικό να τρώτε καλά και επειδή δεν θα έχετε πολύ χρόνο για καθημερινό μαγείρεμα αρχίστε να χρησιμοποιείτε πιο συχνά την κατάψυξη. Μαγειρέψτε διπλές και τριπλές μερίδες και τοποθετήστε το φαγητό στην κατάψυξη ώστε να έχετε για όλη την εβδομάδα.   

Εφαρμόστε τεχνικές που το καθησυχάζουν και κάνουν πιο εύκολη τη μετάβαση στον καινούργιο του κόσμο μετά από 9 μήνες παραμονής στη μήτρα. Αυτές αφορούν στο θηλασμό, το λίκνισμα, την επαφή δέρμα με δέρμα, το φάσκιωμα, τον ύπνο στο ίδιο κρεβάτι, τους «λευκούς» ήχους. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο μας «Το τέταρτο τρίμηνο ».

Αν έχετε μακριά μαλλιά πιάστε αλογοουρά όταν θηλάζετε. Διαφορετικά θα ξαφνιαστείτε με το πόσο δυνατά θα τα αρπάξει το μωρό σας αν βρεθούν στο δρόμο του και φυσικά δεν είναι καλή ιδέα να ψάχνετε μέσα στη νύχτα λαστιχάκι με ένα μωρό να κλαίει στην αγκαλιά σας γιατί θέλει επειγόντως να φάει!