Πώς συμπεριφέρεται ένα νεογέννητο;

Νεογέννητο μωρό

Το μωράκι σας βρίσκεται πια στην αγκαλιά σας και έτσι ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά στα ματάκια του αλλά και στα δικά σας.

Τα μωρά έρχονται στον κόσμο κουβαλώντας κάποια νεογνικά αντανακλαστικά, δηλαδή κάποιες ενστικτώδεις αντιδράσεις με τις οποίες η φύση τα έχει οπλίσει για να επιβιώσει σε αυτόν τον αφιλόξενο κόσμο. Αυτά τα αντανακλαστικά εξαφανίζονται σε διάστημα μερικών εβδομάδων ή μηνών. Μερικά μπορείτε να τα «ελέγξετε» για διασκέδαση, ενώ άλλα, όπως της βύθισης, είναι σημαντικό να μην κάνετε καν προσπάθεια να τα διαπιστώσετε.

Ωστόσο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της έρευνάς σας δεν σημαίνει πως επειδή δεν κάνει κάτι από τα παρακάτω έχει κάποιο πρόβλημα ανάπτυξης. Το νεογνό ελέγχθηκε πλήρως για τα παρακάτω (εκτός της βύθισης) στο μαιευτήριο.

 

1. Θηλασμού: Το βρέφος κάνει θηλαστικές κινήσεις μόλις κάτι τοποθετηθεί στο στόμα του. Το αντανακλαστικό αυτό συνοδεύεται από εκείνο της κατάποσης.

2. Αναζήτησης: Με ένα ελαφρύ άγγιγμα στο μάγουλό με την θηλή, το στήθος ή το δάχτυλό σας το βρέφος στρέφει το κεφάλι και ανοίγει το στόμα για να θηλάσει.

3. Βαδίσματος: Ένα βρέφος εάν τοποθετηθεί όρθιο με τα ποδαράκια του να ακουμπούν σε μια επιφάνεια θα αρχίσει να τα κουνά πάνω κάτω σαν να περπατούσε.

4. Αιφνιδιασμού: Ένα νεογέννητο συνήθως σφίγγει τις παλάμες και λυγίζει τους αγκώνες μόλις αιφνιδιαστεί από ξαφνικό θόρυβο, κίνηση ή φως.

5. Σύλληψης ή δραγμού: Το βρέφος σφίγγει αυτόματα τα δάχτυλά του ή το πέλμα του μόλις τοποθετηθεί οτιδήποτε στην παλάμη ή την πατούσα του. Το σφίξιμο της παλάμης, μάλιστα, είναι τόσο δυνατό που μπορεί να κρατήσει όλο το βάρος του σώματός του (καλύτερα βέβαια να μην δοκιμάσετε κάτι τέτοιο!).

Νεογνικό αντανακλαστικό σύλληψης ή δραγμού

6. Εναγκαλισμού: Το βρέφος αντιδρά σε οποιαδήποτε απότομη κίνηση της κεφαλής του δίνει την εντύπωση πως θα πέσει. Αυτομάτως, λοιπόν, τινάζει το κεφάλι προς τα πίσω, ανοίγει τα χέρια προς τα έξω, τεντώνει τα δάχτυλα και μαζεύει τα χέρια σαν να αγκαλιάζει κάτι.

7. Βύθισης: Το βρέφος αυτομάτως κρατά την αναπνοή του εάν βυθιστεί σε νερό.

Εάν σας άρεσαν οι παραπάνω πληροφορίες, ορίστε μερικά ακόμα κατορθώματα του ζουζουνιού σας τους πρώτους μήνες της ζωής του.

