Πώς μαθαίνουν τα μωρά;

Πώς μαθαίνουν τα μωρά;

Γίνετε οι καλύτεροι δάσκαλοι για το μωράκι σας.

Τα μωρά έρχονται στον κόσμο δείχνοντας τόσο αδύναμα! Κι όμως, παρότι μοιάζουν εύθραυστα είναι εξοπλισμένα με την ικανότητα να μαθαίνουν ταχύτατα, όπως για παράδειγμα να ξεχωρίζουν την φωνή των γονιών τους από των άλλων ανθρώπων ή να επικοινωνούν τις ανάγκες τους μέσω του κλάματος. Για τον λόγο αυτό, οι πρώτες εμπειρίες του μικρού σας παίζουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον του και, κατά συνέπεια, εσείς, ως οι πρώτοι του δάσκαλοι, με τη φροντίδα και τις εμπειρίες που θα παρέχετε στο μωρό σας είστε εκείνοι που θα επηρεάσετε τη νοητική του ανάπτυξη. Ακολουθήστε μερικά tips για επιτυχία στα πρώτα του «μαθήματα»:

 

  • Και γκριμάτσες και ήχοι

Τα νεογέννητα αγαπούν πάρα πολύ να σας κοιτούν αλλά και να ακούν τη φωνή σας. Στην πραγματικότητα όταν είναι πολύ μικρά οι γκριμάτσες του προσώπου και οι εκφράσεις έχουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αυτά από ότι τα παιχνίδια. Αφιερώστε χρόνο για να του μιλάτε, να του τραγουδάτε και να γελάτε. Μπορείτε ακόμα να εφεύρετε παιχνίδια που να περιλαμβάνουν αγγίγματα. Κάντε γκριμάτσες τις οποίες το μικρό σας μπορεί να αντιγράψει. Μπορείτε κι εσείς με τη σειρά σας να αντιγράψετε τις εκφράσεις του μωρού σας. Έτσι το μαθαίνετε να επικοινωνεί.

 

  • Επανάληψη; Ναι!

Τα μωράκια χρειάζονται να εξασκηθούν σε κάτι για να σιγουρευτούν πώς λειτουργεί. Για αυτό και είναι σημαντικό να κάνετε πολλές φορές τα ίδια πράγματα στο μωρό σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα παιχνίδι μέσα από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, εκφράσεις ή γκριμάτσες. Με αυτό τον τρόπο το μικρό σας προετοιμάζεται για να μάθει τι θα πρέπει να περιμένει από τους ανθρώπους που περιβάλλεται αλλά και από τις καταστάσεις.

 

  • Διαβάστε του

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθει ένα μωράκι είναι όταν του διαβάζουν ή του διηγούνται ιστορίες και παραμύθια. Ακόμα και όταν είναι βρέφος συνηθίστε να του διαβάζετε καθημερινά. Συνηθίζοντας στο διάβασμα από τόσο μικρή ηλικία θα βοηθήσει το μωρό σας να συνεχίσει να μαθαίνει νέα πράγματα αργότερα.

 

  • Βρείτε χρόνο και για τον εαυτό σας

Θα δείτε το μωρό σας να μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Το διάστημα αυτό θα πρέπει να αφιερώσετε πολύ χρόνο και ενέργεια. Έτσι χρειάζεται να είστε υγιής και χαρούμενη για να δώσετε στο μικρό σας ό,τι χρειάζεται για τα πρώτα του «βήματα» στη ζωή. Όταν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας θα βοηθήσετε και το μωράκι σας να αισθάνεται ευτυχισμένο και ασφαλές. Συνεπώς, πρέπει να βρίσκετε χρόνο για να φροντίζετε τον εαυτό σας, ζητώντας από κάποιον βοήθεια ή υποστήριξη για το μωρό αν χρειάζεται.

Ένα μωρό με την μαμά του και την γιαγιά του

 

  • Όταν και άλλοι φροντίζουν το μωρό σας

Η ανάπτυξη στενών σχέσεων του μωρού σας με συγγενείς αλλά και με καλούς σας φίλους είναι σημαντική γιατί βοηθά το μικρό σας να σχετίζετε με άλλους ανθρώπους.

Αφήστε άλλους ανθρώπους να κρατούν και να μιλάνε με το μωρό σας όταν είστε κοντά. Όταν δεν μπορείτε να είστε με το μικρό σας, μπορείτε να το αφήσετε να το φροντίσουν οι ίδιοι άνθρωποι που εμπιστεύεστε. Το μωρό σας έτσι θα μάθει να περιμένει και να χαίρεται την παρέα και τη φροντίδα τους. Αν αφήσετε το μωρό σας να το προσέχει κάποια νταντά μπορείτε τις πρώτες φορές να τους επισκέπτεστε και να μένετε λίγο μαζί τους για να είστε σίγουρη για την ασφάλεια και φροντίδα που προσφέρει στο μικρό σας.

 

  • Τι να προσέξετε

Το μωρό σας έχει διαφορετικό στυλ και προσωπικότητα από όλα τα υπόλοιπα. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να γνωρίσετε τι αρέσει στο μικρό σας, ποιες είναι οι ανάγκες του αλλά και οι δυνατότητές του. Ανακαλύψτε επίσης πώς το μωρό σας σχετίζεται με άλλους ανθρώπους και καταστάσεις. Για παράδειγμα μερικά μωράκια είναι πιο δραστήρια από άλλα, κάποια κλαίνε δυνατά και άλλα είναι πιο ήσυχα από τη φύση τους. Ακόμα, όλα τα μωρά μας δείχνουν πότε είναι χαρούμενα, πεινασμένα, κουρασμένα κτλ. Βρείτε την προσωπική γλώσσα επικοινωνίας του μικρού σας και χαρείτε για αυτήν την αποκλειστική γνώση!