Κοινωνικότητα από… κούνια!

Κοινωνικό μωρό

Πώς να ενθαρρύνετε το μικρό σας να αναπτύξει την επικοινωνία με τους ανθρώπους

Δεν χρειάζεται να γεμίζετε το δωμάτιο του μωρού σας με ένα σωρό κούκλες και παιχνίδια ή να βρίσκεται συνεχώς με άλλα μωρά για του διδάξετε πώς να κοινωνικοποιηθεί. Άλλωστε, οι περισσότερες αντιδράσεις θα του βγαίνουν φυσικά επειδή απλά θα σας παρατηρεί.

 

Οι πρώτες αλληλεπιδράσεις

Τις πρώτες εβδομάδες ίσως φαίνεται ότι το μωρό σας δεν επικοινωνεί πολύ μαζί σας, αλλά στην πραγματικότητα παρατηρεί πάρα πολύ το πρόσωπό σας και τον ήχο της φωνής σας. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει για τους ανθρώπους γύρω του και με ποιον τρόπο εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Για να ενθαρρύνετε την επικοινωνία:

  • Ανταποκριθείτε στις ανάγκες του. Ανακουφίστε το όταν κλαίει και ταΐστε το όταν πεινάει. Όταν ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του, μαθαίνει ότι μπορεί να σας εμπιστεύεται και αυτή η εμπιστοσύνη είναι θεμέλιο της κοινωνικής ανάπτυξης του μωρού σας.
  • Το παιχνίδι της μίμησης. Ακόμα και τα πολύ μικρά σε ηλικία μωρά μπορούν να μιμηθούν τις γκριμάτσες. Την επόμενη φορά που θα δείτε το μικρό σας να σας παρατηρεί, δοκιμάστε να βγάλετε τη γλώσσα σας. Μπορεί και να σας μιμηθεί! Έτσι θα εξασκηθεί στις εκφράσεις του προσώπου και θα πάρει μια πρώτη γεύση της αίσθησης της ανταποδοτικότητας.
  • Βγάλτε την γλώσσα. Μπορεί να σας μιμηθεί!

 

Το πρώτο χαμόγελο

Όταν μωράκι σας είναι 5 με 8 μηνών θα σας χαρίσει και τα πρώτα του χαμόγελα, το οποίο ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο από έναν καλύτερο έλεγχο των μυών σε συνδυασμό με την παρατήρηση του δικού σας χαμόγελου. Την ίδια περίοδο το μικρό σας θα αναγνωρίζει σε πρωτόλετη διαφορά ανάμεσα στα βασικά ανθρώπινα συναισθήματα (χαρά, λύπη, φόβο, έκπληξη) μόνο από την έκφραση του προσώπου σας. Είναι πιθανό να γελάει επειδή γελάτε εσείς ή ακόμα και να κλάψει αν φοβηθεί ότι έχετε θυμώσει με κάποιον άλλο.

 

Η δύναμη των λέξεων

Ένα από τα πιο σημαντικά στάδια στην κοινωνική ανάπτυξη ενός παιδιού είναι να αποκτήσει την αίσθηση της γλώσσας. Από την αρχή ακούει αυτά που λέτε αλλά θα χρειαστούν αρκετοί μήνες μέχρι το μωρό σας να κατανοήσει τι σημαίνει κάθε λέξη ξεχωριστά. Θα χρειαστεί ακόμα περισσότερους μήνες για να αποκτήσει τη δεξιότητα να πει τις λέξεις αλλά και την νοητική ικανότητα να αντιστοιχήσει τις λέξεις με τα αντικείμενα.

Μιλήστε του

Για να βοηθήσετε στη γλωσσική ανάπτυξη του μικρού σας, κοιτάξτε το και εσείς στα μάτια και χαμογελάστε του. Στα πρώτα του «μουρμουρητά» απαντήστε αντίστοιχα κάνοντας έναν πρώτο διάλογο. Αντιμετωπίζοντας τους ήχους του μωρού σας σαν συζήτηση του μαθαίνετε τους πρώτους κανόνες του διαλόγου.

 

Οι ξένοι και το άγχος του αποχωρισμού

Από τους επτά μήνες και μετά πιθανόν το μικρό σας να κλαίει όταν το έχει στην αγκαλιά του κάποιος άλλος. Αρχίζει να κατανοεί ότι είναι ένα ξεχωριστό άτομο και όχι προέκταση της μαμάς του και αυτό το τρομάζει. Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι αν η μαμά του φύγει από το οπτικό του πεδίο θα εμφανιστεί σύντομα. Για να μειώσετε αυτό το φόβο μπορείτε να το βοηθήσετε να αισθανθεί άνετα στο νέο περιβάλλον. Αφήστε το δίπλα σας μέχρι να συνηθίσει και να αισθανθεί έτοιμο ότι μπορεί να μπουσουλήσει. Κάντε τους ξένους – όσους δηλαδή δεν βλέπει πολύ συχνά – να φαίνονται λιγότερο τρομακτικοί. Φροντίστε να μην το πιάνουν αμέσως και αν το έχουν αγκαλιά να μην χάνεστε από το οπτικό πεδίο του μικρού σας.

 

Για μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά δείτε επίσης: «Άγχος αποχωρισμού».

 

Ιδιοσυγκρασία

Κάθε μωράκι έχει τη δική του προσωπικότητα. Άλλα μπορεί να είναι πιο άνετα με τους ανθρώπους και άλλα περισσότερο ντροπαλά. Για τα περισσότερο ντροπαλά το θέμα είναι διαχειριστείτε τους φόβους του. Για παράδειγμα εάν δεν θέλει να το κρατάει ένας συγκεκριμένος άνθρωπος, κρατήστε το στη δική σας αγκαλιά. Το θέμα είναι να συντονιστείτε στους δικούς του ρυθμούς και όχι να το πιέζετε.

 

Extra tip: Αφήστε το μικρό σας να πάρει μέρος στις δικές σας συζητήσεις με φίλους απλά παρατηρώντας τις. Τέλος, πολύ σημαντική είναι και η επαφή με μεγαλύτερα παιδάκια.