  • Εμβρυακή στάση. Καθώς το κρατάτε στην αγκαλιά σας έχει τα ποδαράκια και τα χεράκια του κοντά στο σώμα του και τα δαχτυλάκια κλειστά και λυγισμένα . Το μωράκι σας συνεχίζει να προτιμά την εμβρυακή στάση, και θα πρέπει να περιμένετε μερικές εβδομάδες για να αρχίσει να ξεσυνηθίζει.
  • «Μπλα, μπλα, μπλα…». Φυσικά θα χρειαστεί να περιμένετε ακόμα περισσότερο για να αρχίσει να κάνει τους ήχους που εμείς θα χαρακτηρίζαμε ως «ομιλία». Ωστόσο, από την αρχή θα κάνει ιδιαίτερα έντονη την παρουσία του. Εκτός του ότι θα κλαίει όποτε κάτι δεν πάει καλά, θα παράγει και διάφορους άλλους ήχους, οι περισσότεροι από τους οποίους – όπως και οι ξαφνικές κινήσεις – είναι αντιδράσεις σε ο,τιδήποτε το ενοχλεί. Οι αντιδράσεις αυτές, και άλλες πιο διακριτικές, αποτελούν σημάδια του πόσο καλά λειτούργησαν οι αισθήσεις του μωρού σας στη γέννα. Σίγουρα θα αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας (πιθανότατα και του πατέρα) και θα ησυχάζει ή θα κινείται πιο ήρεμα όταν βάζετε χαλαρή μουσική.
  • Το μωρό ξεχωρίζει την γεύση του γάλακτος από των άλλων υγρώνΓεύση. Χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις της μυρωδιάς και της γεύσης, το νεογέννητο έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει το γάλα από κάθε άλλο υγρό (όχι φυσικά πως θα δοκιμάζατε να του δώσετε χυμό, αναψυκτικό κτλ.). Επίσης, επειδή το μητρικό γάλα έχει μια γλυκιά γεύση, όταν θα αρχίσετε την εισαγωγή στερεών τροφών θα παρατηρήσετε πως θα συνεχίσει να επιζητά παρόμοιο αποτέλεσμα και γι’ αυτό πιθανότατα θα προτιμά, όπως και τα περισσότερα μωρά, την μπανάνα.
  • Όραση. Η ικανότητα των νεογέννητων να βλέπουν είναι πολύ πιο αναπτυγμένη στην απόσταση 20,3 με 30,5 εκατ. Συνεπώς, μπορεί να δει το πρόσωπό σας τέλεια, ενώ το κρατάτε και το θηλάζετε. Αν σας κοιτάζει από μεγαλύτερη απόσταση, είναι πιθανό να μοιάζει ότι αλληθωρίζει, αλλά για τους δύο πρώτους μήνες της ζωής του αυτό δεν είναι καθόλου ανησυχητικό. Καθώς τα μάτια του ενδυναμώνονται και η όρασή του βελτιώνεται και τα δυο του μάτια θα εστιάζουν στο ίδιο πράγμα την ίδια στιγμή.  
  • Χρώματα. Παρόλο που το νεογέννητο μπορεί να διακρίνει το φως από το σκοτάδι, δεν μπορεί ακόμα να δει όλο το φάσμα των χρωμάτων. Σε πειράματα, ενώ συνήθως τα μωρά δείχνουν ενδιαφέρον σε σχήματα με άσπρο μαύρο ή έντονες χρωματικές αντιθέσεις, δεν φαίνεται να αντιδρούν σε εικόνες που έχουν κοντινές αποχρώσεις από τα ίδια χρώματα.
  • Αγγίζοντας. Ίσως η πιο σημαντική αίσθηση του μικρού σας να είναι η αφή. Μετά από τόσους μήνες στο αμνιακό υγρό, τώρα ανακαλύπτει την αίσθηση των αντικειμένων αλλά και του σώματος. Το να κρατάτε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας του δίνει ακριβώς την ίδια ευχαρίστηση που δίνει και σε εσάς. Του δίνει μια αίσθηση ασφάλειας και άνεσης και του δείχνει ότι είναι αγαπητό και επιθυμητό. Άλλωστε ο στενός συναισθηματικός δεσμός θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του μικρού σας.